начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Изпълнителен лист

Изпълнителен лист

Мнениеот ivens » 11 Фев 2009, 09:01

Колеги,един много глупав въпрос ама като не съм се сблъсквал практически.... :oops: каква е държавната такса дето се плаща за издаване на изпълнителен лист и как се определя?Ще съм благодарен на отговор и извинете ме ,че отнемам от ценото ви време.... :oops:
ivens
Младши потребител

Re: Изпълнителен лист

Мнениеот milletti » 11 Фев 2009, 09:25

ТАРИФА за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс (ГПК)
Приета с ПМС № 38 от 27.02.2008 г., обн., ДВ, бр. 22 от 28.02.2008 г., в сила от 1.03.2008 г., доп., бр. 50 от 30.05.2008 г., в сила от 30.05.2008 г.
Раздел I

Такси, събирани в съдебното производство

Чл. 11. По молба за издаване на изпълнителен лист, както и в случаите на служебно издаване на такъв, се събира такса 5 лв.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Фев 2009, 09:25

При съдебните изпълнителни листове мисля, че е проста - 5 лева, имайте предвид, че новата тарифа за държавните такси обхваща и старите дела, независимо кога са заведени.
Когато се издава изпълнителен лист по старият ред по чл. 237 букви от а до жмъ, се плащаше 1/2 от 4% такса по старата тарифа.
При издаване изпълнителен лист арбитраж, Градският (окръжният) съд вземаше някаква промилна ставка.
Все пак уточнете какъв е типа на изпълнителния лист и успех, аз и досега имам трудности при тарифирането на делата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 11 Фев 2009, 14:50

Това си е за частното гражданско дело. За самия изп.лист е 5 лева. За обезпечителна заповед понякога освен таксата по тарифата искат и 5 лева за самата заповед, като за изпълнителен лист.

2. споразумението за издръжката - 2 на сто върху тригодишните платежи.
Чл. 8. По делата за делба съдът определя такса 4 на сто върху стойността на дяловете, а при спогодба преди съставяне на разделителния протокол – по 2 на сто върху стойността на всеки дял.
Чл. 9. При отхвърляне на молби за делба и при прекратяване на дело за делба не по спогодба се събира такса до 100 лв., но не по-малко от 25 лв.
Чл.10. За подобрения, искани във форма на възражение се събира такса 4 на сто върху признатите с решението суми, но не по-малко от 20 лв.
Чл.11. По молби за издаване на изпълнителни листове, както и в случаите на служебно издаване на такива, се събира такса от 5 лв.
Чл.12. По заявления за издаване на заповеди се събира такса, както следва:
1. за заповед за изпълнение и изпълнителен лист - 2 на сто върху интереса, но не по-малко от 25 лв.;

Re: Изпълнителен лист- такса

Мнениеот p_dyan » 20 Мар 2009, 20:44

Обаче ако е по Заявление за издаване на Заповед за изпълнение, таксата от 2% включва и издаването на изп.лист (ако се стигне до такова издаване)
Чл.12. По заявления за издаване на заповеди се събира такса, както следва:
1. за заповед за изпълнение и изпълнителен лист - 2 на сто върху интереса, но не по-малко от 25 лв.;
p_dyan
Потребител

Мнениеот boyans » 21 Мар 2009, 10:50

Имам повод и основание да съдя държавата - как да се извади бързо изпълнителен лист ?
boyans
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство