начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

Може ли с обстоятелствена проверка?

Казуси за недвижими имоти

Може ли с обстоятелствена проверка?

Мнениеот lina_k » 20 Фев 2006, 13:15

Много интересен въпрос имам,ако можете да ме посъветвате?! :)
Притежавам парцел в/у който смятам да строя къща на калканрзащото парцела ми е малък/500 кв.м./,а и тесен и това е най-удачния начин да се разположи къщата.съседа ми е съгласен да строя на общата ни граница,тъй като той вече има къща,която е в другия край на неговото место. но се оказа, че 200 кв.м. от моята граница с неговия имот,не са негови и той няма нищо против да ги придобия аз,независимо че той ги е владял до сега.Мога ли с обстоятелствена проверка да ги придобия тези 200 кв.м.?
lina_k
Нов потребител

Re: Може ли с обстоятелствена проверка?

Мнениеот steli_na » 20 Фев 2006, 15:37

lina_k написа:Притежавам парцел ... но се оказа, че 200 кв.м. от моята граница с неговия имот,не са негови

Чл. 200 ал.1 от ЗУТ позволява реално определени части от поземлени имоти в границите на населените места да се придобиват чрез правна сделка или по давност, но ако отговарят на изискванията на чл. 19 от същия закон!
steli_na
Потребител

Мнениеот pupy » 20 Фев 2006, 17:14

За да придобиете чрез обстоятелствена проверка трябв ада сте владял 10 години, иначе няма как да стане. Може само съседа Ви да придобие, а Вие да платите всички, а псоел да си купите от него. Процедурата трая около 6 месеца, затова помислете дали си заслужава.
pupy
Младши потребител

Назад към Имотни казуси