![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
|
|
kalahan2008 написа:Липсата на акциите в държане на длъжника и невъзможността да бъдат описани и иззети според мен осуетява изпълнението срещу тях...
gudio написа:Точно обратното - членственото право очевидно не се обхваща в цялост от запора, нито от последващото възлагане - те касаят само имуществените права по акцията (надявам се си спомнящ, че членствените права се делят на "лични" и "имуществени"...)
portokal написа:gudio написа:Точно обратното - членственото право очевидно не се обхваща в цялост от запора, нито от последващото възлагане - те касаят само имуществените права по акцията (надявам се си спомнящ, че членствените права се делят на "лични" и "имуществени"...)
И аз се надявам, че си спомням. Доколкото разбирам, ти искаш да кажеш, че с възлагането злодеят реститут мошеник (по твоите думи, защото аз не съм го смятала за такъв) хем става акционер изцяло на мястото на общината, хем това съвсем не означава, че е придобил ВСИЧКИ права по акцията?![]()
...а отношението на Гъдьо е подигравателно не по друга причина, а само защото автор на постинга съм аз. [/size]
portokal написа:Мнението ти за професионалните ми качества, драги Гъдьо, ме бърка точно толкова, колкото теб - моето мнение за твоите качества.
Колкото до второто - не, определено не беше го казал ясно - напротив, думите ти звучаха точно в обратния смисъл (онова за купувача и риска и т.н.). А според това, което четох в медиите (инфо отдругаде нямам), злодеят мошеник и т.н. (пак да уточня, по твоите думи) е започнал да действа точно като акционер, свикал общо събрание, увеличил капитала и т.н. и определено впечатлението ми е, че колегата ти също е имал предвид че възлага не друго, а правата по акцията като цяло.
portokal написа:е започнал да действа точно като акционер, свикал общо събрание, увеличил капитала и т.н. (за вписването в ТР нямам инфо)
kalahan2008 написа: Възлагателното постановление също е качено на сайта на ТР и там пише, че е извършен запор и опис на наличните (поименни) акции - 50 000 на брой, всяка с номинал от 1 лев, собственост на Община Пловдив.
Пише и "настоящето постановление замества волята на собственика на наличните ценни книжа до момента (сиреч Община Пловдив) да джироса същите, чрез джиро на гърба на ценната книга (за извършване на прехвърлянето)."
На 22.08.08 г. е вписана и обезпечителна заповед на Пловдивския окр. съд за спиране на регистърното производство по вписване на всичките нови обстоятелства, в полза на Община Пловдив.
Ами сега
mi_lena написа:Кolman, и в стария и в новия ГПК в изброяването по ал.2 на чл.398 респ. ал.2 по чл.515 изрично са включени и акциите. Изпълнението по отношение на различните ценнни книги, обаче, би следвало да е различно, тъй като обемът права по тях са различни.
portokal написа:То този специално въпрос беше към Гъдьо, но, разбира се, и твоето мнение ми е интересно.
На мен лично ми се струванай-логично, че идеята е вместо плащане да се възлагат вземания в буквалния смисъл (за конкретен дивидент по акцията или пък вземания по разни облигации, записи на заповед и т.н.) по размера на вземането. Защото пише "вземане". Нещо подобно каза и Колман.
А на публична продан, що се отнася до акциите, и на мен ми се струва, че трябва подлежат правата въобще по акцията, лични и имуществени, и проданта да се извърши според пазарната стойност на акцията. Т.е. че чрез публичната продан могат да се прехвърлят същите права, които и при сделка. Хубаво, личните права по принцип не са обект на принудително изпълнение, ама точно при акциите и въобще при участието в дружества те един вид "обслужват" имуществените права, не някакви самостоятелни интереси на акционера...![]()
Виждам, че ГПК не уточнява изрично за някаква разлика в предмета на изпълнението между т. 1 (възлагане на вземането по ЦК вместо плащане или за събиране) и т. 2 (продан), но... абе, така ми се вижда логично.
kolman написа:Следователно - единият способ е прехвърляне на собствеността на ценната книга /ал.3, т.3/, другото е прехвърляне на правата по нея /ал.3, т.1/.
Един съдия във Франция направил забележка на един депутат, че много неясни били законите, които приемали, а последният му отговорил: " Неясните закони са комплимент, отправен от законодателя към съдията за неговата интелигентност и прозорливост"!
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|
Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 37 госта