начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

съдебна делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

съдебна делба

Мнениеот llilia » 02 Дек 2004, 23:02

Колеги, имам следния казус! Двама наследници /с по 1/2 ид. част/ от дворно място и триетажна жил. сграда са съделителите. Има нот. акт само за земята. Сградата е строена 50-те-60-те години и за нея няма никакви строителни книжа. Разполагам само със скица, в коята няма отбелязяна сграда и извадка от кадастрален лист, в който е отбелязана двуетажна сграда. Това достатъчно ли е за доказване съществуването на сградата /два етажа от нея; а за третия етаж ? От друга страна, така както е предявен искът - за делба на трите етажа, няма ли третия да отиде на публична продан? Моля, изкажете мнения?
llilia
Младши потребител

Re: съдебна делба

Мнениеот донна2 » 02 Дек 2004, 23:19

няма ли някакви документи за страителството ,проверихте ли във общината

виж параграф 16 от ПР на ЗУТ

§ 16. (1) (Доп., ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Строежи, изградени до 7 април 1987 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване и забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.

Случая ти е по специфичен мисля си ,че щом след като при прехвърляне на нотариуса трябва да се представи удостоверение за търпим строеж би следвало и при делбата
донна2

Мнениеот llilia » 02 Дек 2004, 23:27

Как да се снабдя с удостоверение за търпимост? Клиентите не успяха да го извадят /вместо това им дали извадка от кадастрален лист/
llilia
Младши потребител

Мнениеот донна2 » 02 Дек 2004, 23:38

от общината
/правила съм такова за нежилищна сграда /
скица оригинал ,нотариално заверена декларация кога е построена сградата и какво представлява и разбирасе декларираш там за неверни данни че носи отговорност по чл.313 от НК ,удостоверение за наследници ако имота е наследствен ,молба до кмета на общината в която обяснявате какво искате
,ако питаш мен добре е да имаш някакъв чертеж /скица/на самата сгряада /предполагам ще се намери кой да ти го направи /и описание /аз съм представяла дори оценка на оценител само заради подробното описание въпреки че не е нужно /
за таксата ще питаш в самата община колко е при мен някога /правила съм го преди промяната /таксата на нашата община май беше 10 лв сега не знам не ме вълнува вече
донна2

Мнениеот донна2 » 02 Дек 2004, 23:43

е разбира се като я получи кмета резолира молбата до главния архитект на общината ,процедурата не е сложна
донна2

Мнениеот донна2 » 02 Дек 2004, 23:50

ето примерно това е от сайта на община Ямбол /намерих го с гугъл /
21. Удостоверение за търпим строеж /по &16 от Допълнителните разпоредби на ЗУТ/
Необходими документи:
1. Заявление - по образец - 0.50 лв.
2. Нотариален акт за земята
3. Удостоверение за наследници
4. Нотариално заверена декларация за година на започване на строежа
Такса: 5,00 лв./след извършване на услугата/
Срок: 14 дни
Технология на извършване: ЦАУ - /332/ - гл. архитект /325/ - районни техници /330, 331/ -подписва Директор "ТУР" /339/ - районни техници /330, 331/ - /332/ - ЦАУ
донна2

Назад към Съсобственост и делба