- Дата и час: 14 Дек 2024, 01:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Застраховка "гражданска отговорност"
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Застраховка "гражданска отговорност"
Кажете как тълкувате чл.77,ал.2 от ЗЗ? Кой е длъжен да направи ЗГО за конкретен автомобил? Означава ли този текст, че ако взема назаем колата на мой приятел трябва да си направя ЗГО и за нея? Ами ако виновно причиня щети на друго МПС ? Според мен застрахователя трябва да откаже изплащане на обезщетение по застраховката на моя приятел, доколкото не той е причинил вредите, па макар и с неговата кола.
От друга страна абсурдно е ако всеки път щом караме чужда кола си правим ЗГО и за нея.
Имам такъв казус: Полицията спира мой клиент с чужд мотор.Оказва се , че за мотора няма ЗГО и го глобяват 300 лв. по чл.96 от ЗЗ. какво да го правя?
От друга страна абсурдно е ако всеки път щом караме чужда кола си правим ЗГО и за нея.
Имам такъв казус: Полицията спира мой клиент с чужд мотор.Оказва се , че за мотора няма ЗГО и го глобяват 300 лв. по чл.96 от ЗЗ. какво да го правя?
- katy_ib
- Младши потребител
Re: Застраховка "гражданска отговорност"
Интересно какво точно те притеснява в чл.77 от ЗЗ-било ал.1 или ал.2!
Принципът е : собственикът на МПС-то си го и застрахова-така, че във Вашия случай ако вземете назаем колата на Ваш приятел и тя е застрахована с "Гр. отго-ст" грижи нямате и разбира се не следва Вие да застраховате колата тя вече си има застра-ка, която я следва, така да се каже.
Ако няма тогава е проблема! Защото тогава държателя(ползвателя) на МПС-то ще го изяде-явява се нещо като солидарно отговорен за този пропуск-терминът е от облиг. право и в случая не е много удачен, но мисля че се сещате какво имам предвид-в казуса Ви ченгетата са действали п равомерно-ако мотора не е имал ЗГО - може да не е Ваш мотор-да сте го взели назаем напр. но ако Ви хванат джоба Ви ще олекне.
така, че при всички случаи трябва да се проверява има ли МПС-то ЗГо, вкл. когато взимате кола под наем-въпреки че те най-често си я имат.
:-)
Принципът е : собственикът на МПС-то си го и застрахова-така, че във Вашия случай ако вземете назаем колата на Ваш приятел и тя е застрахована с "Гр. отго-ст" грижи нямате и разбира се не следва Вие да застраховате колата тя вече си има застра-ка, която я следва, така да се каже.
Ако няма тогава е проблема! Защото тогава държателя(ползвателя) на МПС-то ще го изяде-явява се нещо като солидарно отговорен за този пропуск-терминът е от облиг. право и в случая не е много удачен, но мисля че се сещате какво имам предвид-в казуса Ви ченгетата са действали п равомерно-ако мотора не е имал ЗГО - може да не е Ваш мотор-да сте го взели назаем напр. но ако Ви хванат джоба Ви ще олекне.
така, че при всички случаи трябва да се проверява има ли МПС-то ЗГо, вкл. когато взимате кола под наем-въпреки че те най-често си я имат.
:-)
- :-)
Проблема е по-голям отколкото Вие го възприемате колега. съгласно чл78 ЗГО са длъжни да сключат както собствениците, така и ползвателите, държателите и т.н.
Тогава аз пак питам: какво ще стане ако аз виновно причиня вреди с чужда кола. Застрахователната полица на собственика ли ще покрие щетите макар, че не собсвеника ги е причинил.и мисля че въпроса ми е съвсем резонен!
Тогава аз пак питам: какво ще стане ако аз виновно причиня вреди с чужда кола. Застрахователната полица на собственика ли ще покрие щетите макар, че не собсвеника ги е причинил.и мисля че въпроса ми е съвсем резонен!
- katy_ib
- Младши потребител
На мен ми се струва, че застраховката няма да следва колата, а собственика. Но не съм виждала никога договор за застраховка гр. отг. и не знам какво пише вътре. Ако е уговорено да се покрият всички щети, причинени от когото и да е с тази кола, мисля, че няма проблем тогава.
Но както е написан законът, излиза, че всеки, който кара, е длъжен да се погрижи за застраховката. Значи аз не мога спокойно да взема назаем колата на приятеля си за едно кръгче, ако не съм се поинтересувал платена ли е застраховката.
Не знам.
Но както е написан законът, излиза, че всеки, който кара, е длъжен да се погрижи за застраховката. Значи аз не мога спокойно да взема назаем колата на приятеля си за едно кръгче, ако не съм се поинтересувал платена ли е застраховката.
Не знам.
- МСМ
Не ми хареса това, което съм написала, като го прочетох пак - вече публикувано. Но се надявам да е ясно какво исках да кажа.
- МСМ
Добре нека да уточня-ако собственика има застра-ка "ГО" -Вие ползвате колата му и причинявате ПТП-мисля, че застрах. полица на собственика ще покрие щетите, но понеже Вие сте причинила щетите, трябва да му върнете паричките все пак! А и той ще има право на регрес, тъй или иначе-така си мисля аз-кажете ако мислите другояче и защо?
Аз може да ползвам колата само за 1 час-ей така дали са ми да врътна 1 кръгче безвъзмездно-защо да сключвам ЗГО за 1 час?
Аз може да ползвам колата само за 1 час-ей така дали са ми да врътна 1 кръгче безвъзмездно-защо да сключвам ЗГО за 1 час?
мака и не съвсем удачно формулиран, смисълът е, че застрахователната полица за задължителната застраховка ГО може да бъде сключена от всеки, който има правен интерес - собственик, водач, държател. Веднъж сключена, застраховката ангажира застрахователя да покрие риска от причиняване на вреди от деликт, като причиняването е извършено със конкретния автомобил. Както и доктрината, така и съдебната практика са единодушни, че валидния застрахователен договор (независимо от кого е сключен) покрива отговорността на всяко лице, което като ВОДАЧ е причинило вреди при управлението на автомобила. Независимо, че собственика-застрахован е Х, а деликвентът ВОДАЧ е У и името му не фигуриря в полицата, застраохвателя дължи обезщетение за вредите, които У е причинил, като основание за това е сключената от Х застраховка. Единственото изискване по чл. 5 от Наредбата за задължителното застраховане(преди) и Наредба № 4 за задължителното застраховане е водачът да е упълномощен от собственика и да е правоспосочен за категорията на съответното МПС.
- LG
а ако със колата на собственика врътнете едно кръгче и реализирате ПТП, то по силата на застраховката (сключена от собственика), застрахователната компания ще плати на увреденото от ПТП 3-то лице стойността на неговите вреди, а вредите на собственика за неговата кола ще си платите Вие. По застраховката Гражданска отговорност ползващи са не застрахованите, а пострадалите 3-ти лица
- LG
Хей супер, май съм се оказал прав по-горе-много се кефя като се получи така
:-D
LG написа:
>
> мака и не съвсем удачно формулиран, смисълът е, че
> застрахователната полица за задължителната застраховка ГО
> може да бъде сключена от всеки, който има правен интерес -
> собственик, водач, държател. Веднъж сключена, застраховката
> ангажира застрахователя да покрие риска от причиняване на
> вреди от деликт, като причиняването е извършено със
> конкретния автомобил. Както и доктрината, така и съдебната
> практика са единодушни, че валидния застрахователен договор
> (независимо от кого е сключен) покрива отговорността на всяко
> лице, което като ВОДАЧ е причинило вреди при управлението на
> автомобила. Независимо, че собственика-застрахован е Х, а
> деликвентът ВОДАЧ е У и името му не фигуриря в полицата,
> застраохвателя дължи обезщетение за вредите, които У е
> причинил, като основание за това е сключената от Х
> застраховка. Единственото изискване по чл. 5 от Наредбата за
> задължителното застраховане(преди) и Наредба № 4 за
> задължителното застраховане е водачът да е упълномощен от
> собственика и да е правоспосочен за категорията на
> съответното МПС.
:-D
LG написа:
>
> мака и не съвсем удачно формулиран, смисълът е, че
> застрахователната полица за задължителната застраховка ГО
> може да бъде сключена от всеки, който има правен интерес -
> собственик, водач, държател. Веднъж сключена, застраховката
> ангажира застрахователя да покрие риска от причиняване на
> вреди от деликт, като причиняването е извършено със
> конкретния автомобил. Както и доктрината, така и съдебната
> практика са единодушни, че валидния застрахователен договор
> (независимо от кого е сключен) покрива отговорността на всяко
> лице, което като ВОДАЧ е причинило вреди при управлението на
> автомобила. Независимо, че собственика-застрахован е Х, а
> деликвентът ВОДАЧ е У и името му не фигуриря в полицата,
> застраохвателя дължи обезщетение за вредите, които У е
> причинил, като основание за това е сключената от Х
> застраховка. Единственото изискване по чл. 5 от Наредбата за
> задължителното застраховане(преди) и Наредба № 4 за
> задължителното застраховане е водачът да е упълномощен от
> собственика и да е правоспосочен за категорията на
> съответното МПС.
Няма смисъл да сключваш з-ка за 1 час каране, ако застр-лят и без това ще поеме и твоята отговорност.
Полицата на собственика би трябвало да покрие щетите, ако така е уговорено - да покрива щети, причинени от когото и да е с тази кола, а не от собственика с тази кола. В ТЗ пише "отговорността на застрахования" (а не и на трети лица). Но нищо не пречи, мисля, да се уговори и покриване на щети, причинени от трето лице. Не знам как ги сключват!
Значи, какво излиза: няма да сключваш втора, но си длъжен да не караш коли без сключена ЗГО. Ако няма и много държиш да караш точно тази кола, ;-) си длъжен да я сключиш ти.
Полицата на собственика би трябвало да покрие щетите, ако така е уговорено - да покрива щети, причинени от когото и да е с тази кола, а не от собственика с тази кола. В ТЗ пише "отговорността на застрахования" (а не и на трети лица). Но нищо не пречи, мисля, да се уговори и покриване на щети, причинени от трето лице. Не знам как ги сключват!
Значи, какво излиза: няма да сключваш втора, но си длъжен да не караш коли без сключена ЗГО. Ако няма и много държиш да караш точно тази кола, ;-) си длъжен да я сключиш ти.
- МСМ
Но отговорите но LG са в подкрепа на тезата ми, не мислиш ли?
у нас въпросът със застраховката е решен по този начин - една застраховка - за един автомобил - за всички водачи на автомобила.
в европейските законодателства въпросът е решен по различен начин - всеки водач, който притежава свидетелство за правоуправление сключва застраховка, която не е свързана с определен автомобил - един водач - една застраховка - за всички автомобили.
европейската практика е по-правилна-застраховката не е имуществена, за да се обвързва със конкретното имущество. у нас обаче това е по добрия вариант от гледна точка на малката ми заплата - нямам кола - не плащам застраховка, но имам книжка и карам чужда кола, за която собственика е сключил застраховката.
в европейските законодателства въпросът е решен по различен начин - всеки водач, който притежава свидетелство за правоуправление сключва застраховка, която не е свързана с определен автомобил - един водач - една застраховка - за всички автомобили.
европейската практика е по-правилна-застраховката не е имуществена, за да се обвързва със конкретното имущество. у нас обаче това е по добрия вариант от гледна точка на малката ми заплата - нямам кола - не плащам застраховка, но имам книжка и карам чужда кола, за която собственика е сключил застраховката.
- LG
Ха-ха, изкефих се най-искрено на последното изречение, което сте написали по-горе - и явно сте избрали и най-верния вариант за превоз :-)))
LG, в кои Европейски страни ГО се води към човека?
Застраховал съм се в Южна Африка и САЩ, където съм живял - ГО винаги се води към МПС-то, иначе се получава риск да те бутне незастрахован шофор дето ти се хили и вика "нямам пари никакви". В САЩ само дето има още една идиотщина,
всеки сам си плаща 3-4% за сблъсък с незастрахован или недозастрахован водач (с което и най-бедните и опасни щофори могат да карат разни бракми, получва се нещо като това че да си водач е "човещко право"), но пък това ти гарантира да получиш 100% ГО ако ти се случи.
Застраховал съм се в Южна Африка и САЩ, където съм живял - ГО винаги се води към МПС-то, иначе се получава риск да те бутне незастрахован шофор дето ти се хили и вика "нямам пари никакви". В САЩ само дето има още една идиотщина,
всеки сам си плаща 3-4% за сблъсък с незастрахован или недозастрахован водач (с което и най-бедните и опасни щофори могат да карат разни бракми, получва се нещо като това че да си водач е "човещко право"), но пък това ти гарантира да получиш 100% ГО ако ти се случи.
- LG-2
Без да съм много сигурен (не се интересувам от застраховане, но мои приятели, работещи в застарохвателни дружества са ми разказвали за непосредствения им опит, придобит при командировки) мисля че тези страни са Германия и Австрия. Там на застраховката се гледа като на застраховка Професионална отговорност - свързана с упражняване на професията (най-типичен пример при нас - застраховката на нотариусите - тя не е свързана с кантората, а с нотариуса) от конкретното лице със шофьорска книжка. Затова там е приложим и начин за оценка на рисовия фактор при всеки шофьор, който влияе върху цената на застраховката. Начинът за оценка се нарича Бонус-малус. Понеже застраховката е лична (а не на автомобил), затова се следи дали лично застрахования е причинявал катастрофи - ако Да - по-висока цена; ако Не - по-ниска цена. У нас също имало проекти застраохвката да стане лична - в. Банкеръ (от преди около месец и половина), но не са се реализирали, защото спрямо многото шофьори без автомобили би се оказало несправедливо.
Толкова знам. Ако греша - хвърлете камък:)
Толкова знам. Ако греша - хвърлете камък:)
- LG
Така е, но не си хванал цялата картина. Плащащият застраховка на Запад наистина се оценява в рискова група - обикновено критериите са на колко си години, колко време си нямал ППС, колко км караш до работата и т.н., но това не пречи застраховката да важи за всеки друг сядащ зад волана - и това е така за да се спази закона.
Ако можеж да мислиш в статистически измерения, ще разбереш че така е логично и установено с години практика най-добре. Застрахователите не могат да си позволят там да предлагат измислени цени на застраховките - а пазарните, защото конкуренцията е голяма и сами са си вавели тези сложни системи с компютри и оценки на риска, струващи маса пари и на тях - закона не е необходимо да ги принуждава това.
Ако можеж да мислиш в статистически измерения, ще разбереш че така е логично и установено с години практика най-добре. Застрахователите не могат да си позволят там да предлагат измислени цени на застраховките - а пазарните, защото конкуренцията е голяма и сами са си вавели тези сложни системи с компютри и оценки на риска, струващи маса пари и на тях - закона не е необходимо да ги принуждава това.
- LG-2
LG, LG-2: това, което казвате е страхотно и съм съгласна с Вас, но кажете по дяволите какво да правя с моя клиент/ първа публикация/.По начина, по който разсъждавате едва ли би могло да се твърди, че ако вземем колата на свой приятел за "едно кръгче" имаме правен интерес да сключим ЗГО за тази кола, независимо , че към момента на " кръгчето" имаме качеството на държател.какво ще стане ако Ви спре полиция и се окаже, че нашия приятел не си е сключил застраховката. Точно по този начин са глобили моя клиент.Дайте идея за защита.
- katy_ib
- Младши потребител
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|