начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

ВЛИВАНЕ НА ЕООД В АД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ВЛИВАНЕ НА ЕООД В АД

Мнениеот Solomon » 08 Юни 2012, 16:56

Колеги, имам един бърз въпрос!!
Предстои вливане на ЕООД В АД, като АДто, е едноличен собственик на капитала на ЕООДто. В случая правата на ЕСК на ЕООДто се осъществяват от СД на АДто.
Съставя се договор за преобразуване, чрез вливане, който се подписва съответно от Изп. директор на АДто и Управителя на ЕООДто. После договора се обявява в ТР и се чака 30дни.
После се взима решение да преобразуването, чрез вливане за всяко дружество поотделно - Чл. 262о. (1) Решението за преобразуване се взема поотделно за всяко преобразуващо се или приемащо дружество.(2) С решението за преобразуване се одобрява договорът или планът за преобразуване.
Решението за преобразуващото се дружество - ЕООДто се взима от СД на АДто /тъй като той упражнява правата на ЕСК/
Въпроса ми е кой трябва да вземе решението за приемащото дружество, тъй като чл. 263т, ал. 5 от ТЗ гласи, че ....При вливане, ако приемащото дружество притежава повече от 90 на сто от дяловете или акциите с право на глас от капитала на преобразуващото се дружество, не е необходимо вземане на решение за вливането от общото събрание на приемащото дружество, ако в срока по чл. 262к, ал. 2, но не по-късно от 5 дни преди датата на общото събрание, акционери, притежаващи поне 5 на сто от капитала, не поискат по реда на чл. 223а, ал. 2 провеждане на събранието.
В случая да разбирам ли, че е напълно достатъчно да има един протокол на СД на АДто, с който да се реши да се извърши преобразуване на ЕООДто, чрез вливането му в АДто и да се одобри договора за преобразуване, защото от прочита на въпросния текст така излиза...макар, че не ми е ясно защо хем се казва, че не е необходимо решение но ОСА, хем се говори за 5 дни преди датата ОСА.
Няма много практика по това....и ще съм благодарен за мнения!
Solomon
Младши потребител

Re: ВЛИВАНЕ НА ЕООД В АД

Мнениеот neutralen » 09 Юни 2012, 16:47

АДто е едноличен собственик на капитала на ЕООДто, а не СД на АДто. За това решението за вливане на ЕООДто в АДто следва да бъде взето от ОС на АДто а не от СД на АДто.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Solomon » 09 Юни 2012, 17:13

neutralen написа:АДто е едноличен собственик на капитала на ЕООДто, а не СД на АДто. За това решението за вливане на ЕООДто в АДто следва да бъде взето от ОС на АДто а не от СД на АДто.

Не казвам, че АДто не е ЕСК на капитала на ЕООДто, просто казвам, че правата на ЕСК на ЕООДто се осъществяват от СД на АДто....всички решения, относно промени в ЕООДто се взимат от СД на АДто, включително и решението за създаването му.....така, че и решението за вливане също следва да се вземе според мен от СД....а и цитираната норма на ТЗ го потвърждава..
Solomon
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 09 Юни 2012, 17:32

СД само представлява ЕСК, в случая съответното АД. За това решението за вливане се взема от ОС на АД, ако разбирате какво искам да ви кажа - виж чл.221 т.3 и чл. 235 от ТЗ.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Solomon » 10 Юни 2012, 10:34

neutralen написа:СД само представлява ЕСК, в случая съответното АД. За това решението за вливане се взема от ОС на АД, ако разбирате какво искам да ви кажа - виж чл.221 т.3 и чл. 235 от ТЗ.

Аз че, разбирам - разбирам. Но нормите, които цитираш са общи. Чл. 221.т.3 - става въпрос, ако АДто се преобразува или прекратява и няма никакво отношение, към настоящия казус....а дори и да има, то чл. 263т, ал. 5 е специална спрямо нея....
Solomon
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 11 Юни 2012, 16:32

Вие си знаете - правете каквото сте решили.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Solomon » 12 Юни 2012, 13:33

neutralen написа:Вие си знаете - правете каквото сте решили.

Извинявам се, ако съм бил неучтив....просто исках смислено тълкуване на цитираната правна норма на чл. 263т. ал. 5....а тя е съвсем нова и не откривам практика по нея...
Solomon
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 12 Юни 2012, 13:43

Всичко е ОК ! Действително и аз не можах да намеря съдебна практика, за това изхождам от цитираните общи разпоредби, когато изразих мнение по казуса.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Solomon » 12 Юни 2012, 17:50

neutralen написа:Всичко е ОК ! Действително и аз не можах да намеря съдебна практика, за това изхождам от цитираните общи разпоредби, когато изразих мнение по казуса.

Ако се интересувате може да погледнете заявл. 20120608160919 на АВ-ТР. Там нещата са минали по този начин - без решение на ОС, тъй като в 30 дневния минимален срок за обявяване на договора за преобразуване в ТР, съдружниците не са поискали свикване на ОС. Там се касае за ООД, но то принципа е един и същ. :D
Solomon
Младши потребител

Назад към Търговско право