начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Предстоящите промени в НК и НПК

Дискусии и предложения по проекти за закони

"За" или "против" прокуратурата да може да преобразува дознания без изчерпателно изброени в закона основания!

за
17
34%
против
33
66%

Общо гласове : 50

е, явно вече трябва да се обидя....

Мнениеот babyfoot » 23 Ное 2007, 19:51

[quote="INVESTIGATOR_OSLS"]По лесно ще е явно да обясня на пръча защо вони, отколкото разликата между ЕПИКРИЗА и ЕКСПЕРТИЗА на лице от дознателския състав..... :

Явно вече трябва да се обидя :twisted: :twisted: :twisted:
babyfoot
Потребител

Мнениеот bluebarovka » 23 Ное 2007, 20:06

От няколко месеца, а може и година да е вече, Не работят, ама нищичко не пипват. Делата им Главния ги шитна в други следствени служби, щото там хората си свършили работата, че сега и да свършат тази и на нашите следователи. Да не говорим, че взимат повече от прокурорите в Районна, дето им се сцепва г... от работа.

Колега, защо не отидете и Вие да НЕ работите в тази следствена служба?!? Предполагам, че с радост ще приемат още един "мързеливец" към скромния си състав :lol: :lol: :lol: .... Ццццц!! Чак пък и без дела останали - не ги е срам да си клатят краката по цял ден и да се чудят какво да правят само с по 70 - 80 дела срещу известен извършител, предполагам :wink: Пък и щом тези следователи вземат чак толкова много пари за такова "безделие", то си е жива далавера да си следовател :twisted:
Аватар
bluebarovka
Младши потребител

Мнениеот bluebarovka » 23 Ное 2007, 21:07

Да не говорим, че взимат повече от прокурорите в Районна, дето им се сцепва г... от работа.

Горките прокурори от РП! :lol: Живи да ги ожали човек! Но защо ли знам за съществуването на една Районна прокуратура, където прокурорите сами са се докарали до положение да им се "сцепва г...от работа" Образували, образували, образували дела.... през далеееечните 91 - 99 г, та и след това, със и без законен повод, със и без достатъчно данни. Ей така - бройка да има! Та, десетина "издънки" имитират прокурорска дейност, като вместо да отхвърлят делата, които нямат никакво процесуално бъдеще, раздават безумни за изпълнение указания, усложняват процеса за това, което не трябва, а дела с реална перспектива за съд, отиват за прекратяване :? Какво да ги жалим такива прокурори :?: И това което получават им е много за умопомрачителните плодове на "къртовския" им труд :twisted:
Аватар
bluebarovka
Младши потребител

Мнениеот diduci_fiducia » 25 Ное 2007, 15:29

bluebarovka написа: Образували, образували, образували дела.... през далеееечните 91 - 99 г, та и след това, със и без законен повод, със и без достатъчно данни. Ей така - бройка да има! Та, десетина "издънки" имитират прокурорска дейност, като вместо да отхвърлят делата, които нямат никакво процесуално бъдеще, раздават безумни за изпълнение указания, усложняват процеса за това, което не трябва, а дела с реална перспектива за съд, отиват за прекратяване :? Какво да ги жалим такива прокурори :?: И това което получават им е много за умопомрачителните плодове на "къртовския" им труд :twisted:

То не само през далечните 90 и 91 година. А и сега също. да не кажа, че е по-зле.
Понеже имат нови директиви и оценяване помежду им... страх ги еда откажат да образеуват, затова в момента се образуват производства за пълни безсмислици. Страх ги е да прекратяват същите тези безсмислици и ги внасят с обвинителен акт после. А накрая, съдията като се удиви на тия безсмислици и прекрати делото или (недай си Боже ако е стигнало до там) - постанови оправдателната присъда и държавното обвинение започва да си скубе косите, че му се пишело черна то(чка, че ще пише сега справки и т.н.
Въобще - пълна лудница е в прокуротурата в днештно време, и не само в РП, но и в ОП и нагоре... :shock: :shock: :shock:
diduci_fiducia
Нов потребител

Мнениеот Star_doznatel » 25 Ное 2007, 20:53

Да - пълна лудница! Интересно какво трябва да се случи за да се осъзнае ситуацията. ?!?!?!
Star_doznatel
Потребител

Мнениеот samozvanec » 27 Ное 2007, 23:00

bay4o написа:Имам някой и друг приятел - следователи. Много готини хора и адски калпави "професионалисти". От няколко месеца, а може и година да е вече, Не работят, ама нищичко не пипват. Делата им Главния ги шитна в други следствени служби, щото там хората си свършили работата, че сега и да свършат тази и на нашите следователи. Да не говорим, че взимат повече от прокурорите в Районна, дето им се сцепва г... от работа. Само в нашата ОСС има 30 000 недовършени производства, включително и срещу известни извършители. Никога не съм мислил, че държавата може до такава степен да кредитира мързела, ама ей на, и това се случва.

:wink: :lol: :wink: Хах, посмали, посмали... Все пак не сме първи април ;) Много ми е интересно коя е тази "Ваша" ОСС.... Кажете й името, да проверим. Вече май тук говорилнята заприлича на провинциален полицейски участък, хах :wink:
samozvanec
Младши потребител

Мнениеот todoran_do » 01 Дек 2007, 22:09

Колеги, в момента сме като приказката "кучетата си лаят, а кервана си върви". Проблемът не е между две разследващи институции-следствие и дознание. Първо е нормативната база, по която се определя разследващите правомощия на тези институции, т.е. все по-голямото формализиране и дублиране в наказателния процес, под предлог защита правата на обвиняемия, като в същото време май се позабравят и правата на пострадалия. Защо е необходимо, първо ОР-тата да снемат обяснение, после дознателите или следователите да разпитват същите лица, а после цялото това действие са потретва в съдебната фаза на наказателното производство. Вярно, дадена е вратичка- разпит пред съдия, но това още повече натоварва разследващия орган, макар че разбрах от колеги по страната, че и тези разпити се извършват по най-различна процедура. При нас специално практиката на тези разпити е широко застъпена, и това отнема голяма част от работния ми ден. Не забравяйте че в съда се чака. Второ дознанието бе създадено, без да се предвидят практическите трудности по изграждането на тази служба "Полицейско разследване". Това не е само да назначиш няколко стотин млади юристи и да помислиш че си свършил работата. Сам колегата Стар следовател, каза че преценява делото, дошло при него по външния му вид. Колега, в следствието, като един добре изграден апарат, има технически помощници, поне до нас има двама следователи, които разполагат с две помощнички. Попитайте как дознателите нощно време описват и комплектоват дела за прокуратурата, кое по-напред да четат, и да повишават квалификацията си или да са секретарки. Сам знаете едно по-сложно дело, от икономическите, от порядъка на томове като табуретка, колко време е нужно да се описва за изпращане. В същото време, при повечето дознатели е като във филма "Специалист по всичко", само че от отдел "Дупки запушваме всякакви". Разглеждат се престъпления от целия спектър на |НК. Необходимо е по възможност където може дознателския състав да си профилира по линии или групи. Защо е необходимо, един безпорен капацитет, като кадровия потенциал на следствието да стои почти без работа, като може да бъде използван по предназначение много по-рационално, независимо под каква форма. Не казвам че трябва да си закрие следствието или дознанието. Все още в България не може да бъде изградена разследваща полиция, няма да коментирам тук сега каква е причината за това, ненапразно в нашият наказателен процес присъства и ще остане института на поемните лица, макар че това е един от най-изнервящите моменти в огледите за мен по-специално. За да се върши по-добре разследването при сегашната нормативна база и обществени отношения е необходимо, да бъде разпределено по-равномерно натоварването между различните разследващи органи. Смятам че макар и малко това ще бъде едно добро начало за по-нататъшно изграждане на наистина модерен и бърз наказателен процес.
todoran_do
Младши потребител

