Здравейте,
Живея в около 16 годишна сграда, около 5-етажна.
Имаме малък асансъор, който побира 2 - ма, максимум трима човека.
Всяка зима, един от съседи товари дърва в една количка на две колела, която едвам се побира в асансъора.
Винаги след този акт на съседа ни, асансъора спира и се налага да викаме техници, и така 16 години.
Когато сме се обръщали устно към домоуправителите, те казват, че не е от количката. Съпругът ми е говорил със съседа човешки, и го е помолил да пренася дървата в кофи, или чували, съседа казва, че не е от него.
Този път 2 пъти със съпруга ми бяхме свидетели, как съседа ни отново пренася дърва с количката.
Веднага след това асансъора спря, така 5 - ти ден.
Няма да споменавам колко пъти са пренасяни огромни мебели, които нарушават целостта на асансъора от същия съсед.
Нито че дървата му са поставени в коридора на общите части.
Какви правни съвети бихте ми дали, тъй като в нашата сграда цари пълна безстопанственост. Нямаме правилник за вътрешния ред, като спомена на домоуправителите, не са съгласни. Стана пожар в сградата, поради развалени домофони - години наред молихме съседите да ги оправим, мълчат и не реагират - в същото време вместо да платим за поправка 30 - 100, сградата плати 1600 лева за пожара.
Един нов асансъор струва между 11 и 12 хиляди лева. Съседите ни вечно нямат пари за поддържане на тази сграда. Съгласно ЗУЕС, който притежава повече % имот, има по-голяма тежест.Съответно те са мнозинство и налагат позицията си на безхаберие.
Писна ми да плащам за хора, които рушат. Какви са начините да се справя с този проблем? Да говоря ли първоначално с домоуправителите?! Препоръчано писмо ли да им пращам, че повече отказвам да плащам за бейдействието им. (преди години подадохме жалба до пожарната за складираните дърва в коридора - съседите си продължават)
- Дата и час: 21 Ное 2024, 18:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пренасяне на дърва в асансъор и спирането му.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Пренасяне на дърва в асансъор и спирането му.
Елементарно ! Асансьорът е изчислен да вози поне 3 човека или 240 кг. Нашият човек нека да е 80 кг. Едва ли количката с дървата е 150 кг. Явно амортизирана машина. И при мен е така. Заинтересованите от последния етаж събрахме около 1000 лв и -основен ремонт. И съответно договор с фирмата. Ако изключи, идват същия ден! И недейте да се косите! При мен асансьорът е от партера и директно на 6 етаж. Всички други врати са блокирани. Не плащат и не искат тази услуга. Само 6 етаж- все едно това е наша собственост. Е, тарикатите от 5 етаж, се качват на 6-тия и слизат на техния. Сега има идея да се сложи чип или нещо такова! Излишен разход, ще го счупят, изкъртят и т.н. Решението ви е основен ремонт и договор с фирмата !
- tochotocho
- Потребител
Грешка
Последна промяна ellie2 на 16 Яну 2017, 07:11, променена общо 1 път
- ellie2
- Младши потребител
Тази количка има товароносимост, 300 кг. - количката му е още по-стара, и колелетата са по-малки. Съседът ни е към два метра и тежи 110 кг. В асансъора влизат спокойно двама, но не и трима човека. Широчината на количката е със сантиметри по-тясна от входа на асансьора.
Амортизация не може да има всяка година - зимата след като си натовари дървата с количката.
Проблемът е, че долната метална част на количката с колелетата, задират и натоварватт предната част на пода на асансъора докато я набута в него, защото той буквално набутва количката, за да влезе. В началото на пода на асансъора има един метален панел, който се натоварва, дори беше изкъртен след поредното извозване. Винаги асансъора пропада и викаме техници след поредното пренасяне на дърва, от началото на експлоатацията на този асансъор.
Разбираш ли, нивото на пода пропада, понякога с около 20 - 30 сантиметра. Бога ми, това е всяка зима, всяка година след като съседът си натовари количката в асансъора.
Абонамент за поддръжка и техници имаме.
Въпросът е, че не искам да плащам за хора, които рушат умишлено, какви са законните начини за справяне със ситуацията.
- ellie2
- Младши потребител
АЛЕ ТОЛКОВА ЛИ НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗМИСЛИТЕ НЕЩО НА ВАШЕ БЛОКОВО НИВО ! иЗЧЕЗВА КОЛИЧКАТА. дЪРВАТА СЕ ПОЛИВАТ С КАТРАН И Т.Н. ИМА СИ СПЕЦИАЛНИ АГЕНЦИИ!
- tochotocho
- Потребител
Аз го виждам като тотално спиране на асансьора, до решаване на проблема.
Другите съседи какво казват по случая. Или си траят да не ги навикват
Другите съседи какво казват по случая. Или си траят да не ги навикват
- dikobraz
- Потребител
Отново сме без асансьор
Предишният път говорих с домоуправителите, с молба тактично да помолят съседа ни да не пренася с тази количка дърва. Говорейки с техника по подръжка за някакво становище, той упомена "че не е лицензиран, за да състави Констативен протокол". Според неговите думи следствие на претоварване на асансьора, някаква част е допряла контакт и асансьора е спрял. Бяхме уведомени, че товароносимостта на асансьора е 240 кг., като е желателно да се наторварва асансьора до 200 - 210 кг.
Асансьора е спрял на етажа, на който живее въпросния съсед, те са само два апартамента. Въпросът е, че няма как законно да докажем, че този човек нанася щети.
Имаме съсед с видеокамера, обхващаща входа и може да се види, дали отново е пренасял дърва, но доколкото знам видеозаписите нямат доказателствена стойност пред съда.
В случая съседите си траят. Никакъв ефект след разговора с домоуправителите.
Ще говоря с домоуправителите, но те са против свикването на ОС - така 5 год.
Предишният път говорих с домоуправителите, с молба тактично да помолят съседа ни да не пренася с тази количка дърва. Говорейки с техника по подръжка за някакво становище, той упомена "че не е лицензиран, за да състави Констативен протокол". Според неговите думи следствие на претоварване на асансьора, някаква част е допряла контакт и асансьора е спрял. Бяхме уведомени, че товароносимостта на асансьора е 240 кг., като е желателно да се наторварва асансьора до 200 - 210 кг.
Асансьора е спрял на етажа, на който живее въпросния съсед, те са само два апартамента. Въпросът е, че няма как законно да докажем, че този човек нанася щети.
Имаме съсед с видеокамера, обхващаща входа и може да се види, дали отново е пренасял дърва, но доколкото знам видеозаписите нямат доказателствена стойност пред съда.
В случая съседите си траят. Никакъв ефект след разговора с домоуправителите.
Ще говоря с домоуправителите, но те са против свикването на ОС - така 5 год.
- ellie2
- Младши потребител
Всеки собственик на етажна единица /апартамент/ и със съответен дял от общите части може и има правото да свика Общо събрани, включ. и във вашия случай. т.е. в неотложен случай. "Дърварят" може да ви остави изобщо без асансьор. Разгледайте ЗУЕС в частта му Свикване на Общо събрание.
- lakavitsa
- Потребител
Сагата асансьор на „Ами Буе“ № 27 продължава:
Месец октомври 2017 г. в разстояние на 10 дни асансьорът спря 4-ри пъти, отново!.
Казах на домоуправителите, че трябва да се свика ОС (не е свиквано 5 г.), не беше свикано, в името на мира не свиках такова.
На предложението ми, ако има техническа възможност да монтираме у-во срещу претоварване на асансьора, домоуправителят отказа.
9 януари 2018 асансьорът отново спря 4-ри дни.
На въпрос към техник поддръжка, каква е причината за зачестили спирания ми бе отговорено:
„Асансьорът е вехт – износени спирачки.“ – като бивш шофьор „червената лампа светна“ .
На молби да издаде становище кои части трябва да се сменят, касаещи безопасността ни, отговори че не бил оторизиран да издава предписания.
Търсех фирмата по поддръжка в електронния регистър на технически надзор, нямаше такава.
Подадох сигнал за проблемен асансьор.
На 19 януари, асансьорът отново спря.
На 22 януари е идвал технически надзор, бе поставено следното съобщение на таблото:
Протокол:
-регистрационен номер на асансьора – неизвестен
-технически надзор на асансьора се извършва от – неустановен
- липсва ревизионна книга,
-няма сключен договор,
-асансьорът е спрян поради повреда в ел. мотор,
-липсва аварийно осветление в шахта,
-липсва двустранна аварийна връзка,
-дневник на асансьора и последна вписана проверка – неустановени.
На 30 бе поставена Заповед от г-н Гюров.
На 29. януари случайно видях техници, попитах ги за фирма и телефонни номера. „Витоша - Мерджанов“ . Уведомиха ме, че ще вземат електромотора за ремонт и ще монтират двустранна връзка. Втора седмица „ ни вест ни кост“, не знаем какво се случва.
Въпроси:
1. Трябваше ли домоуправителят да свикат ОС за ремонт на асансьор и избор на фирма, цена, оферта?
2. Не знаем каква част трябва да се смени, нова, стара – може би ще е по-изгодно да купим нов електромотор.
(Предстои изграждане на двустранна връзка, всички знаем че техниците ще предлжат най-скъпата и с поставянето ще стигне към 500 лв. Но има варианти за устройства от 140 лв. отговарящи на европейски стандарт - EN81-28:2004, едно е 200 – 240 лв., друго е 500)
3. Има ли законноустановен срок, в който техниците са длъжни да ремонтират асансьора?
4. Имам ли право да искам фактура – описваща сменен детайл, цена, гаранция, труд?
5. Да откажа да плащам с мотива, че не е свикано ОС, не е предоставена оферта и избор на фирма за ремонта на асансьора – имам сериозни основания, да предположа, че ще бъде представена касова бележка, или на табло за съобщения директно ще пише кой, какво дължи?
6.. Трябва ли офиси с отделни входове да плащат ремонта, гаражи, мазета? (според мен – не – все пак има тълкуване на законите, но след като не е свикано ОС?)
7. Трябва ли собственик на втори етаж не живеещ в апартамент да плащат ремонт?
На позицията ми, че искам оферта за избор на фирма, и примерен договор, какви услуги по поддръжка и цена се предлагат, домоуправител ми отговори:
„Вместо да подаваш жалби, да се беше заела с асансьора“.
(щях да се заема, да предложа оферти, цени, ако беше свикано ОС и т.н.)
Благодаря на отзовалите се!
Месец октомври 2017 г. в разстояние на 10 дни асансьорът спря 4-ри пъти, отново!.
Казах на домоуправителите, че трябва да се свика ОС (не е свиквано 5 г.), не беше свикано, в името на мира не свиках такова.
На предложението ми, ако има техническа възможност да монтираме у-во срещу претоварване на асансьора, домоуправителят отказа.
9 януари 2018 асансьорът отново спря 4-ри дни.
На въпрос към техник поддръжка, каква е причината за зачестили спирания ми бе отговорено:
„Асансьорът е вехт – износени спирачки.“ – като бивш шофьор „червената лампа светна“ .
На молби да издаде становище кои части трябва да се сменят, касаещи безопасността ни, отговори че не бил оторизиран да издава предписания.
Търсех фирмата по поддръжка в електронния регистър на технически надзор, нямаше такава.
Подадох сигнал за проблемен асансьор.
На 19 януари, асансьорът отново спря.
На 22 януари е идвал технически надзор, бе поставено следното съобщение на таблото:
Протокол:
-регистрационен номер на асансьора – неизвестен
-технически надзор на асансьора се извършва от – неустановен
- липсва ревизионна книга,
-няма сключен договор,
-асансьорът е спрян поради повреда в ел. мотор,
-липсва аварийно осветление в шахта,
-липсва двустранна аварийна връзка,
-дневник на асансьора и последна вписана проверка – неустановени.
На 30 бе поставена Заповед от г-н Гюров.
На 29. януари случайно видях техници, попитах ги за фирма и телефонни номера. „Витоша - Мерджанов“ . Уведомиха ме, че ще вземат електромотора за ремонт и ще монтират двустранна връзка. Втора седмица „ ни вест ни кост“, не знаем какво се случва.
Въпроси:
1. Трябваше ли домоуправителят да свикат ОС за ремонт на асансьор и избор на фирма, цена, оферта?
2. Не знаем каква част трябва да се смени, нова, стара – може би ще е по-изгодно да купим нов електромотор.
(Предстои изграждане на двустранна връзка, всички знаем че техниците ще предлжат най-скъпата и с поставянето ще стигне към 500 лв. Но има варианти за устройства от 140 лв. отговарящи на европейски стандарт - EN81-28:2004, едно е 200 – 240 лв., друго е 500)
3. Има ли законноустановен срок, в който техниците са длъжни да ремонтират асансьора?
4. Имам ли право да искам фактура – описваща сменен детайл, цена, гаранция, труд?
5. Да откажа да плащам с мотива, че не е свикано ОС, не е предоставена оферта и избор на фирма за ремонта на асансьора – имам сериозни основания, да предположа, че ще бъде представена касова бележка, или на табло за съобщения директно ще пише кой, какво дължи?
6.. Трябва ли офиси с отделни входове да плащат ремонта, гаражи, мазета? (според мен – не – все пак има тълкуване на законите, но след като не е свикано ОС?)
7. Трябва ли собственик на втори етаж не живеещ в апартамент да плащат ремонт?
На позицията ми, че искам оферта за избор на фирма, и примерен договор, какви услуги по поддръжка и цена се предлагат, домоуправител ми отговори:
„Вместо да подаваш жалби, да се беше заела с асансьора“.
(щях да се заема, да предложа оферти, цени, ако беше свикано ОС и т.н.)
Благодаря на отзовалите се!
- ellie2
- Младши потребител
Борбата е безмилостно ЖЕСТОКА! При вас има борба, даже война!Действаите в обстановка на борба / война. Ако Ви приемат пуснете в РПУ , че сте във война!НЕВЪОРЪЖЕНА !
- tochotocho
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|