Колеги видяхте ли новите такси по изпълнението?!
публикувани са в ДВ бр. 35, от 28.04.2006 г. стр. 20!
При тези високи размери на таксите, не знам, как ще убедя клиентите си да ги плащат и ...... да чакат на "марта в сряда" изпълнение и събиране на вземането...
На път съм да се откажа.....
Това не е правова, и най-вече "Социална" държава...
Ако това е начина да се пълни бюджета, тежко му и горко....
Все пак, били сме и под византийско владичество и османско "присъствие" , но такъв, автогеноцид, не вярвах, че можем сами да си направим...
Надеждата умирала последна
- Дата и час: 21 Ное 2024, 22:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Да живеят длъжниците!!
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Да живеят длъжниците!!
Здрасти колега ,аз таксите ги видях , въпреки това имам изпълнителни дела стигнали до там ,че ги пращам вече на частен СИ и се надям поне той да свърши работа ,защото вече немам думи...........затова ги изпращам на частно изпълнение не за друго , НО много добре знам ,че доста от взискателите едва ли ще ползват частния СИ за жалост заради таксите .
Да се надяваме ,че някой ден ще се промени механизма за събиране на вземанията ,това мисля ,че е по-важното.
Да се надяваме ,че някой ден ще се промени механизма за събиране на вземанията ,това мисля ,че е по-важното.
- donna
- Старши потребител
Тарифата за частните съдебни изпълнители и тарифата за таксите и разноските при държавните съдебни изпълнители са еднакви.
- dideto
- Младши потребител
Тарифата за частните съдебни изпълнители и тарифата за таксите и разноските при държавните съдебни изпълнители са еднакви. Еднакви са и таксите върху материалния интерес.
- dideto
- Младши потребител
Колега за да се прехвърли едно изпълнително дело от държавния СИ и предаде на частния СИ се пише молба , и тъй като ЧСИ образува делото отново с нов номер при него ,отново се плаща 20 лв за образуване ,20 лв за призовка ............,как да му обясня на Бай Иван да даде отново тия пари ,не говоря за новообразуваните. Нищо ,че тарифите са еднакви , той не ще да плаща отново за образуване.........
А за другото .......колко хора ще имат пари да плащат не знам .
Я кажете сега каква ще е практиката по изп.дела за издръжки и тия свързани с трудовите праоотношения,защото различните СИС имаха различна практика ,някои събираха такси ,други не. Та сега при частните пък и при държавните СИ ,как ще се процедира.
А за другото .......колко хора ще имат пари да плащат не знам .
Я кажете сега каква ще е практиката по изп.дела за издръжки и тия свързани с трудовите праоотношения,защото различните СИС имаха различна практика ,някои събираха такси ,други не. Та сега при частните пък и при държавните СИ ,как ще се процедира.
- donna
- Старши потребител
Жегосан е прав. Изпълнението се оскъпява невероятно с тези такси и по никакъв начин не се гарантира качеството.
Ако не се стигне до събиране всички такси ще ги понесат взискателите, а длъжниците ще бъдат двойно натоварени да плащат.
Честно казано, много ми се иска да видя как предишните СИ, които сега са станали ЧСИ, и които съм свикнала да виждам задрямали на бюрата си сред папките, или по-често да не виждам, поради заключените кабинети, как изведнъж ще станат едни работливи, отговорни хора, как изведнъж призовките ми ще бъдат връчвани, описите насрочвани и провеждани, публичните продажби ще бъдат редовно разгласени и ще бъдат навременно протоколирани, разпределенията ще се осъществяват в срок и вярно ... моля, ощипете ме да се събудя
PS - това не са обобщаващи заключения - винаги има изключения !!!
Ако не се стигне до събиране всички такси ще ги понесат взискателите, а длъжниците ще бъдат двойно натоварени да плащат.
Честно казано, много ми се иска да видя как предишните СИ, които сега са станали ЧСИ, и които съм свикнала да виждам задрямали на бюрата си сред папките, или по-често да не виждам, поради заключените кабинети, как изведнъж ще станат едни работливи, отговорни хора, как изведнъж призовките ми ще бъдат връчвани, описите насрочвани и провеждани, публичните продажби ще бъдат редовно разгласени и ще бъдат навременно протоколирани, разпределенията ще се осъществяват в срок и вярно ... моля, ощипете ме да се събудя
PS - това не са обобщаващи заключения - винаги има изключения !!!
- ru_salka
- Младши потребител
За изключенията, че ги има, има ги,но явно само за да потвръдат правилото!
Иначе, и мен ми чудно, как ще се разхвърчат да събират пари като досега меко казано лентайстваха...
Съгласен, съм, че всеки труд трябва да се заплаща, но тези такси са, струва ми се повече от непоносими, и ... вместо да изпишат вежди, ще извадят очи, ...е поне в малките и по-малките градове..
За големите градове не знам, там може и да по-изгодно, но все пак повече от 2/3 от населението на РБ не живее там....
Иначе, и мен ми чудно, как ще се разхвърчат да събират пари като досега меко казано лентайстваха...
Съгласен, съм, че всеки труд трябва да се заплаща, но тези такси са, струва ми се повече от непоносими, и ... вместо да изпишат вежди, ще извадят очи, ...е поне в малките и по-малките градове..
За големите градове не знам, там може и да по-изгодно, но все пак повече от 2/3 от населението на РБ не живее там....
Поздрави!!!
- jegosan
- Потребител
Чета я тази тарифа и ми хрумна и нещо друго. Кой при тези условия ще купува движими и недвижими вещи от публична продажба на ЧСИ и ДСИ - вижте само какви такси трябва да понесе купувача примерно на недвижим имот:
1.- 21. За принудително отнемане и предаване на движими вещи, включително на заложено имущество по ЗОЗ, се събира такса в размер 2 на сто върху цената на вещите, но не по-малко от 50 лв.
Забележка. След публична продан или продажба таксата е за сметка на купувача.
2. 22. За въвеждане във владение на недвижим имот се събира такса в размер 1 на сто върху цената на имота, но не по-малко от 200 лв.
Забележки:
----
2. Таксата за въвеждане във владение след публична продан е за сметка на купувача.
3. 23. За изготвяне на постановление за възлагане на недвижим имот се събира такса в размер 1,5 на сто върху продажната цена, но не по-малко от 50 и не повече от 3000 лв.
Забележка. Таксата е за сметка на купувача.
и като му се прибавят и 2 % местен данък ...
положението е безнадеждно ...
1.- 21. За принудително отнемане и предаване на движими вещи, включително на заложено имущество по ЗОЗ, се събира такса в размер 2 на сто върху цената на вещите, но не по-малко от 50 лв.
Забележка. След публична продан или продажба таксата е за сметка на купувача.
2. 22. За въвеждане във владение на недвижим имот се събира такса в размер 1 на сто върху цената на имота, но не по-малко от 200 лв.
Забележки:
----
2. Таксата за въвеждане във владение след публична продан е за сметка на купувача.
3. 23. За изготвяне на постановление за възлагане на недвижим имот се събира такса в размер 1,5 на сто върху продажната цена, но не по-малко от 50 и не повече от 3000 лв.
Забележка. Таксата е за сметка на купувача.
и като му се прибавят и 2 % местен данък ...
положението е безнадеждно ...
- ru_salka
- Младши потребител
Много интересно ми става ПАК как с Постановление на МС се дерогира разпоредба на ГПК:
чл.69.Разноските по изпълнението са за сметка на длъжника ..........
чл.69.Разноските по изпълнението са за сметка на длъжника ..........
- evgo
- Младши потребител
Хайде да видим как ще живеят длъжниците ако разгледаме следния пример:
Длъжникът Х е взел кредит от 50 000 лева за закупуване на недвижим имот за 30 000 евро или около 60 000 лева. Не го погасява и банката прави вземането предсрочно изискуемо, образува СИ производство и започва да продава имота.
Заплаща следните такси:
1.За издаване на изп.лист - 2% от 50 000 лв. - 1000 лв.
2.За ю.к. възнаграждение - около 600-700 лв.
3.За образуване на и.д. - 20 лв.
4.За цялостно проучване - 50 лв.
5.За налагане запори и възбрани - около 50 лв.
6.За опис - 750 лв.
7.За изпълнение на парично вземане - 3225 лв. /таксата за опис се приспада/
Има и други, но да не издребняваме.
Общо: около 5000 лв. такси
На това му се казва Честито!
А кредиторът ще трябва да плати:
- 1% за въвод - върху стойността на имота по Данъчна оценка /51б.1./
- 1.5% за постановление за възлагане - върху продажната цена /51в/
- 2% за МДТ - върху по-високата от двете /ясно коя е/
Я да видим: цена на имота 60 000 лева, данъчна оценка 20 000 лв:
200 лв.
900 лв.
1200 лв.
Общо: 2300 лв. - и на него Честито!
Длъжникът Х е взел кредит от 50 000 лева за закупуване на недвижим имот за 30 000 евро или около 60 000 лева. Не го погасява и банката прави вземането предсрочно изискуемо, образува СИ производство и започва да продава имота.
Заплаща следните такси:
1.За издаване на изп.лист - 2% от 50 000 лв. - 1000 лв.
2.За ю.к. възнаграждение - около 600-700 лв.
3.За образуване на и.д. - 20 лв.
4.За цялостно проучване - 50 лв.
5.За налагане запори и възбрани - около 50 лв.
6.За опис - 750 лв.
7.За изпълнение на парично вземане - 3225 лв. /таксата за опис се приспада/
Има и други, но да не издребняваме.
Общо: около 5000 лв. такси
На това му се казва Честито!
А кредиторът ще трябва да плати:
- 1% за въвод - върху стойността на имота по Данъчна оценка /51б.1./
- 1.5% за постановление за възлагане - върху продажната цена /51в/
- 2% за МДТ - върху по-високата от двете /ясно коя е/
Я да видим: цена на имота 60 000 лева, данъчна оценка 20 000 лв:
200 лв.
900 лв.
1200 лв.
Общо: 2300 лв. - и на него Честито!
- evgo
- Младши потребител
Здравейте, колеги!
Съгласна съм с вас за това, че цените по тарифата са високи, но така или иначе тези вземания трябва да се съберат и избор на практика не съществува. Аз лично работя с частен съдия изпълнител в Пловдив, Пазарджик, София, а се очаква да започна и с други в други градове. Да ви споделя - доста повече работят, отколкото преди. Предлагат варианти, когато възникне проблем, заинтересовани са от изхода на делата и т.н. До момента дори не искаха да им се плаща с идеята да изчакат да влезе в сила наредбата и на практика работеха за без пари
Както и да е, наредбата не е справедлива, но според мен няма да просъществува дълго като цяло начинът на събиране на вземанията в сегашния му вид.
Всичко хубаво!
Съгласна съм с вас за това, че цените по тарифата са високи, но така или иначе тези вземания трябва да се съберат и избор на практика не съществува. Аз лично работя с частен съдия изпълнител в Пловдив, Пазарджик, София, а се очаква да започна и с други в други градове. Да ви споделя - доста повече работят, отколкото преди. Предлагат варианти, когато възникне проблем, заинтересовани са от изхода на делата и т.н. До момента дори не искаха да им се плаща с идеята да изчакат да влезе в сила наредбата и на практика работеха за без пари
Както и да е, наредбата не е справедлива, но според мен няма да просъществува дълго като цяло начинът на събиране на вземанията в сегашния му вид.
Всичко хубаво!
- ania
- Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|