начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Вземане на топлофикация

Вземане на топлофикация

Мнениеот bss_lex » 15 Фев 2009, 11:08

Едно вземане на топлофикация смята ли се за държавно вземане ?
bss_lex
Нов потребител

Re: Вземане на топлофикация

Мнениеот kalahan2008 » 15 Фев 2009, 11:43

Не
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот bss_lex » 15 Фев 2009, 13:03

kalahan2008,

Ако едно вземане не е държавно, то за издаване на изпълнителен лист трябва да има писмена молба от взискателя.
Ако се докаже липсата на молба и "служебно" издаване на изпълнителния лист трябва ли да се иска обезсилване или нищожност на изп. лист или това следва автоматично...
bss_lex
Нов потребител

Мнениеот punisher » 15 Фев 2009, 13:20

bss_lex написа:kalahan2008,

Ако едно вземане не е държавно, то за издаване на изпълнителен лист трябва да има писмена молба от взискателя.
Ако се докаже липсата на молба и "служебно" издаване на изпълнителния лист трябва ли да се иска обезсилване или нищожност на изп. лист или това следва автоматично...

Такова нещо не може да стане!
punisher
Потребител

Мнениеот bss_lex » 15 Фев 2009, 13:35

Според мен много е вероятно защото определението и изп. лист са с една и съща дата!
bss_lex
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 15 Фев 2009, 15:18

Кои са публични задължения е посочено в чл. 162 ДОПК. Вземанията на Топлофикация не са сред тях. Топлофикация си вадеха изп. лист по облекчен ред, на основание чл. 237, б. "к" от ГПК /отм./, във връзка с чл. еди-кой си от Закона за енергетиката. С новия ГПК отпадна тази възможност и вземанията на Топлофикация не са сред посочените в чл. 417 ГПК/нов/.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот bss_lex » 15 Фев 2009, 16:18

Благодаря за информацията!

Доста неща не са ми ясни, но утре ми е срока за жалба (адвокат така и не успях да намеря) - ще пиша всичко за което се сещам и ми бе подсказано от форума пък нека съдията разглеждащ жалбата прецени кое е допустимо и кое не, нали и неговото определение подлежи на обжалване.

Чудя се само защо след като в изп. лист се цитира някакво определение по гр. дело, очевидно касаещо моята персона, то не ми е било връчено досега (гр.дело от 2005г!). Май ще трябва да моля за връчването (?!) и май ще има възможност за още безмислена съпротива (=обжалване) от моя страна.
bss_lex
Нов потребител

Мнениеот punisher » 15 Фев 2009, 16:52

о,боже,какво значи
(адвокат така и не успях да намеря)
????
Важни са правните съображения и доводи в една жалба,а не просто ей-така да си попишете от чуто,видяно,разказано... съдията много ясно,че ще се преценява.Направо се изумявам понякога от питащите във форума.Що за хора сте :!:
punisher
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 15 Фев 2009, 17:41

Има начин да се възразява, но едва ли е коректно да го обсъждаме тук. Ако имате законово основание да оспорвате вземането на Топлофикация, имате и шансове. Няма смисъл обаче да подавате безсмислени жалби, защото почти със сигурност ще Ви ги отхвърлят. Жалбата (по-скоро възражението) трябва да е написана професионално и да почива на някакви аргументи и основания. Консултирайте се с адвокат, преди да предприемате нещо. Най-добре е да отидете при адвокат, който са Ви препоръчали и ако наистина има основание жалбата-възражние, най-добре е той да го напише. Срокът за възражението е 7-дневен от получаване на поканата за доброволно изпълнение.
Аргументът, че не са били Ви уведомили, едва ли ще мине - производството по издаване на изпълнителен лист е едностранно и насрещната страна (длъжникът) не се уведомява. Така беше по отменения закон (ГПК).
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот bss_lex » 15 Фев 2009, 18:24

Уважаеми punisher,

Много ясно, един адвокат би могъл да обжалва много по смислено от един лаик - нали за това е адвокат.
Все пак ще гледам да съм последователен и аргументиран в жалбата си.
bss_lex
Нов потребител

Мнениеот bss_lex » 15 Фев 2009, 18:47

Имам защитена поща на boyans@web.de - ако някой може и иска да помогне. Поканата за доброволно изпълнение е от 09.02.2009г. ( 9+7 = 16.02.2009г.)
bss_lex
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство