начало

Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари

Камери

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Камери

Мнениеот gogo-1 » 04 Ное 2003, 11:32

Може ли да си монтирам видеокамери за наблюдение в търговския обект? Искам да ги поставя над касата и на други места в обекта, за да виждам кой прибира парите или краде стоки, защото има много липси. Така ще ги поставя, че да записвам само продавачите, не и клиентите. Но тъй като това е противоконституционно и представлява престъпление по НК ако е без знанието на лицата, то ако всеки продавач ми подпише декларация, че е съгласен да бъде записван от видеокамерата ще бъда ли в нарушение? И кой нормативен акт може да ми даде повече информация докаде е законното?
Благодаря.
gogo-1

Re: Камери

Мнениеот adv. Dimitrov » 04 Ное 2003, 12:28

мисля, че няма пречка и ще е законно, ако продавачите дадат съгласието си с такава декларация, както казвате. Не виждам нищо незаконно в това.
adv. Dimitrov

Re: Камери

Мнениеот hdsc » 04 Ное 2003, 12:37

Не ми е известно в НК да има такова престъпление. Конституцията забранява заснемането на лица, но само ако това става без тяхно съгласие и ако това не е разрешено със закон (например ЗСРС). Обаче Конституцията не е определила санкция.
Ако накарате продавачите да подпишат такива делкарации, нямате никакъв проблем. Може на входа на магазина да сложите надпис, че обекта се охранява по 24 часа в денонощието с видеокамери или нещо подобно. Така всеки купувач, който влиза в него ще е предупреден и щом въпреки предупреждението влиза в магазина, значи се съгласява да бъде заснет.
hdsc

Назад към Общи дискусии