начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Промяна на лично име

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Промяна на лично име

Мнениеот severnyak » 08 Сеп 2008, 15:59

Пускам темата си в този раздел, а не при семейните казуси, защото в случая проблемът ми е правен и по никакъв начин не е свързан със спънки от страна на моите роднини.

Историята е следната.При раждането ми родителите ми решават да ме кръстят на дядо ми, но се колебаят какво да е името.Единият вариант е бил Иван(точно като дядо ми), а другият с малко изменение- Ивайло.В крайна сметка избират да е Ивайло и така фигурирам във всички документи от раждането ми.Единствено в църковното ми свидетелство съм записан Иван-Ивайло, но предвид обстоятелствата предполагам, че то е с нулева тежест пред закона.
Поради емоционалната привързаност към дядо ми бих желал да променя името си, като не се извършва замяна, а просто се добавя второ, тоест от Ивайло да стане на Иван-Ивайло.Бащиното и фамилното име по никакъв начин не се променят.
Интересуват ме следните неща:
*Това, което искам възможно ли е?
*Към кого да се обърна(София)?
*Колко би ми струвал въпросният "лукс"(всички необходими процедури)?
*В какви срокове може да стане?
*Ако успея да променя името си къде другаде трябва да регистрирам въпросните промени?
*Какво става с документите(лична карта, дипломи за образование, университет, международни сертификати от изпити и т.н.), които са издадени с рожденото ми име?

Благодаря предварително.
Последна промяна severnyak на 08 Сеп 2008, 16:57, променена общо 1 път
severnyak
Нов потребител

Мнениеот Miron » 12 Сеп 2008, 17:00

*Това, което искам възможно ли е? Да
*Към кого да се обърна(София)? Към адвокат
*Колко би ми струвал въпросният "лукс"(всички необходими процедури)? Това ще ти каже адвоката, който ангажираш
*В какви срокове може да стане? За София не мога да кажа
*Ако успея да променя името си къде другаде трябва да регистрирам въпросните промени? В общината
*Какво става с документите(лична карта, дипломи за образование, университет, международни сертификати от изпити и т.н.), които са издадени с рожденото ми име? Сменят се
Miron
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 14 Сеп 2008, 16:39

Наредбата за гражданското състояние, която всъщност забраняваше да се вписват повече от едно лично/ собствено/ име е отменена. Но, ще цитирам част от едно СР -
"Съображенията от морално-етично естество, както и желанието ви да носите името и на двамата си дядовци, не могат да бъдат приети като основание за допускане на промяната в името." :idea:
И, като втори аргумент- това не е същинска промяна, по см. на чл. 15, на собственото Ви име...

Колегата Мирон, вероятно е имал такова дело и ще сподели, а може и да ми отговори на следващия въпрос- наричали са ме в детството / всички възходящи по права линия от втора степен вкл./ всеки с различни имена- това основание ли е да ми се допълни името, наред с даденото ми от родителите, и вписано в акта за раждане, и останалите 4? само от любов към тях- нелепо е...

*Какво става с документите(лична карта, дипломи за образование, университет, международни сертификати от изпити и т.н.), които са издадени с рожденото ми име? Сменят се

Всички или само л.к.? :roll: :wink:
Гост.
Старши потребител

Назад към Гражданство