начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

izpalnitelen list

izpalnitelen list

Мнениеот rivanov » 23 Авг 2008, 13:42

Може ли някой да ми подскаже по следния случай:
Осъдил съм някого да ми заплати определена сума заедно със законната лихва до деня на окончателното плащане. Той плаща без изпълнителен лист главницата и малка част от лихвата и после спира с плащането.
Въпросът ми е: Мога ли да се снабдя с изпълнителен лист за остатъка или тлябва да искам изп.лист за цялата сума и после да го предявя само за неплатената част?
Извинявайте за въпроса, но нямам никакъв опит в изпълнителното производство. :)
rivanov
Нов потребител

Мнениеот gudio » 23 Авг 2008, 14:07

По-добре второто - лист за цялата сума. Първото ще хвърли в смут съда, а може и да доведе до грешки и неправилно формулирана сума в листа, което да осуети изпълнението.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 23 Авг 2008, 14:25

Изпълнителното основание, което имате е за цялата сума. Вземате си изп. лист за нея, а длъжникът си доказва после, че е извършвал плащания след вл. в сила на решението.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Авг 2008, 10:53

Таксите са по-високи за цялата сума. Няма пречка да се извади лист за част от сумата - описваш ситуацията в молба до съда - например платено ми е, но няма окончателно плащане.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот gudio » 26 Авг 2008, 20:38

ivan_lawyer написа:Таксите са по-високи за цялата сума. Няма пречка да се извади лист за част от сумата - описваш ситуацията в молба до съда - например платено ми е, но няма окончателно плащане.
:roll: :?: Нали става дума за исково производство ? Решението е постановено, какви по-високи такси за лист ?
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 26 Авг 2008, 20:52

gudio написа:
ivan_lawyer написа:Таксите са по-високи за цялата сума. Няма пречка да се извади лист за част от сумата - описваш ситуацията в молба до съда - например платено ми е, но няма окончателно плащане.
:roll: :?: Нали става дума за исково производство ? Решението е постановено, какви по-високи такси за лист ?

Правилно!
По "новата" тарифа:
Чл.11.По молба за издаване на изпълнителен лист, както и в случаите на служебно издаване на такъв, се събира такса 5 лв.
Чл. 12 По заявление за издаване на заповед се събира такса, както следва:
1. на заповед за изпълнение и изпълнителен лист - 2 на сто върху интереса, но не по-малко от 25 лв.;
2. на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист - 2 на сто върху интереса, но не по-малко от 25 лв. ;)
Процентите са когато се минава първо през заповед за изпълнение ;) ... а ако има съдебно решение ...
Чл. 404. Подлежат на принудително изпълнение:
1.влезлите в сила решения и определения на съдилищата, осъдителните решения на въззивните съдилища, заповедите за изпълнение, съдебно-спогодителните протоколи, решенията и заповедите за изпълнение, които подлежат или по които е допуснато предварително или незабавно изпълнение, както и решенията на арбитражните съдилища и сключените пред тях спогодби по арбитражни дела;
Производство по издаване на изпълнителен лист
Чл. 405. (1) Изпълнителен лист се издава по писмена молба въз основа на някой от посочените в чл. 404 актове. Препис от молбата не се връчва на длъжника.

ИЛ вече не се издава "току-така" ;) за сметка на това таксата е символична (защото преди това си си платил за заповедта :) ) :)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот atanas_paunov » 26 Авг 2008, 21:46

Само вснимавай много да не се натресеш с изпълнителния лист при някой като този http://news.plovdiv24.bg/56550.html че отиде та се невидя
atanas_paunov
Нов потребител

Мнениеот gudio » 26 Авг 2008, 22:44

atanas_paunov написа:Само вснимавай много да не се натресеш с изпълнителния лист при някой като този http://news.plovdiv24.bg/56550.html че отиде та се невидя

:roll: Събрал 10 милиона (а явно и повече, щом само тези 10 милиона не е разпределил)... Трябва да постажувам при него, аз не мога да се похваля с такава събираемост :wink: Ако питате "Чичко Гугъл" за ЧСИ Атанасов попадаш единствено и само на различни форми на оплакването, тиражирано и от atanas_paunov... Защо ли :roll: :?:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 26 Авг 2008, 22:49

gudio - то си е ясно защо.

Само не разбрах какво прави в този форум?

atanas_paunov - Ходи се жалвай в полицията и прокуратурата. Ние да не сме другарски съд.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 26 Авг 2008, 23:15

Хм... абе измамник, или лъжливо набеден не знам ... обаче ми прави впечатление: Частният съдебен изпълнител Атанас Атанасов дължи 10 милиона лева на граждани, твърди Стефан Митков, който лично чака около половин милион. ... аз лично не вярвам ако наистина е събрал, но не е превел сумите на взискателите да не може това да се установи, респективно въпросният ЧСИ да си понесе съответната отговорност ...
От друга страна (колкото и сурово да звучи) - "Ако едно дърво падне и няма кой да чуе шума от падането, то реално дървото вдигнало ли е шум?" ;) ... Та перефразирано би звучало "Ако измамата е толкова добра, че да не може да се стигне до носене на отговорност, то измамника си заслужава "печалбата" ;) " - из "Закони на джунглата - вечно в сила" ;)

... и понеже в статията пишеше, че за нещо си си бил "довел" свидетели ... то зависи от гл. точка ;) - ако сме "ощетени" ще "ревем", че някой си е "довел" свидетели, обаче ако сме от другата страна и решим да "не си доведем" свидетели пък ще "ревем", че нямаме "гражданско общество", защото никой не иска да се "забърква" ... така че това за свидетелите ... ;) ... щом законът е спазен формално докато самите ние не си "изградим" "гражданското общество" ;) ....
inspectora
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство