начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Въпрос по съдебното изпълнение

Въпрос по съдебното изпълнение

Мнениеот Иванов » 25 Май 2003, 16:21

Колеги, с последните изменения на ГПК, чл. 349, ал.3. се казва, че когато взискателя

не е посочил сметка за превод на събраните пари, те остават в сметката на

съдия-изпълнителя, до поискване. Въпросът ми е, при положение, че е посочена такава

сметка, съдия изпълнителят слъжебно ли превежда парите на взискателя или той трябва

да отиде в съд. изп. служба и да получи платежно нареждане за сумата си. Моля да ми

отговорят хора, които са извършвали на практика това действие, а не които само

предполагат или тълкуват законовата разпоредба.
Иванов

Re: Въпрос по съдебното изпълнение

Мнениеот hebigatsu » 26 Май 2003, 17:26

След като в молбата до съдия-изпълнителя е посочена сметка на взискателя, сумата се превежда по същата с разпореждане на съдия-изпълнителя. При липса на сметка, съдия -изпълнителя открива служебно такава в полза на взискателя.
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот Иванов » 26 Май 2003, 19:50

И как конкретно човек си взема парите? Отива направо в банката и тегли от своята сметка (респ. от тази, коиато му е открил съдия-изпълнителя) или получава плат. нареждане от съдия-изпълнителя и после тегли парите от банката?
Иванов

Мнениеот juris » 26 Май 2003, 23:23

Аз имах такъв случай в началото на годината.Казано ми бе или да посоча сметка на името на взискателите,или те да отидат в касата на съдебноизпълнителната служба и да си получат парите на ръка.В първия вариант трябва да посочите с молба банковата сметка и взискателите ще си получат сумата от своята банка.
juris
Младши потребител

Мнениеот Иванов » 28 Май 2003, 15:49

разбира се, но не ми отговорихте точно, дали преди да си получи парите от собствената си банка, взискателя трябва да отиде в канцеларията на съдия-изпълнителя и да получи плат. нареждане, или съдия изпълнителя превежда по собствена инициатива събраните суми по предварително посочената сметка.

Ако е налице втория вариант, възможно ли е съдия-изпълнителя да се забави с превеждането на сумата?
Иванов

Мнениеот pit » 28 Май 2003, 17:15

Следва съдия-изпълнителят сам без да ходиш до службата да преведе парите по посочената сметка. В някои районни съдилища обаче, съдия-изпълнителят иска да отидеш и да си вземеш платежното до твоята сметка.
pit

Мнениеот juris » 28 Май 2003, 20:15

Отговорих Ви.Ако държите на всяка цена да чуете "Не" на въпроса Ви трябва ли взискателят да отива при съдия-изпълнителя,за да получил платежно нареждане -отговарям "Не".А дали съдия-изпълнителят може да се забави - не следва да се бави.
juris
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство