начало

До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд  До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд 

Подправка на подпис.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подправка на подпис.

Мнениеот Елена Жекова » 07 Май 2004, 19:06

Здравейте!
Имам нужда от юридически съвет, за да знам каква юридическа помощ бих могла да потърся. По време на брака ни, мъжът ми винаги е продавал колите, които е купувал с мой подпис, който да декларира съгласие. Преди развода ни той продаде една кола, без да ми иска подписа и съгласието. И закупи друга, но на чуждо име. Също преди самият развод, но след като той бе започнал като процедура.
Възможно ли е да продаде колата, след като е придобита по време на брака ни, без моето разрешение и подпис? И с предполагаемо от мен, фалшифициране на подписа ми. Каква съдебна отговорност той носи за това, по кой закон и член?
И има ли право да закупи кола на чуждо име или да я прехвърли без моето знание и съгласие по време на брака?

Имам и още един въпрос.
Имущество, предобито преди брака не може да се дели при развод. То остава собственост, доколкото знам , на лицето, на което е било собственост преди брака.
Обаче поради сложните конфликтни отношения, то не е върнато на мен, която го притежавам преди брака ми с този човек. Както и се съмнявам, че ще ми се върне в цялостта му и непокътнато. Какво мога да направя аз, за да го върна и каква наказателна отговорност носи лицето, което откаже да ми го върне или го върне повредено или наполовина?

Благодаря предварително!
Елена Жекова

Re: Подправка на подпис.

Мнениеот donnа2 » 07 Май 2004, 19:30

имуществото което е придобито преди брака си е ваше , така е по закон , ако смятате ,че бившият съпруг ще го укрие и т.н. ,след развода ще ви се наложи да водите ревандикационен иск /що се отнася до възможноста да предприемете постъпки по наказателен ред по повод на имуществото ,което бившия съпруг е задържал ,оставям на колегите занимаващи се с наказателно право да доразяснят въпроса / , за това ,че е продал колата която е била СИО то според чл.22 ал.4 от СК ,разпореждането с обща движима вещ от единия съпруг без участието на другия няма сила за този съпруг ,ако купувачът на автомобила е знаел или според обстоятелствата е могъл да знае,че липсва вашето съгласие.
donnа2

Мнениеот Елена Жекова » 07 Май 2004, 22:30

Здравейте отново!

Благодаря за отговора ви, единственото, което не можах да обясня за себе си- той съдебно отговорен ли е при продажбата на колата ни, която е придобита по време на брака, ако е продадена без мое знание и съгласие, и подпис?
Елена Жекова

Мнениеот 12 » 27 Май 2004, 00:13

308NK i sl.
12

Мнениеот 6veda » 24 Юни 2004, 13:59

Ако съпругът Ви е участвал в изготвянето и/или използването на неистински документ, то той е наказателно отговорен. Но едва ли е станало така. Най-вероятно се е позовал на посочената от donna2 разпоредба от СК. Ако е взел и/или задържа противозаконно Ваше имущество, то също носи нак. отговорност.
За това трябва да подадете жалба до Районна прокуратура по местоизвършване на деянията, но внимавайте да не го набедите в извършване на престъпления, които той не е извършил, защото тогава нещата ще се обърнат срещу Вас.
6veda
Младши потребител

Мнениеот Galia_B » 14 Юли 2004, 12:58

za da prodade kolata, съпругът ви е сключил договор за покупко - продажбана МПС, като подписите на договарящите са заверени от нотариус. НО за сключването на този договор е необходимо да се представи и Декларация при прехвърляне на собственост върху МПС по чл. 226, ал. 2 от ДПК, като за попълването на неверни данни в нея декларатора носи наказателна отговорност. Много е вероятно в нея вашия съпруг да е посочил, че не е женен, за да избегне необходимостта от търсенето на вашето съгласие. Ако вие знаете при кой нотариус е била сделката може да проверите и ....вие решавате
Galia_B

Мнениеот LageG » 06 Авг 2004, 15:35

Наказателната отговорност в този случай /при попълването на декларацията за граждаско и имотно състояние при сключване на сделката/, ако е попълнена невярно е по чл.313 от НК. В случай, че има подправка на подпис-308 и сл. от НК. Сезирайте прокуратурата.Те имат право да поискат копия от нотариалните регистри, макар че трудно ще открият оригинал на договора, за да се установи подправката.
LageG

Мнениеот shveda » 06 Авг 2004, 15:52

Няма да е трудно, оригиналът е със сигурност в архивите на КАТ, където е регистриран. Те задължително го пазят. Проблемът е, че не знаете в кой град е, затова по- добре сезирайтте прокурорът, той има правомощия да изиска тази информация.
shveda
Потребител

Мнениеот BlaueAugen » 06 Авг 2004, 16:00

Сигурно ли е, че е продал колата официално? Проверете в КАТ дали наистина е регистрирана такава сделка.
BlaueAugen

Мнениеот LakeG » 07 Авг 2004, 21:51

И за там имам съмнения.Доколкото ми е известно, там има само заверено копие. Поне при мен такива са били изискванията на КАТ. Оригинал със сигурност би следвало да има у купувача, но неговия интерес да го представи е силно съмнителен, дори при поискване от надлежните органи.
LakeG

Мнениеот shveda » 07 Авг 2004, 22:07

Със сигурност има екземпляр в архива на КАТ. Задължително е.
shveda
Потребител

Назад към Семейни казуси