Мнениеот expertyt » 02 Дек 2007, 00:26

Ей така у "братския" естонски народ от ЕС са решили въпроса с поемните лица. Струва ми се, че така е по- дбре .
Статья 113. Участие понятых
(1) Участие понятых обязательно при производстве обыска, а также других следственных действий, когда требуется применение принуждения, или если при производстве следственного действия необходимо войти в жилое помещение лица, пройти в его владение или на место работы, и при этом само лицо, его представитель или совершеннолетний член семьи не присутствует.
(2) В остальных случаях вопрос об участии понятых при производстве следственного действия решает следователь по собственной инициативе или по ходатайству заинтересованного в деле лица.
(3) При производстве обыска и освидетельствовании лица, а также при взятии у него сравнительного материала, если это сопровождается обнажением тела, понятые должны быть одного с ним пола.
(4) Понятыми не могут быть участники процесса или их близкие, а также свидетели, работники суда, прокуратуры или полиции и лица, проходящие практику в этих учреждениях.
За повече инфо на:
http://www.hot.ee/estonianlegislation/0302.htm
expertyt
Потребител

Мнениеот dizhel » 03 Дек 2007, 23:55

Ами добре го е измислил братския естонски народ :D Невероятно изнервящо е разследващия орган да търси в някакво безлюдно село поемни лица, да се моли и заплашва тоя или на оня, та да дойде с него. Как да задължиш хора да дойдат да зяпат разложен труп в полето, какво са виновни тези хора, че ще им налагам тази психическа травма. Целия НПК е написан с омраза към разследващите. :!: Техните действия са под контрола на прокурорите, с тях винаги трябва да вървят две поемни лица, които могат да правят всякакви искания, бележки и възражения, ако разпитват обвиняем задължително ако си признае трябва да е пред съдия, който ще го пита дали доброволно си е признал, сиреч дали не му е хвърлил дознателя една гора бой. Разследващия непрекъснато трябва да обяснява правата на всички: свидетели, пострадали, обвиняеми, поемни лица, експерти и прочие пасмина, като пази боже някой да забрави да се подпише под някое право. Формализъм до лудост в целия НПК.Доколкото си спомням Нели Куцкова беше казала за сегашния НПК, че прилича на дворцова церемония :roll:
dizhel
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 04 Дек 2007, 00:20

dizhel написа:Доколкото си спомням Нели Куцкова беше казала за сегашния НПК, че прилича на дворцова церемония :roll:

:D :D :D Много точно сравнение !

Виж за поемните лица - аз лично смятам, че това е много демократичен и напредничав институт. Само дето, нашите законодатели, като са решили наказателния ни процес да има такава "луксозна" придобивка, е трябвало и сериозно да я подплатят, а не да оставят въпроса на ниво "Оправяйте се !".

Не може на гол тумбак, чифте пищови. Съгласен съм, че не става разследващият орган да се влачи подир гражданите и да ги моли за съдействие.

Поемни лица - добре. Но нека да е както в САЩ са уредилиинститута на съдебните заседатели. Всеки гражданин има задължение да се яви за съдебен заседател, като получи повиквателна.

Щом искаме задължително поемни лица, законодателят трябвада е осигурил наличието им. Получаваш повиквателна с дата един месец предварително - явяваш се еди си къде, и един работен ден си на разположение да ходиш с дознателите, пък каквито произшествия се паднат ! :lol: Ето ти участие на обществеността, ето ти полицията в близост до обществото... Обаче, след загубения ден, на лицето трябва да му се полага и прилично парично обезщетение ! :wink:

Оооох чакай, пари ли казах ??? Не, това НИКОГА няма да стане ! :lol: :lol: :lol:
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 04 Дек 2007, 03:21

Inspector_MBP написа:Виж за поемните лица - аз лично смятам, че това е много демократичен и напредничав институт.

Недей така, моля ти се! Това е някакъв пълен абсурд! Мога да ти дам доста примери от практиката, но не искам да товаря темата. Та мнението ми е, че поемните лица са абсолютно излишни. Те какво точно доказват? Че сме извършили съответното процесуално действие ли? Да, щом има подписа им. Но ако нещо не е на кеф, може да говори каквото си ще. А ако го задължиш да присъства, просто ще се видиш в приключения.... И чии показания ще имат по-голяма стойност - тези на държавния служител, присътвал там при и по повод службата си или тези на някакво лице, хванато от улицата и най-често не на добра воля? Да не говорим, че има случаи, в които е невъзможно осигуряването им. Напр. викам ме в 03,00ч за оглед в горска местност доста далеч от населеното място..... Та къде да ги търся? И ако вдигна някой от сън, дали ще е благосклонен и любезен към мен?
Виж, за парите си прав! Не се дават лесно.... :lol:
Gabi1
Потребител

Мнениеот todoran_do » 04 Дек 2007, 22:41

Института на поемното лице, аз лично приемам като обида към моята работа като разследващ. Макар че законодателят ми е възложил задължения по разследване на престъпления, той се е отнесъл с недоверие към съвестното задължение на служебните ми задължения и ме товари с още две лица, който сам да подсигуря. Тези дни имах нещастието да разпитвам поемно лице по друго дело за случай отпреди 6 месеца. Макар че го разпитвам в качеството му на свидетел, и следователно има право да наблюдава протоколите които е подписал и фотоалбумите, това лице ми заяви че само е стоял и нищо не знае какво са е вършило. Представете си реакцията на адвокат по тази бъркотия която се получава. Следователно вместо да извърша качествен оглед на местопроизшестввието, и цялото ми внимание да е насочено към него заедно с екипа от вещи лица, аз трябва да водя до мен за ръчичка две поемни лица, да им показвам и обяснявам с общоразбираема терминология, какво се върши, какво е открито и какво се изземва. На всички практикуващи разследващи им е ясно до какво води това. Интересно ми е също как колеги от цялата страна са организирали извършване на разпознаване на лица. Там са необходими минимум три други лица,приличащи и то не малко на разпознаваното лице плюс две поемни лица. Ако щете ми вярвайте но лятото, в най-големите жеги, докато подсигуря цялата тази организация, разпознаващото лице замалко не получи инсулт. След благоприпрятното за него и за мен приключване на всичко това, заяви че вече за нищо на света няма да става свидетел, и ако се случи на местопроизшествие ще бяга далеч от всичко. По принцип не съм много мнителен, въпреки служебното изкривяване, но вече ми замирисва че за НПК важи теорията за конспирацията, че някой или някои са вложили в него толкова спънки за разследването, с цел създаване на пълен хаос в правораздавателната система на България. Имам чувството че статистиката за водените дела, май потвърждават моето мнение. Дай боже да греша
todoran_do
Младши потребител

Мнениеот todoran_do » 04 Дек 2007, 22:58

Забравих да спомена че миналата седмица един колега беше на оглед на една домова кражба. Извърши си той огледа, написа си протокола, по някаква "Щастлива" случайност, униформеният веднага намери две лица в съседство, които с готовност се съгласили да услужат на родната полиция :shock: , и присъствали на огледа като поемни лица, подписали протокола, дори задавали въпроси :?: . Представете си ситуацията когато на следващия ден ОР-тата доведоха двете въпросни лица при колегата, с доказателства че те са извършили домовата кражба :!: :twisted: :shock: Бях го чувал от други колеги, че и друг път се е случвало подобно нещо в страната, но сега бях свидетел-очевидец. Как съдът ще се отнесе към този протокол, след като лицата бъдат привлечени в качеството си на обвиняеми, те имат право да променят своеите показания по всяко едно време, дори и десет пъти да ги разпитам пред съдия, каквито са някой безумни писмени указания на наблюдаващи прокурори.
todoran_do
Младши потребител

Мнениеот dizhel » 05 Дек 2007, 18:43

:lol: :lol: :lol: Относно разпознаването скоро ми се наложи да правя пет, шест за една седмица по различни дела. С поемните лица в рамките на града се справям някак си, ама как аджеба да намеря три манекена, които да са по възраст, външен вид, височина и пр. белези, ПОДОБНИ на разпознавания. А как да ги задължа тези хора да стоят два часа на мое разположение???Ами някак си успях, ама аз си знам колко нерви изхабих :twisted: Досега съм правил около 20 разпознавания и все се заричам , че ще ми е последното :P
dizhel
Потребител

Мнениеот todoran_do » 05 Дек 2007, 18:52

Ех колега, ако това зависеше от такива като нас :P , но уви над нас са вещите указания на наблюдаващия "господ" :twisted:
todoran_do
Младши потребител

Мнениеот expertyt » 05 Дек 2007, 21:48

Дали пък не смепо-католици от папата.

