начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Изпълнително Основание ли е Обезщетението по чл.86 от ЗЗД

Изпълнително Основание ли е Обезщетението по чл.86 от ЗЗД

Мнениеот simeonjekov » 21 Окт 2004, 20:14

Имам изпълнителен лист,но длъжникът ми изпълни сумата по него извън изпълнителното производство.Така на практика ми обезсили изп. лист.Но изпълненито му е частично,защото го прави с година и половина след съдебното решение, с което му възниква задължението.Отказва да плати законната лихва по смисъла на чл.86 от ЗЗД.На какво основание да си издам нов изп.лист като няма фиксирана сума ?
simeonjekov
Нов потребител

Re: Изпълнително Основание ли е Обезщетението по чл.86 от ЗЗ

Мнениеот донна2 » 21 Окт 2004, 21:10

в изпълнителният лист пише ли от кой момент ви се дължи лихва до окончателното изплащане на сумата
донна2

Мнениеот simeonjekov » 22 Окт 2004, 20:00

Не пише,но въпросът е в това дали по общ исков ред да се иска обещетението или в рамките на изпълнителния процес?
simeonjekov
Нов потребител

Мнениеот 100F » 22 Окт 2004, 21:03

Според мен колега,би трябвало да искате от съда издал изпълнителния лист да го допълни като включи и законната лихва(в производството по издаване на изп.лист се прилагат чл.192-194 ГПК ).След това си подавате молба до съдия изпълнителя за вземането за законна лихва(не подавайте, за цялата сума защото таксата е 1% върху сумата,чието изпълнение се иска(също и 5 лв. при подаване на молбата!)).Успех.
100F

Мнениеот simeonjekov » 24 Окт 2004, 12:06

Blagodaria 100F
simeonjekov
Нов потребител

Мнениеот лунатик » 24 Окт 2004, 15:40

В изпълнителният лист би следвало да пише нещо от рода: " Решение №....... е влязло в законна сила....Осъжда.......... да заплати на ........... сумата от .......... лв. ведно със законната лихва считано до деня на окончателното изплащане."
Фактически за съдия-изпълнителя изпълнителното дело не е приключило (освен ако не му е представена разписка, че задължението е изплатено - чл.330 ал.1 б. "а" или молба от взискателя - б. "б").
Но ако в изпълнителният лист не пише нищо за лихвите, защото не са искани в хода на съдебното дело, пътят на чл. 192 -194 ГПК ще е неприложим. Освен това са изтекли и преклузивните срокове.
лунатик

Назад към Изпълнително и обезпечително производство