начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

разноски при съдия-изпълнител

разноски при съдия-изпълнител

Мнениеот kiril65 » 14 Май 2008, 14:36

Имам издаден изпълнителен лист и съм се насочил към частен съдебен изпълнител.

Моля да ми отговорите всички такси, които трябва да платя по тарифата за частните съдебни изпълнители после възстановават ли се от длъжника, както в съдебните решения се присъждат разноски или си остават за сметка на моя джоб.
kiril65
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 14 Май 2008, 14:51

Възстановяват се, при това не всички такси се заплащат авансово; някои се удържат направо за сметка на длъжника при изпълнението.
Успех!
ykovachev
Активен потребител

Re: разноскиа минава при съдия-изпълнител

Мнениеот nanny_banny » 17 Ное 2008, 17:23

Колеги...
Ако с взискателя се споразумеем относно изпълнение на задължението без сумата да минава през СИ-л, мога ли да обжалвам съдебните разноски и как?
И в такъв случай ще дължа ли все още адвокатския хонорар, платен от взискателя и присъден на мен в Заповедта за изпълнение?А този на СИ-ля?
nanny_banny
Нов потребител

Re: разноски при съдия-изпълнител

Мнениеот kalahan2008 » 18 Ное 2008, 00:32

Зависи дали е ДСИ или ЧСИ...тарифите им са почти еднакви, но точно този въпрос се третира различно :wink: ДСИ не събират пропорционална такса, ако е платено в срока за доброволно изпълнение (имаше изричен текст за това в тяхната тарифа), ЧСИ събират.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Re: разноски при съдия-изпълнител

Мнениеот p_dyan » 06 Фев 2009, 00:26

Друг интересен въпрос е че таксата за опис и оценка на имот по Чл.20 от Тарифата на ЧСИ (1.5%) се приспада от пропорционалната такса по Чл. 26.
Интересна е също една техника на изчисление, когато не е събран целия дълг.
Ако дълга е 100 хил.лв, то дължимата по Чл.26 такса е 5225 лв.
Ако обаче са събрани само 10 хил.лв, то ще платиш 1/10 част от 5225 лв.=522 лв, а не сумата 825 лв. както е за дълг от 10 хил.лв
(При частично събиране на паричното вземане таксата се определя за целия дълг, но се събира част, съответстваща на събраната сума )
p_dyan
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство