- Дата и час: 23 Ное 2024, 16:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Делба на апартамент
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Делба на апартамент
Здравейте, съсобственик съм на много апетитен и скъп имот (апартамент) в центъра на София, за което имам нотариален акт. До преди година и половина трети човек имаше учредено право на ползване на имота, но същия почина.. мир на праха и. Оттогава двамата съсобственици имаме освен собствеността, така и право на ползване. Плащам си редовно местните данъците и такси. Проблемът е, че другия съсобственик не иска и да разговаря с мен за този имот. Бил роден в него и "само през трупа му" Човека ми е близък роднина, разбирам го, цял живот живее там и със сигурност няма парите за да ми плати половината. Към този имот има мазе, което се отдава под наем с търговска цел. Никога не съм получавал и стотинка от този наем. Какво бихте ме посъветвали да направя? Страх ме е, че ако отидем на съдебна делба оценката на имота може да е по-ниска от реалната, на която се продават тези имоти. Колко време би продължила такава делба? Сега с промените на ГПК няма ли да стане по-бързо? Ако поддам молба за делба трябва да внеса 4% върху стойността на дела, нали? Как се определя тази стойност и ответната страна също ли трябва да я плати? А след делбата възстановява ли ми се тази сума? Имам ли дори и най-малка възможност имота да се придобие по някаква давност от лицето, което живее в него, въпреки, че аз си плащам данъците за половината, което предполагам показва, че се грижа и имам интерес към имота. Извинявам се, за неюридическия език, който вероятно използвам, но съм доста далеч от правото. Със сигурност ще наема адвокат, но първо бих искал да чуя възможно най-много мнения и гледни точки. Повече мозъци мислят по-добре. Всеки съвет или идея би бил от полза за мен, а предполагам и за други, четящи темата в бъдеще. Бладаря ви предварително за компетентните мнения.
- sokkon
- Нов потребител
Опитайте да преговаряте с другия собственик, защото и "Най-лошата сделка е по-добра от най-добрия съд". Ако не желае да загуби имота, поне да делите ползите от него, а те няма да са никак малки.
Иначе при самата публична продан бихте могли да наддавате и да изкупите дела на другия съсобственик.
Таксата от 4% върху оценката на имота не се внася предварително, при завеждане на делото се внася такса като за неоценяем иск, а след това след извършена оценка от вещо лице довнасяте дължимата такса. При постигната спогодба ще внесете 2% държавна такса.
Иначе при самата публична продан бихте могли да наддавате и да изкупите дела на другия съсобственик.
Таксата от 4% върху оценката на имота не се внася предварително, при завеждане на делото се внася такса като за неоценяем иск, а след това след извършена оценка от вещо лице довнасяте дължимата такса. При постигната спогодба ще внесете 2% държавна такса.
- ivanovna
- Младши потребител
Re: Делба на апартамент
Много често тези които ползват наемите и имат уреден живот са едни проблемни сънаследници.Дали този човек ако нямаше доходи,щеше да не помисли преди трупа си.Е гледна точка.
Изискванията за търговски обект мисля,че бяха с допълнителни сервизни помещения и стая за почивка,на което едно мазе май не отговаря.Друга гледна точка.
Вие се настанявате в останалата част от апартамента,докато не му писнете.Още точки.
Съвсем друго е да заведете дело.Не съм наясно с процентите,но..
Първо ще имате доброволна делба и попълване на декларации за семейно и имотно състояние.!
Той няма да се съгласи на доброволна делба,ще се инати по 349.,но и вие може да отговаряте на това
Според декларацията съдът решава на кой да го даде,ако единия е имотен,другия остава в апартамента и изплаща вашия дял оценен от вещо лице.Ако и двамата нямате жилища освен това,тогава ще наддавате в пликчета и който даде повече,изплаща на другия по новообразуваната цена половината и си прави с апартамента каквото си поиска.
Докато има делба и е висящо делото няма давност.
Но отговарям по делбен въпрос от стария ГПК.
А и не се знае докато тече делбата ви какво още ще се измени ,допълни поправи,но не е лоша темата,като първоначален старт за оптимизъм в начинание да си добиеш своето.
Аз също няма да се изказвам като юридическо лице,ще отговарям на прост човешки език,та всички да се разберем
Изискванията за търговски обект мисля,че бяха с допълнителни сервизни помещения и стая за почивка,на което едно мазе май не отговаря.Друга гледна точка.
Вие се настанявате в останалата част от апартамента,докато не му писнете.Още точки.
Съвсем друго е да заведете дело.Не съм наясно с процентите,но..
Първо ще имате доброволна делба и попълване на декларации за семейно и имотно състояние.!
Той няма да се съгласи на доброволна делба,ще се инати по 349.,но и вие може да отговаряте на това
Според декларацията съдът решава на кой да го даде,ако единия е имотен,другия остава в апартамента и изплаща вашия дял оценен от вещо лице.Ако и двамата нямате жилища освен това,тогава ще наддавате в пликчета и който даде повече,изплаща на другия по новообразуваната цена половината и си прави с апартамента каквото си поиска.
Докато има делба и е висящо делото няма давност.
Но отговарям по делбен въпрос от стария ГПК.
А и не се знае докато тече делбата ви какво още ще се измени ,допълни поправи,но не е лоша темата,като първоначален старт за оптимизъм в начинание да си добиеш своето.
Аз също няма да се изказвам като юридическо лице,ще отговарям на прост човешки език,та всички да се разберем
- izymena
- Потребител
ykovachev написа:Тъкмо чаках Безумна да се намеси и да ви шашне Тя НЕ Е юридическо лице, дори и химическо не е, щото не пие редовно лекарства, ами си е чисто физическо лице, БЕЗ юридическо образование
Тъй вярно,съвсем чисто физическо с досие на 16 годишен делител
Някой да иска да му напиша след жалба до вкс,как се произнася при такива инати...то се същото,дали ще го напише и някой друг.
Написах каквото съм написала.Това е.
Стига ми толкова за днес,аз просто съм една бедна размахваща имотите си в ръка богаташка.
Не общувай с мен,че то прихваща изумлението.
Хубава вечер на всички
- izymena
- Потребител
Благодаря на всички отзовали се. Исках най-вече да ми кажете от вашата юридическа практика колко време се точи една такава делба, при която всичко е ясно и документите са налице? Надявам се с новия ГПК да е по-бързо. Надали ще успея да се уговоря със съсобственика, то това е проблема. Не мога и да се настаня там, защото нямам нерви, а здравето ми е по-ценно. Интересуваше ме още реални ли са имотните оценки, които в момента се извършват от вещите лица. Надявам се, че не са близо до данъчните. По отношение на мазето, то е доста голямо наистина. Освен това има разрешение от съседите за ползване на общи части, има е сервизно помещение. По едно време даже беше кафене, но сега е друго. Всичко е законно и надлежно документирано. Като гледам кауза пердута, като всичко в БГ. Имаш нещо, което струва пари, имаш и документ за него и не можеш да си получиш дяла Между другото никой не спомена нищо за давност. Има ли някаква давност, при която другия съсобственик да придобие имота поради факта, че живее там, а аз не. Знам, че плащането на местните данъци и такси се дължи от ползвателя на имота. В този случай, плащайки ги през годините, значи ли, че го ползвам и изразявам интереса си към него? Благодаря ви. Моля, не спамете темата ми
- sokkon
- Нов потребител
Не получих отговор на най-важния за мен въпрос цитирам себе си: "Исках най-вече да ми кажете от вашата юридическа практика колко време се точи една такава делба, при която всичко е ясно и документите са налице?"
Никой от вас ли няма практически опит с такива дела?
Сигурно е, че ще взема адвокат и със сигурност не съм очаквал да ми пишете монографии
Никой от вас ли няма практически опит с такива дела?
Сигурно е, че ще взема адвокат и със сигурност не съм очаквал да ми пишете монографии
- sokkon
- Нов потребител
Първо поканете съсобственика да Ви даде възможност да ползвате част от жилището, адекватна на дела Ви , или да Ви заплаща обезщетение за това, както и да Ви плаща припадаща Ви се част от приходите. Можете да поканите и наемателя да ви заплаща на вас часта от наема.
Как ще се развиват делбите при новия ГПК - божа работа. При всяка новост в правото у нас си спомням думите на Черномирдин - "Мислехме да направим нещо хубаво, а се получи както винаги." Справка - Търговския регистър, ако не знаете какво е , минете покрай "Стамболийски" 239.
Ако си падате по гадните номера, може да продадете дела си на някой, който няма да се притеснява да води дело за делба, но в този случай ще се изпокарате с братовчед си, ако правилно съм се досетил, че правото на ползване е било на обозе почившата ви баба, която ви е дарила дялове от жилището със запазено право на ползване.
Ако питате за да проверите правилно ли ви е посъветвал адвоката ви-
гаден номер, ако решите да проверите нещо по добре се посъветвайте очи в очи, адвоката ви също може да чете форумите, и ще остане с неприятно чувство.
Ако нямате адвокат - намерете си, всеки месец губите пари.
Как ще се развиват делбите при новия ГПК - божа работа. При всяка новост в правото у нас си спомням думите на Черномирдин - "Мислехме да направим нещо хубаво, а се получи както винаги." Справка - Търговския регистър, ако не знаете какво е , минете покрай "Стамболийски" 239.
Ако си падате по гадните номера, може да продадете дела си на някой, който няма да се притеснява да води дело за делба, но в този случай ще се изпокарате с братовчед си, ако правилно съм се досетил, че правото на ползване е било на обозе почившата ви баба, която ви е дарила дялове от жилището със запазено право на ползване.
Ако питате за да проверите правилно ли ви е посъветвал адвоката ви-
гаден номер, ако решите да проверите нещо по добре се посъветвайте очи в очи, адвоката ви също може да чете форумите, и ще остане с неприятно чувство.
Ако нямате адвокат - намерете си, всеки месец губите пари.
- dimist
- Потребител
Благодаря ви dimist. Уверявам ви, че все още нямам адвокат и не проверявам ничий съвет. Преди да го наема исках да придобия по-реална представа за това какво се случва на практика с такива дела в момента. Имам Ciela в офиса и горе-долу съм наясно с правата ми в този случай, но не знам какво се случва на практика. Познахте за бабата, но не и за роднинската връзка. Близо сте все пак Чаках повече от година по две причини - първо от уважение към баба ми и второ, надявах се, че като мине малко време може отсрещната страна да се вразуми и да предложи разумно решение на ситуацията. За жалост дори едно телефонно обаждане не получих, все е дно не съществувам. Не си падам по гадните номера. Ще ги запазя за финала, ако няма друг изход Мисля да започна с неофициално препоръчано писмо в добрия тон, с което да поканя ответната страна да преговаряме (не искат да си говорят с мен, ако не е черно на бяло). Ще им дам срок и ако нищо положително не излезе от цялата работа, ще действам с нотариална покана за наем на двете помещения. Ако не уври ще действам в съда. Търпелив съм и не бързам. Благодаря още един път.
- sokkon
- Нов потребител
sokkon написа:Благодаря на всички отзовали се. Исках най-вече да ми кажете от вашата юридическа практика колко време се точи една такава делба, при която всичко е ясно и документите са налице? -Зависи от основателните му жалби.Има дела 25-26 годишни,но има и доброволни за кратко време.Надявам се с новия ГПК да е по-бързо. Надали ще успея да се уговоря със съсобственика, то това е проблема.Ще се уговорите когато той ще ви потърси за нещо,притеснен или притиснат от нещо/те само тогава се сещат /.Не мога и да се настаня там, защото нямам нерви, а здравето ми е по-ценно. Интересуваше ме още реални ли са имотните оценки, които в момента се извършват от вещите лица. Оценките са си съвсем реални,зависи от старата сграда,ремонтите,и квадатурите.!Надявам се, че не са близо до данъчните. По отношение на мазето, то е доста голямо наистина. Освен това има разрешение от съседите за ползване на общи части, има е сервизно помещение. По едно време даже беше кафене, но сега е друго. Всичко е законно и надлежно документирано. Като гледам кауза пердута, като всичко в БГ. Имаш нещо, което струва пари, имаш и документ за него и не можеш да си получиш дяла Между другото никой не спомена нищо за давност. Има ли някаква давност, при която другия съсобственик да придобие имота поради факта, че живее там, а аз не. Знам, че плащането на местните данъци и такси се дължи от ползвателя на имота. В този случай, плащайки ги през годините, значи ли, че го ползвам и изразявам интереса си към него? Благодаря ви. Моля, не спамете темата ми
Имаш право да мълчиш и да си заведеш дело за въвод,пък си давай половината апартамент и идеална част от мазето и ти.Та поне пари за лекарства и удължаване на живота да имаш.Всичкото това и договора за наем,без да имаш даже среща с него,ше ги у гераците алчни,гъби за тея,супи без никакво блажно месо,та да им дойде акъла,кво се разполагат като ,че им е бащинията..
После си заведи дело,та поне пари за адвокати и проценти за започване на делото да имаш Той въобще има ли друг жилищен имот?Много ми е интересно
Проста съм ама да попитам
- izymena
- Потребител
Доколкото ми е известно няма друг жилищен имот на негово име, но има други нежилищни като в някои от тях пак сме съсъобственици. За жалост не са от този калибър, за да ги менкаме Жена му има, но са и по наследство и не са в съпружеската собственост. Иначе преди доста години (когато все още си говорихме) подхвърлих, че можем да направим някоя замяна с тях, но ме отрязаха, че тези имоти не влизат в сметката. Друг е въпросът, че моторът тук е жена му, която не е никаква в спорния имот Със сигурност ще пледира, че си няма нищо и това му единственото жилище в което е живял поне 50 години...
- sokkon
- Нов потребител
sokkon написа:Доколкото ми е известно няма друг жилищен имот на негово име, но има други нежилищни като в някои от тях пак сме съсъобственици. За жалост не са от този калибър, за да ги менкаме Жена му има, но са и по наследство и не са в съпружеската собственост.!? Иначе преди доста години (когато все още си говорихме) подхвърлих, че можем да направим някоя замяна с тях, но ме отрязаха, че тези имоти не влизат в сметката. Друг е въпросът, че моторът тук е жена му, която не е никаква в спорния имот Със сигурност ще пледира, че си няма нищо и това му единственото жилище в което е живял поне 50 години...
Заведи дело и знай ,че в декларацията за имоти всички наследници са задължени да напишат истината/за лъжа незнам дали се отнема наследството,това май никой не смее да направи,тоест да излъже/,значи той трябва да упомене и жилището на съпругата си,което значи ,че не са без покрив над главата.
Ако сте равностойни с покриви и семейства,апартамента при неотстъпване и неразбирателство ще отиде на публична продан с първоначална цена оценката от вещото лице.Като се има предвид че ти имаш половината от цената спокойно можеш да наддаваш.
При всички положения е хубаво и той да разбере,че инат две къщи разваля-българска поговорка..
Искренно ти желая успех,на тоя етап ще си вземеш половината/точно толкова колкото и той ще получи като пари/.Заведи дело.Неотлагай защото и без това се е препълнило с дела от този делбен характер и се насрочват почти всички през девет месеца И провери какво е декларирал веднага
- izymena
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|