начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Обезсилване на Определение за запор!

Обезсилване на Определение за запор!

Мнениеот liliassenova » 26 Фев 2009, 04:03

Здравейте,
Не сьм юрист, за жалост, но се нуждая от компетентен сьвет и от разяснение по сложния за мен казус:
мой приятел дава заем на негов дьлгогодишен работник за строеж на кьща, (упомената в договора) сьс двустранен договор. Изброени са и лихва и гратисен период, от кога да започне плащането- на месечни вноски, но не го заверяват нотариално.
Но дльжника не заплаща нито 1 вноска и приятелят ми, след като изчаква достатьчно, подава молба ( с адвокат!) до СРС за обезпечение за бьдещ иск (над 50 000 лв.).Разрешават обезпечение, определят гаранция от 10 000 лв., която той внася и предоставя копие от банков документ за превод на част от сумата.Определят и срок за внасяне на иск в СГС - 1 месец, той го спазва.Внася иска, плаща около 4 000лв. дьржавни такси, делото го насрочват за след 4 месеца- т.е месец май.
Сьответно тя обжалва, но СРС не уважава жалбата.
И сега- случайно онзи ден, просто проверява делото в СГС и каква изненада-ново Определение, от СГС, че " ОБЕЗСИЛВАТ" по член 270 /ал.3/2 Определението на СРС - за запора!
Молбата ми е кьм вас- Уважаеми юристи, който мойете да ме посьветвате как да постьпим, тьй като се опасяваме да не извьрши сделка сьс запорирани имоти, което вече го направи- 1 ден след запора извьрши дарение, което даже вписаха!
И ще почерпя, разбира се.
Пишем някаква жалба, ама до кого и как точно, хич не ми е ясно???
Благодарни сме на всякакво мнение! :) Лили
liliassenova
Нов потребител

Re: Обезсилване на Определение за запор!

Мнениеот fani_i » 26 Фев 2009, 08:52

Вие сте си за адвокат, и то спешно, не за форума. Самодейноста в случая е повече от неуместна.
Има доста неясноти, за да може тук да Ви се даде професионален отговор.
Ще спомена само някои от тях накратко:
На първо място - внесена ли е в крайна сметка цялата сума по гаранцията - пишете, че е приложен документ за внесена част от нея. Не би могла да се издаде обезпечителната заповед, без внасянето на цялата определена гаранция, а без заповедта съответно не може да се наложи възбраната, оттам да се уведими ответника, да обжалва, да Ви уведомят, като получите препис от частната жалба с възможност да дадете отговор в 7-дневен срок, включително следва да сте уведомени за определението на втората инстанция, а не случайно при проверка в СГС да научите за това. Има и доста още, но е безпредметно да изброявам.
Успех!
fani_i
Потребител

Мнениеот punisher » 26 Фев 2009, 11:07

Случая не е просто за разказване.Само не ме и ясно вашата работа в цялата история каква е.Я по-добре посъветвайте приятеля си да посети колега.

PS!
Не сьм юрист, за жалост, но се нуждая от компетентен сьвет и от разяснение по сложния за мен казус:

Правото се учи.Вие няма как да сте наясно.
punisher
Потребител

Мнениеот liliassenova » 26 Фев 2009, 22:20

Здравейте отново,
гаранцията е внесена изцяло, за част от заема има банков документ, но са издали ново определение, а проблема е, че пише накрая, че не може да се обжалва. Разбирам , че е сериозно, говорихме с адвокати, на различно мнение са.
Моля, дайте координати, как да се свьржа с Вас?
Моля сьщо и калохан, ако има време, да драсне някои ред.
Аз сьм в туризма, не разбирам от право,др. са ми специалностите
Поздрави на всички и благодаря на отговорилите.
Лили
liliassenova
Нов потребител

Мнениеот p_dyan » 26 Фев 2009, 23:40

Аз мисля че причината за отмяна е че сте се обърнали към Районен съд, за сума от над 50 хил.лв , а не направо към Соф.градски съд - и оттам на формално основание решението на СРС е обявено за нищожно. Просто трябва да се пусне искането до СГС.
По сериозно е онова което казвате че длъжника е направил дарение и то е било вписано след възбрана. Няма ли да се уреди този въпрос в някой закон и да се каже ясно, че след възбрана не се вписва прехвърляне, освен в следните случаи ...... точно изброени. Да го знаят съдиите по вписвания и да няма после да се съдим и за това.
p_dyan
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство