начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

изваждане от апартамент

изваждане от апартамент

Мнениеот lawyer111 » 18 Сеп 2003, 11:54

Уважаеми колеги, имам правен проблем по който не съм сигурен дали съм на вярната "пътека". Някой ако е минал по този път моля да ми помогне.
Казуса е следния:
Мой клиент си купува апартамент, но вппоследствие продавача отказва да се изнесе от жилището. В самия нот.акт не е упоменато за предаване на владението.
Въпроса ми е:
Има ли начин да изведем от недвижимия имот бившия собственик освен чрез завеждане на иск по чл.108 и това ли е правилния начин?
Дано получа отговор, за което предварително Благодаря!
lawyer111

Re: изваждане от апартамент

Мнениеот МСМ » 18 Сеп 2003, 12:12

Нотариалният акт е изпълнително основание за предаване на апартамента. Не е необходимо изрично в него да се споменава за предаване на владението. Не Ви трябва иск по чл. 108 - направо изп. лист.
МСМ

Мнениеот Иван » 18 Сеп 2003, 15:21

Подкрепям те МСМ. Дори и да няма уговорка за предаване на владението, собственика има право веднага да се ползва от собствеността си. Вадете изпълнителен лист-чл.237 б"е", чл.187 ЗЗД, чл.69 ал.1 ЗЗД.
Иван

Мнениеот lawyer111 » 18 Сеп 2003, 16:58

Благодаря Ви, МСМ и Иван!!!!
Не съм имал досега такъв казус, предполагам, че Вие сте има ли и затова сте толкова сигурни.
В чл.237, б"е" е упоменато "и задължения за предаване владението на определени вещи", знам, че владението следва собствеността, но само по себе си владението е вторично право спрямо собствеността и то се защитава чрез иск по чл.108. Има едно решение по гр.д.489 от 1988год. на IV-то отделение и то ме по обърва и за това събирам мнения :-)))
Още един път Ви благодаря!!!
lawyer111

Мнениеот milena71 » 03 Окт 2003, 11:52

Колега, защо не опитате по реда на чл. 126ж от ГПК???Аз самата съм го правила. Производството е бързо и няма да се занимавате с изпълнителни листове и т.н. Заповедта, която ще изде съда подлежи на незабавно изпълнение от органите на реда - полицаите от съответното районно управление.
За да имате успех е добре да опишете много подробно случая както и да представите доказателства за собствеността Ви, покана - нотариална, владетелят да освободи жилището.
Според мен това е най-бързият път.
Желая Ви късмет и пишете как се е развил случая!
milena71

Мнениеот МСМ » 03 Окт 2003, 12:11

Той не е лишен от владение по еди-какъв си начин, а никога не е имал владение. За 126ж трябва да е владеел преди това. По приложно поле чл. 126ж отговаря на чл. 76 от ЗС.
МСМ

Назад към Изпълнително и обезпечително производство