начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Закупен актив преди регистрация по ДДС

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Закупен актив преди регистрация по ДДС

Мнениеот todorstoyanovpeychev » 24 Окт 2013, 11:28

Възникна ми следният казус.
Фирма закупива два актива на лизинг на 04.2013г. , фирмата не е регистрирана по ДДС при което съм заприходил активите с включенто ДДС със статия 205/1591 (стойноста със ДДС ) и 65221/1591-(лихвата по договора) след което лизинговата фирма издава вски месец фактури за Вноските . На 01.08.2013г. Фирмата се регистрита по ДДС и вече фактурите са със ДДС а преди регистрацията актива е заведен със ДДС .Въпросат ми е как да изкарам това ДДС от заприходеният актив тоест каква корегираща статия трябва да взема понеже след като сам го заприходил със ДДС по 1591 когато ми идваха месечните вноски за лизинга ги слагах по 1591 с ДДС понеже не беше още регистрирана по ДДС . Моля помагайте спешно е

Предварително благодаря .
todorstoyanovpeychev
Нов потребител

Re: Закупен актив преди регистрация по ДДС

Мнениеот andrei300 » 21 Ное 2013, 02:50

За да възстановиш ДДС от актив си има срок. Право на приспадане на данъчен кредит за налични активи преди дата на регистрация по ЗДДС. Съгласно чл. 74 и чл. 75 от ЗДДС и съгласно чл. 61 ал. 1 от ППЗДДС трябва в седемдневен срок от датата на регистрация по ДДС да подадем Приложение №2 към чл. 61 ал. 1 от ППЗДДС. http://www.kantora.eu/vruzki.html#doc2link Ако актива си го въвел тази година, то строрнираш операциите и въвеждаш отново без ДДС. Може и да увеличаваш фин. резултат всяка година с разликата.
andrei300
Нов потребител

Назад към Общи дискусии