начало

„Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка „Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка

Последици липса на управител ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Последици липса на управител ООД

Мнениеот aaliya » 22 Авг 2016, 11:11

Обръщам се към към форума със следния въпрос: при липса на управител в дружество (ООД) за определен срок от време, възможно ли е назначаването на такъв по съдебен ред и/или назначаването на "временен администратор/управител" ad hoc?

Тъй като съм запозната с чуждестранното право, но не дотолкова с българското, бих бих искала да знам дали в българския закон съществува подобна разпоредба, имайки предвид, че при всички случаи дружество останало без управител за повече от 3 месеца може да бъде прекратено с иск на прокурора (пред окръжен съд на седалището) съгласно чл. 155 ал. 3 ТЗ.

Благодаря предварително!
aaliya
Нов потребител

Re: Последици липса на управител ООД

Мнениеот borovinka » 22 Авг 2016, 13:38

Не, дружество, което е останало без управител, следва да свика ОСС и да си избере нов, респ. да го впише в ТР. Това се прави в тримесечния срок по 155 ТЗ. Ако не бъде направено, дружеството се прекратява по посочения от вас ред.

На практика досега не съм попадала на случай, в който прокуратурата да се е задействала тъй чинно, че да прекрати дружество, останало без управител, но не се знае за какво дружество се пита. :wink:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Re: Последици липса на управител ООД

Мнениеот aaliya » 22 Авг 2016, 14:36

Благодаря за разяснението :)

Поздрави,
aaliya
Нов потребител

Назад към Търговско право