Може ли да си монтирам видеокамери за наблюдение в търговския обект? Искам да ги поставя над касата и на други места в обекта, за да виждам кой прибира парите или краде стоки, защото има много липси. Така ще ги поставя, че да записвам само продавачите, не и клиентите. Но тъй като това е противоконституционно и представлява престъпление по НК ако е без знанието на лицата, то ако всеки продавач ми подпише декларация, че е съгласен да бъде записван от видеокамерата ще бъда ли в нарушение? И кой нормативен акт може да ми даде повече информация докаде е законното?
Благодаря.
- Дата и час: 13 Дек 2024, 08:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Камери
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Камери
мисля, че няма пречка и ще е законно, ако продавачите дадат съгласието си с такава декларация, както казвате. Не виждам нищо незаконно в това.
- adv. Dimitrov
Re: Камери
Не ми е известно в НК да има такова престъпление. Конституцията забранява заснемането на лица, но само ако това става без тяхно съгласие и ако това не е разрешено със закон (например ЗСРС). Обаче Конституцията не е определила санкция.
Ако накарате продавачите да подпишат такива делкарации, нямате никакъв проблем. Може на входа на магазина да сложите надпис, че обекта се охранява по 24 часа в денонощието с видеокамери или нещо подобно. Така всеки купувач, който влиза в него ще е предупреден и щом въпреки предупреждението влиза в магазина, значи се съгласява да бъде заснет.
Ако накарате продавачите да подпишат такива делкарации, нямате никакъв проблем. Може на входа на магазина да сложите надпис, че обекта се охранява по 24 часа в денонощието с видеокамери или нещо подобно. Така всеки купувач, който влиза в него ще е предупреден и щом въпреки предупреждението влиза в магазина, значи се съгласява да бъде заснет.
- hdsc
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|