.........................................................................................................................
1. Осмотр производится с участием понятых, за исключением случаев, предусмотренных частью третьей статьи 170 настоящего Кодекса.
.......................................................................................................................................................
Статья 170. Участие понятых

1. В случаях, предусмотренных статьями 115, 177, 178, 181 - 184, частью пятой статьи 185, частью седьмой статьи 186, статьями 193 и 194 настоящего Кодекса, следственные действия производятся с участием не менее двух понятых, которые вызываются для удостоверения факта производства следственного действия, его хода и результатов, за исключением случаев, предусмотренных частью третьей настоящей статьи.
(в ред. Федерального закона от 04.07.2003 N 92-ФЗ)
(см. текст в предыдущей редакции в полной онлайн-версии ИБ ВерсияПроф)
2. В остальных случаях следственные действия производятся без участия понятых, если следователь по ходатайству участников уголовного судопроизводства или по собственной инициативе не примет иное решение.
3. В труднодоступной местности, при отсутствии надлежащих средств сообщения, а также в случаях, если производство следственного действия связано с опасностью для жизни и здоровья людей, следственные действия, предусмотренные частью первой настоящей статьи, могут производиться без участия понятых, о чем в протоколе следственного действия делается соответствующая запись. В случае производства следственного действия без участия понятых применяются технические средства фиксации его хода и результатов. Если в ходе следственного действия применение технических средств невозможно, то следователь делает в протоколе соответствующую запись.

4. Перед началом следственного действия следователь в соответствии с частью пятой статьи 164 настоящего Кодекса разъясняет понятым цель следственного действия, их права и ответственность, предусмотренные статьей 60 настоящего Кодекса.
.....................................................................................................
Последния НПК на РБ
.....................................................................................................
Чл. 156. (1) Огледът се извършва в присъствието на поемни лица, освен в случаите, когато се провежда в съдебно заседание.

(2) Когато е необходимо, огледът се извършва в присъствието на вещо лице или на специалист - технически помощник.

(3) При извършване на огледа всичко се изследва, както е заварено, а след това се правят и необходимите размествания.

(4) Огледът се извършва през деня, освен когато случаят не търпи отлагане.

Не съм юрист, поради което не ще коментирам, а само ще попитам:
1. Дали пък не сме по католици от папата?
2. Какво означава по смисъла на НПК на РБ думата"присъствие"?
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:!:
expertyt
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 06 Дек 2007, 13:51

Наистина интересно какво точно означава. Както ми е интересно и какво точно означава "докладва" при повдигане на обвинението - дали просто запознавам прокурора или му искам разрешение?
И отново за поемните лица - правя оглед на ПТП в едно селце. Пострадалият /от селото/ вече е в болница, но пък поемни лица бол - цялото село е на мястото. Описваме си пътя, снимаме, а цялото село викна, че пострадалият е бил в канавката и да го пиша... Абсолютно по никакъв начин не успях да им обясня, че аз всъщност описвам това, което виждам в момента, а ако имат да кажат нещо, ще ги разпитам като свидетели. Та помощта им беше просто "безценна" за мен. И какво ли биха казали в съда при разпит - сигурно, че не съм се съобразила с бележките им и не съм си свършила работата?
Та този "контрол на обществеността" не само не помага, но и пречи. Същото е мнението ми и за съдебните заседатели, вече го бях писала. Просто правото не е за лаици.
Gabi1
Потребител

