начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Колеги, помогнете - ГПК, чл.432,ал.2!!!!!

Колеги, помогнете - ГПК, чл.432,ал.2!!!!!

Мнениеот ladycash » 02 Сеп 2009, 20:22

Здравейте, колеги! Моля ако някой се е сблъсквал с проблема да ме ориентира. Постигнахме извънсъдебно споразумение за изплащане на кредит/същия беше изискуем, с изд.изпълнителен лист, наложени запори на МПС-та от ЧСИ, подписахме го два часа преди описа на вещи/ и с това основание взискателят - Сосиете Женерал Експресбанк спря изпълнителното дело/ по искане на взискателя, чл.432, ал.2 ГПК/.Това добре - подписаното споразумение гласи, че длъжникът ще изплаща задължението от около 11000лв. по 400лв. месечно.Касае се както евидно за период на 5г.Как да свалим запорите на МПС-тата, делото не е прекратено, спряно е! Те не могат да стоят запорирани 5-6г. все пак, още повече, че се касае за собствеността на поръчителя по кредита.Ако е прекратено-ясно, но то е спряно! Много моля за съвет. :D :D :D
ladycash
Нов потребител

Re: Колеги, помогнете - ГПК, чл.432,ал.2!!!!!

Мнениеот ladycash » 02 Сеп 2009, 20:24

Не знам дали се изразих ясно споразумението постигнахме и подписахме директно с взискателя. :D :D
ladycash
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 02 Сеп 2009, 20:42

Ами взискателя следва да изостави посочените изп.действия,като депозира молба при съдебния изпълнител.
но дали ще го направи си е божа работа.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 02 Сеп 2009, 20:49

Колега, ако си отговорите на въпроса за какво служи обезпечението.... :) :wink:
Според мен няма да постигнете такава цел.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ladycash » 02 Сеп 2009, 20:54

Да, молбата е депозирана при ЧСИ, изпълнителните действия за вбъдеще/описи, нови запори и тлн/ са спрени,но как следва да се свалят вече наложените запори на МПС-тата? Това е целият талъсъм! :| :|
Яно за какво служи обезпечението, но вече е налице споразумение и подписан нов договор за изплащане на сумата с взискателя.По този договор МПС-тата не са обезпечение и нямат отношение.
ladycash
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 02 Сеп 2009, 21:39

Е, има начин, но нещо ми се губи. Има начин - по-скоро по стария ГПК трябва да се прелиства.

Именно така е и възникнала професията на адвоката - има начин, но нещо ми се губи.

И така нататъка - все нещо си прехапвам езика напоследък, явно от възрастта. На езика.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот p_dyan » 02 Сеп 2009, 22:51

Добре де това вдигане на запорите върху МПС е трябвало да се напише в споразумението, каквото е написано от страните по изп.дело, това ще направи съдебния изпълнител.
От друга страна, аз не виждам проблем тези МПС-та да си стоят възбранени, да се ползват и да се карат по шосетата, но да не се прехвърлят.
Ако евентуално ще се продава някое МПС то тогава парите влизат при ЧСИ и той снема запора и се прехвърля колата (намалява се и дълга).
p_dyan
Потребител

Мнениеот hidden » 02 Сеп 2009, 23:14

p_dyan написа:Ако евентуално ще се продава някое МПС то тогава парите влизат при ЧСИ и той снема запора и се прехвърля колата (намалява се и дълга).

И на какво основание ЧСИ ще вдигне запора???
Иначе съм съгласен, че клаузата за вдигането на запорите е трябало да бъде част от споразумението с взсикателя, затова най-изчистеният за вас начин е да сключите анекс към първото споразумение с банката.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот p_dyan » 14 Сеп 2009, 23:15

Основанието е че се заменя един актив с друг (от гледна точка на съдебния изпълнител)- един запор на автомобил се заменя с пари постъпващи по сметка на съд.изпълнител - това се получава когато самия длъжник продаде колата си.Редно е съд.изп. да смъкне тогава запора /всичко следва да е съгласувано- длъжник, купувач, ЧСИ/
Длъжника намира купувач, купувача внася парите при ЧСИ, ЧСИ снема запора от този актив.
p_dyan
Потребител

Мнениеот hidden » 16 Сеп 2009, 01:17

p_dyan написа:Редно е съд.изп. да смъкне тогава запора /всичко следва да е съгласувано- длъжник, купувач, ЧСИ

По искане на взискателя - да, но служебно ЧСИ не може да вдигне запора, без предварителното съгласие на взискателя. Няма такава норма, която да му дава такова право.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство