Здравейте ! ! !
Аз сам студент по право в СУ , трети курс . Предстои ми изпит по финансово право и , след влизането в сила на ДОПК , съм изправен пред някои въпроси един от които е този :
ДПК: Последователност на погасяванията
Чл. 139. (1) Публичните вземания се погасяват в следната последователност: разноски, лихви, главница.
ДОПК: Последователност на погасяванията
Чл. 169. (1) Публичните вземания се погасяват в следната последователност: главница,
лихви, разноски.
Аз ли нещо пропускам, или това е доста сериозно отстъпление от принцип ? Ако някой е чел , чувал говорил по въпроса или просто има мнение , бих бил благодарен да го прочета ! ! !
Благодаря предварително ! ! !
- Дата и час: 21 Ное 2024, 23:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ДПК vs. ДОПК - Последователност на погасяванията
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Явно сте доста млади, колеги. Едно време, ама преди 10.11.89 г. по стария ЗСДВ редът на погасяване беше точно такъв, обратно на ЗЗД и ДПК (отм.). Тогава сегашният министър на правос. Петканов ни обясняваше по финансово право, че това е по-демократично, демек социалистическата държава пускала фандък на данъкоплатците - с намаляването на главницата, намалявала олихвяваната сума, оттам и лихвата. Не ми е ясно как счетоводно на практика се оформя едно такова погасяване, защото откакто работя (от 1994 г.) редът вече по първия ЗСДВ след 10.11. беше "разноски-лихви-главница". Сега явно в тон с управляващата партия се връщат "социалистически" принципи. Не смея да се радвам на нищо ново, особено в уредбата на "приходите", както беше казал Гай - Condictio nostra deterior fieri potest, melior fieri non potest, сиреч "положението може само да се влошава, по-добро не ще стане".
- Гъдю Балуев
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|