Мнениеот expertyt » 06 Дек 2007, 21:07

expertyt написа:.........................................................................................................................
1. Осмотр производится с участием понятых, за ВерсияПроф)
2. В остальных случаях следственные действия производятся без участия понятых, если следователь по ходатайству участников уголовного судопроизводства или по собственной инициативе не примет иное решение.
3. В труднодоступной местности, при отсутствии надлежащих средств сообщения, а также в случаях, если производство следственного действия связано с опасностью для жизни и здоровья людей, следственные действия, предусмотренные частью первой настоящей статьи, могут производиться без участия понятых, о чем в протоколе следственного действия делается соответствующая запись. В случае производства следственного действия без участия понятых применяются технические средства фиксации его хода и результатов. Если в ходе следственного действия применение технических средств невозможно, то следователь делает в протоколе соответствующую запись.

4. Перед началом следственного действия следователь в соответствии с частью пятой статьи 164 настоящего Кодекса разъясняет понятым цель следственного действия, их права и ответственность, предусмотренные статьей 60 настоящего Кодекса.
:!:

Пропуснах да посоча, че това са извадки от УПК на Русия, т. е. на "братушките"
expertyt
Потребител

Мнениеот Star_doznatel » 07 Дек 2007, 07:08

Поемните лица в съветския и български и процес са отражение на мисленето, манталитета на малкия човек. Дошъл в политиката за малко, случайно, конюнктурно. Малкият човек, който по принцип се страхува от държавата. Оказвайки се сам държавник, той не знае какво да я прави властта и първото, което му идва на ум е да я направи удобна за времето, когато ще бъде извън нея. Поемните лица не олицетворяват демократизъм, а страх. Държава, която се страхува от служителите си, която се съмнява в коректността, съвестността и т. н. на служителите си, е държавата на страхливия, на малкия човек - човекът, който смята, че държавата е предимно за лична консумация и, че всички, които се във властта правят именно това.
Това е и мисленето на българския законодател. От втората половина на миналия и началото на този век.
В административния процес ситуацията с контролния и наказващия орган е подобна.
Резултатът го виждат всички. В същото време за този резултат взелият властта /разбирай от депутат и министър - нагоре/ упорито обвинява за ситуацията същият този държавен служител /или общински/. Бил той прокурор, съдия, катаджия или учител
Star_doznatel
Потребител

Мнениеот todoran_do » 07 Дек 2007, 22:42

На Gabi1 мога да отговоря във връзка с прословутите "доклади" преди привличане на обвиняемия и накрая преди предявяването на материалите по разследването. Аз може да съм си изградил вътрешно убеждение, че на определено лице трябва да бъде повдигнато обвинение за извършено престъпление по определен член от НК, а наблюдаващия прокурор ми разпорежда по друг член. Тогава какъв е смисъла, аз да се занимавам с повдигане на обвинение, нека си го прави прокурора, така и така ще пише обвинителен акт за внасяне в съда. Най-интересното научих на семинара който проведохме всички дознатели от ОДП-то. От колеги научих че в последно време е имало върнати от прокурора досъдебни производства, с мотив че не са докладвани на наблюдаващия прокурор, преди предявяването на материалите от разследването. Когато предявявате материалите в последния ден, дали мислите да тичате до прокурора, или се чудите как да съберете пострадали, ако не сте ги навили да откажат предявяване, обвиняеми и техните адвокати, и цялата тази група от хора трябва да бъде организирана по минути. И каква е логиката, от този доклад пред прокурора преди предявяване на материалите. Ако след привличане на обвиняем, в неговите обяснениь, той е съобщил информация, и разследващия след като я провери, и ако трябва да бъде променена правната квалификация на обвинението, то следва че делото отново трябва да бъде докладвано на прокурора, поради променените фактически обстоятелства по разследването. Но когато нищо друго не е променено, останало е само разпита на обвиняемия, в който той например отказва да дава обяснение и не се признава за виновен, и остава само да му се предявят материалите, какво трябва да докладвам на прокурора, как този доклад следва да бъде отразен в делото, като не се затормозява още повече срока на разследването.
todoran_do
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Обсъждане на законопроекти