начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

2 години за ПУП, от които 8 месеца съобщаване на ПУП

Казуси за недвижими имоти

2 години за ПУП, от които 8 месеца съобщаване на ПУП

Мнениеот pavel_v » 23 Авг 2022, 12:32

Здравейте,

Имам процедура за ПУП, която този месец навърши 2 години и все още не й се вижда края. Големите забавяния бяха миналата година във връзка с доказване на водоснабдяването на парцела и тази година във връзка със съобщаването на ПУП-а на собствениците на съседните парцели.
Забавянето заради водоснабдяването беше поради създаден "параграф 22" в законите - от една страна от НАГ казаха, че само с поставена сонда мога да докажа водоснабдяване в моя случай. От друга страна Басейнова дирекция отказваха разрешение за сондата понеже земята се води земеделска. В крайна сметка след 3-4 месеца "мислене" от НАГ излязоха със становище, че земята е част от землището на село Железница (тя е ЖМ1) и след това становище вече Басейнова дирекция дадоха разрешение за сондата.
Тази година от началото на годината тече процедура по съобщаване на ПУП-а ми на съседите. Документите бяха в община Панчарево за съобщаването от самото начало на годината. Там отне около 3-4 месеца да се получат от поземлената комисия всички собственици (и техните адреси) на съседните 3 парцела. Съответно после около 2 месеца отне самото съобщаване завършило с белжки на самия парцел. След това документите се върнаха в НАГ където първо около 2 седмици бяха загубени някъде по веригата деловодство -> правен отдел. След още 2 седмици от правния отдел върнаха документите обратно в община Панчарево за до-съобщаване на ПУП-а на наследниците на един починал съсед. Документите са в Панчарево от 28-ми Юли и вчера (21-ви Август) служителката от Панчарево ми заяви, че все още не е започнала нищо по тях и ако мога аз да заведа съседите да се разпишат. Аз вече водих април месец 5-ма от съседите, които успях да намеря. И ми е трудно да излизам от работа и да върша аз работата на общинските служители.
Та процедурата за до-обявяване на последните двама наследници съвсем спокойно може да отнеме пак 5-6 месеца. И после не се знае пак какво ще стане и дали няма да изкочат нови "препятствия".

След това дълго обяснение въпросът ми е:
Има ли законен начин да накарам нещата да се забързат? В смисъл, има ли адвокати, които се занимават с такива казуси? И ако има такива, наемането на такъв би ли помогнало нещата да завършат по-бързо или просто процедурите са зле измислени и са обречени да се точат с години?

(В смисъл, в моята представа получаването на всички наследници би трябвало да е проверка в база данни и да отнема няколко минути, не 4 месеца. Също от правния отдел на НАГ със седмици не ми отговарят на имейлите и накрая по телефона, когато успявам да се свържа, ми казват, че не знаят къде точно са ми документите).
pavel_v
Нов потребител

Назад към Имотни казуси