начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Споразумение

Споразумение

Мнениеот renka_82 » 04 Мар 2009, 10:52

Здравейте колеги,
мога ли да ви помоля, ако някой от вас има и може да ми изпрати едно примерно споразумение с нотариална заверка на подписите, което да замести записа на заповед.
Не съм правила до сега такова и не знам дали има някакви реквизите, които трябва да се спазят :oops:

Благодаря ви предварително!!!
renka_82
Потребител

Re: Споразумение

Мнениеот REVOLUTION » 04 Мар 2009, 11:14

Колега как така да замести ЗЗ , не мога да разбера?Ако целите да гарантирате , че в случай на неизпълнение на задължението , кр. ще получи определена сума пари , като искате и да създадете документ , с който да прескочите процеса и да се снабдите с ЗНИ , то това споразумение всъщност е неустойка.Ако клаузата за последната е уговорена в договор с нот.заверка на подписа , може да ползвате417 т.3 , разбира се може неустойката да се уговори в отделен документ , който също да е с нот.заверка на подписите и пак чл417 т.3.Това ли имате предвид или нещо друго?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот renka_82 » 04 Мар 2009, 11:23

Да, точно това имам предвид - чл. 417 т. 3 от ГПК.
Благодаря, че ме поправихте, не се бях изразила много точно. С новите изменения на ГПК, ЗЗ (Заповед за изпълнение) може да се оспори в съда и не се изискра обосноваване на длъжника. Ето това искам да избегнем. Да можем да се позовем на документ с нот.заверка, за да можем да искаме издаване на заповед за изпълнение и съптветно ИЛ.
renka_82
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Мар 2009, 11:33

Да разбрах Ви.Всъщност и ЗНИ въз основа на 417 т.3 може да бъде възразена и в такъв случай ще Ви се наложи да водите дело , но за разлика от ЗНИ въз основа на ЗЗ , възражението няма автоматично да спре изпълнителното дело.
Колкото до конкретния документ няма някакви решаващи реквизити , както при ЗЗ.Ако уговаряте неустойката в документ извън основния договор , внимателно и грижливо конкретизирайте , че неустойката обезпечава изпълнението на точно това задължение.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот renka_82 » 04 Мар 2009, 11:42

Много Ви благдоаря за помоща и указанията!!!
Лек и приятен ден!
renka_82
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Мар 2009, 11:51

Ами , указания :D , недейте така , само лорд Николов дава указания :lol: .Иначе ние "простосмъртните "колеги , можем само да обсъждаме и така да си помагаме.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот renka_82 » 04 Мар 2009, 12:01

Хи хи хи бях забравила за него. Аз не влизам така често вече тук. Преди бях по-активна, но....
Сега след като се зачетох по-внимателно, дали мога да оформя доумента като договор за паричен заем, който също да заверя нотариално, защото в чл. 417, т. 3 е казано "...спогодба или друг договор,с нотариална заверна на подписите ..."
Смятам, че ако го оформя така няма да има проблеми, но все пак ще ми е интересно да чуя и Вашето мнение.
renka_82
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Мар 2009, 12:44

В хипотезата на нормата".......друг договор с нот. заверка на подписите" попадат и клаузите за неустойка.Задълженията за последните също произтичат от договор.Тук проблема е по скоро в това да се докаже в производството по издаване на ЗНИ , че вземането за неустойка е станало изискуемо.Това е доста трудно ако не сме в хипотезата на фикс сделка.
Иначе няма проблем да се оформи договор за паричен заем , но все пак зависи и от конкретиката на казуса.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот renka_82 » 04 Мар 2009, 12:58

Дам, така е :roll:
Още веднъж благодаря!
renka_82
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство