начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

съдия изпълнителя и характера на дейността му ?

съдия изпълнителя и характера на дейността му ?

Мнениеот ippon » 29 Ное 2004, 21:35

Е ли е административна ,по смисъла на чл.1 от ЗОДВПГ,дейността на съдия изпълнителя ?Изпълнителният процес е част от правораздавателната дейност на съда,благодарение на него се реализират признати права,но същевремено тази дейност е извън правозащитната дейност на съда.Къде можем да намерим правното основание за вреди причинени от действие или бездействие на съдия изпълнителя при претенция за прсъждане на обезщетение ? /може би чл.49 във вр.с чл.45 ЗЗД ? или някъде из ЗОДВПГ ?/
ippon
Потребител

Re: съдия изпълнителя и характера на дейността му ?

Мнениеот лунатик » 29 Ное 2004, 22:24

ippon,
същата тема я дъвкахме преди 2-3 месеца.В началото аз бях привърженик на тезата, че съдия-изпълнителя извършва заключитилната част от правораздавателната дейност на съда, като по този начин той е естествена част от съдебната система. Но ... смених позицията си под натиска на аргументите. Съдия-изпълнителя май си е чист административен орган подчинен на МП. И в този смисъл може да му се търси отговорност по ЗОДВПГ
Просто порови старата тема - там има мнения и в едната и другата посока. А тази тема май се казваше: "Каква е отговорността на съдия-изпълнителя по ЗОДВПГ..." или нещо подобно. Автор на темата струва ми се, че беше pete (ако не се лъжа).
лунатик

Мнениеот ippon » 30 Ное 2004, 20:51

Намерих :Решение на ВКС № 724/26.05.1997 по гр.д № 376/1996 г. и Решение на ВКС № 64/20.07.2001 г. по гр.д № 1329/2000 г. .чели ли сте ги ?
ippon
Потребител

Мнениеот donna » 30 Ное 2004, 20:52

би ли ги пуснал тук ,в момента съм у дома и нямам апис
donna
Старши потребител

Мнениеот shveda » 03 Дек 2004, 16:51

Виж Р. № 11/27.01.1995 г. по гр.д. № 559/1994 г. IV г.о.
Васил Гоцев обаче на противното мнение: според него незаконното изпълнение, което извършва съдия-изпълнителя, когато е довело до непоправими вреди, не може да се приеме като адм. дейност. Той смята, че увредения гражданин може да търси обезщетение по общия исков ред на чл.45 и 49 от ЗЗД.
shveda
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство