начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

разследване

Дискусии на тема съдебната власт в България

Мнениеот mahoni2 » 03 Дек 2006, 01:07

Г-н Милициононер не може докато едни действат други да стоят на място и да стане реформа. Прав си всеки да се замисли за мястото си и действията, но не мислите правят реформа, а действията. Но действия без мисли си е просто физика, т.е. да направим нещо, ама какво правим и защо го правим..., просто "работа". Експериментите с хора /дознатели/ не са позволени, но "на чужд г.з и всичко е малко".
mahoni2
Младши потребител

Мнениеот milicioner » 03 Дек 2006, 13:13

нормално и човешко е всеки да защити своето лично право на труд и да се бори срещу проблемите,които му пречат да го осъществява,но това е все пак е "право",нали?предполагам,че малцина от новоназначените в разследването са били запознати точно с какво ще се занимават,каква е структурата на системата,какви са проблемите и.вярно е,че всеки е изкарал "стажът" в системата,но там е бил със статут на стажант.впоследстие всеки сам за себе си е избрал по някаква причина да се включи в "играта".да,ама играта си има правила,които сега се променят в движение и всички се съобразяваме с това.идеални варианти като: перфектни юристи в законодателната комисия,изриване на всички старомислещи кадри от мвр,скоростното изграждане на добре смазана наказателнопересивна машина просто няма!това обаче в никакъв случай не трябва да спира желанието за промяна,но обективна такава и то след много добро запознаване с цялата картина.иначе ще си останем само с думите под формата на оплаквания.успех на всички разбиращи,можещи и желаещи!
milicioner
Младши потребител

Мнениеот bignik » 03 Дек 2006, 14:52

Защо не можахте да разберете, че полицаите разкриват престъпленията и по-скоро оперативните работници. На дознателите им остава само да напишат всичко в законова форма. Дознателите са едни "ДОБРЕ ПЛАТЕНИ МАШИНОПИСКИ". Смятам, че който работи в "МАТРИЦАТА" ще се съгласи с мен.
bignik
Младши потребител

Мнениеот dozn03 » 03 Дек 2006, 17:37

Както предполагам си забелязал, темата е "разследване", а не "разкриване"! Не знам за коя точно "матрица" говориш, но ако е за системата на МВР - да, там работя. И ако мислиш, че като напишеш в една ДЗ: "След проведените ОИМ се установи, че извършител на престъплението е ... еди кой си" много нещо си разкрил, лъжеш се. А още повече се лъжеш, ако смяташ, че това е разследване. Дано да не си ОР, щото е жалко за дознателите, които са принудени да работят с такива ОР-та. Точно дознателят трябва да обективизира тези ОИМ /които в повечето случаи са едниствено обяснение със самопризнания/ в действия по разследването, съгласно нормите на НПК. И ако мислиш, че това е толкова лесно, че всеки може да го прави, защо според теб се наложи промяната в законите, че само дознателите могат да вършат тези действия!? Да не говорим за 2000 г., когато всички полицаи са водили дознания - още не можем да ги изчистим и такива "бисери" съм виждала, че да се чудиш дали се смееш или да ти е тъжно...
В тази връзка бих искала да кажа за редложението за нова промяна на НПК и за предоставяне на възможността на "10 000 полицаи да разследват". Редно е да имат право да извършват определени действия по разследването - например неотложни, а също и други след съгласуване /да не използвам думите "възлагане" или "указване", че ще вземат да се обидят някои/ с дознателя.
Та исках да ти кажа, че има огромна разлика между "разкриване" и "доказване" на престъплението и извършителя му. Защото, мисля си съгласен, че дори и да си го разкрил, ако не се докаже по безпорен начин, няма да се стигне до осъдителна присъда. Само, че явно ръководството на МВР не се интересува от тази крайна фаза на наказателния процес. И от тук се влиза за темата с "картоните", но нея смятам да не я обсъждам, щото всичко се крепи на тях - въобще май цялото МВР е "картонено". :evil: :oops:
Така, че ако искаш да има някаква реална полза от разкриването, трябва дознателят да проведе качествено разследване, което от своя страна ще доведе до осъдителна присъда. И докато този процес се разкъсва от статиските, нито те ще са верни, нито ще има полза от тях. А и ОР-та ако знаят, че работата ще им се отчита в края, ще съдействат през целия процес /става въпрос за досъдебната фаза, естествено като отиде делото в съда няма какво да прави нито дознателя, нито ОР-то/.
Надявам се да си разбрал нещо от това, което написах, щото докато има в системата такива като теб, нещата ще вървят трудно. :)
dozn03
Потребител

Мнениеот bignik » 03 Дек 2006, 19:47

Разбрах от написаното, че в МВР има само дознатели, а другите са само плява и нищо не разбират и нищо не могат. Благодаря.
bignik
Младши потребител

Мнениеот mahoni2 » 03 Дек 2006, 22:08

Прочети го още няколко пъти, замисли се и пак пиши.
mahoni2
Младши потребител

Мнениеот dozn03 » 03 Дек 2006, 22:21

:lol: :lol: :lol:
dozn03
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 03 Дек 2006, 23:50

Е докато си доказваме кой е по-велик нещата няма да вървят!
Gabi1
Потребител

Мнениеот dinev » 04 Дек 2006, 20:48

bignik написа:Защо не можахте да разберете, че полицаите разкриват престъпленията и по-скоро оперативните работници. На дознателите им остава само да напишат всичко в законова форма. Дознателите са едни "ДОБРЕ ПЛАТЕНИ МАШИНОПИСКИ". Смятам, че който работи в "МАТРИЦАТА" ще се съгласи с мен.

Окей, Нео.
Ами значи ли, че след като е разкрито едно престъпление,за същото ще бъде със сигурност дадено наказание ( т.е. - ще бъде внесено от прокуратурата с обвинителен акт в съда)? Колко пъти ми се е случвало да знам кой е извършителя, но да нямам никакви доказателства за вината му. Както аз не разбирам от оперативна работа ( а и не съм учил за това), така и ти със сигурност не си юрист. Така че, хайде всеки да си работи своята работа, да уважава колегата си и това, което върши той, и не се има за голямата работа, за каквато явно се имаш ти, г-н Биг Дик! Докато има такива хора като теб, със сигурност работата в системата няма да върви.
dinev
Потребител

Мнениеот dinev » 04 Дек 2006, 20:50

bignik написа:Защо не можахте да разберете, че полицаите разкриват престъпленията и по-скоро оперативните работници. На дознателите им остава само да напишат всичко в законова форма. Дознателите са едни "ДОБРЕ ПЛАТЕНИ МАШИНОПИСКИ". Смятам, че който работи в "МАТРИЦАТА" ще се съгласи с мен.

Окей, Нео.
Ами значи ли, че след като е разкрито едно престъпление,за същото ще бъде със сигурност дадено наказание ( т.е. - ще бъде внесено от прокуратурата с обвинителен акт в съда)? Колко пъти ми се е случвало да знам кой е извършителя, но да нямам никакви доказателства за вината му. Както аз не разбирам от оперативна работа ( а и не съм учил за това), така и ти със сигурност не си юрист. Така че, хайде всеки да си работи своята работа, да уважава колегата си и това, което върши той, и не се има за голямата работа, за каквато явно се имаш ти, г-н Биг Дик! Докато има такива хора като теб, със сигурност работата в системата няма да върви.
dinev
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 04 Дек 2006, 22:07

Случвало ми се е да докарвам дело до съд буквално от нищото. Мисля, че ми е простено, още съм ентусиаст. Но нека не се заблуждаваме - един юрист както може да реши блестящо делото, така може и блестящо да го скапе. Така че едва ли сме само скъпо платени машинописки. И ние си обикаляме по огледи и днеска и нощеска, мръзнем си наравно с останалите, а накрая контрата е все у нас. Кога ли ще се научим да работим заедно?!
Gabi1
Потребител

Мнениеот milicioner » 05 Дек 2006, 02:22

пак се емнахте,то така и се работи!кой е по-велик-кокошката ,или яйцето..а отговора е пределно ясен-и двете са продукти за вкусни ястия някому!идиоти 8)
milicioner
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 06 Дек 2006, 21:44

Кокошката и яйцето са свързани, искат или не.... Не разбрах кои са идиоти! Не доказвай вицовете за милиционери, моля те! Вече сме полицай, все пак.
Gabi1
Потребител

Мнениеот milicioner » 07 Дек 2006, 16:15

идиотите (не по стойнов според психологията като наука)са хора,които вместо да изполват дадения им от природата и придобит с труд потенциал за да творят ,са се хванали за гушите,ровичкат в мозъците си взаимно и се надскачат.някои други, гледат безплатното представление докато похапват и искренно се забавляват..и аз съм идиот,иногда :) трябва обаче позитивизъм,щото мъглата няма никога да се вдигне...
milicioner
Младши потребител

Мнениеот bignik » 08 Дек 2006, 16:32

Окей, Нео.
Ами значи ли, че след като е разкрито едно престъпление,за същото ще бъде със сигурност дадено наказание ( т.е. - ще бъде внесено от прокуратурата с обвинителен акт в съда)? Колко пъти ми се е случвало да знам кой е извършителя, но да нямам никакви доказателства за вината му. Както аз не разбирам от оперативна работа ( а и не съм учил за това), така и ти със сигурност не си юрист. Така че, хайде всеки да си работи своята работа, да уважава колегата си и това, което върши той, и не се има за голямата работа, за каквато явно се имаш ти, г-н Биг Дик! Докато има такива хора като теб, със сигурност работата в системата няма да върви.[/quote]

Окей, Динев!
Значи ли, че след като прокурора е образувал наказателно производство и дознателя е провел разследването, то същото наказателно производство няма да бъде прекратено от същия този наблюдаващ прокурор поради липса на достатъчно доказателства. Или дори и да бъде внесен обвинителен акт, няма никаква гаранция, че лицето ще бъде осъдено от съда. Така, че престъплението не се разкрива от удобното канцеларско бюро, а от хората, които са на улицата, хулени и неудобни никому.
bignik
Младши потребител

Мнениеот bignik » 08 Дек 2006, 20:03

milicioner написа:пак се емнахте,то така и се работи!кой е по-велик-кокошката ,или яйцето..а отговора е пределно ясен-и двете са продукти за вкусни ястия някому!идиоти 8)

Първо е яйцето, защото кокошка може отвякъде да долети!!!
bignik
Младши потребител

Мнениеот dozn03 » 09 Дек 2006, 02:36

Ужас!
Не ми се иска да повярвам, че има хора, които го мислят това / от горните 2 поста/! Стой си на улицата, и от там вкарай престъпниците в затвора! А въпросът за яйцето и кокошката не е решен от древните филисофи до днес, но ти си толкова "умен", че го реши веднага и накратко! Дано да се намери начин и човек, който да ти покаже реалния свят.
dozn03
Потребител

РАЗБИРАТЕЛСТВО МУ Е ЦАКАТА!

Мнениеот yugoslav » 09 Дек 2006, 03:10

Всъщност "хората, които са на улицата, хулени и неудобни никому" са колегите от Охранителна полиция, демек униформените :wink: Най-опростенчески казано, защото се разпознават лесно по "тоалета" си от гражданите. Та ако за тези колеги иде реч, Голем Ник съгласен съм, че са най-неоправданото звено в Полицията. Първи обират повечето негативи на обществото по отношение на МВР. Иначе без да омаловажавам ни най-малко специфичната работа на колегите "ОР" само споменавам, че последните също си имат "удобно канцеларско бюро". Пък и няма да скрия, че дознателските ми колегиални симпатии клонят повече към униформените колеги.Като цяло.Тъй, че ние дознателите сме осъзнали и разбрали нуждата от задължителна екипност между нас и колегите "ОР" при разкриването и разследването на престъпления. Остава само да се направи крачката и от страна на някои оперативни.Тогава хем кокошката няма да се окаже "мъжка", хем и яйцето вместо кокоше да се пръкне змийско...
ИНАЧЕ ЧЕСТИТ СТУДЕНТСКИ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ СТУДЕНТИ по статут, по дух и по оптимизъм! :lol:
yugoslav
Потребител

Мнениеот milicioner » 09 Дек 2006, 18:19

чудесно е,че има мислещи дознатели като югослав,трябват повече такива люде в системата като него,които не мрънкат,а работят суобразявайки се със ситуацията...а как се справят като цяло дамите с разследването,които хич не са малко?:)
milicioner
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 12 Дек 2006, 14:12

Като начало аз например отдавна забравих, че съм дама. То нали жената-полицай не е нито жена, нито полицай... :lol:
А иначе - в едно малко РПУ като моето няма много възможности за правене на фасони, просто сме малко хора и работим заедно. Пробвайте, не е чак толкова трудно.
Gabi1
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт