начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

издаване на изпълнителен лист

издаване на изпълнителен лист

Мнениеот angel_81 » 05 Окт 2009, 19:52

Въпросът ми е следния миналата година се разведох по взаимно съгласие. По време на брака имам изтеглен кретид, който е на мое име и в споразумението бяхме включили точка бившият ми съпруг да ми превежда ежемесечно половината от вноската по кредита, но той така или иначе не я е превеждал. какво трябва да направя за да получа парите си
angel_81
Нов потребител

Re: издаване на изпълнителен лист

Мнениеот lexter » 05 Окт 2009, 20:22

помолете го учтиво да ви я преведе?
lexter
Потребител

Мнениеот angel_81 » 05 Окт 2009, 20:27

помолих го но не става как следва да постъпя
angel_81
Нов потребител

Мнениеот lexter » 05 Окт 2009, 20:49

това, което сте постигнали в споразумението може да бъде изпълнено доброволно от страните (в случая вие и вашият бивш съпруг), ако няма доброволно изпълнение може да искате от държавата в лицето на компетентните й органи (съд, прокуратура, съдебен изпълнител) да изпълни дължимото по принудителен ред. Има определена формална процедура (завеждате иск, привеждате доказателства, отивате при съдебен изпълнител, той използва някой от предвидените в закона способи за принудително изпълнение и т.н.), има определени такси (ще платите за завеждането на иска, ще платите на съдебния изпълнител), които ако сте изправна страна може да осъдите вашия длъжник да ви възстанови. И на последно място - може да искате да ви се присъди лихва върху забавеното парично (ако е такова) плащане. В момента тя е около 12% на годишна база, като цяло се начислява на ден горе-долу по следната формула: 1/360*12/100*Х. Като цяло още с предприемането на някои от тези действия, можете да накарате съпруга си косвено да ви плати - той може да се изплаши от това да плаща лихви, съдебни разноски и т.н. Има още много неща, голяма част от които са свързани КОНКРЕТНО с това, което пише в подписаната помежду ви спогодба.
Това ви го пиша, за да осмислите защо ако си наемете или ако имате познат адвокат е по-добре с оглед на крайния резултат той да се заеме с процедурата. Може да допуснете грешки, да изпуснете срок, и въобще още куп неточности, които да осуетят целения от вас резултат - а именно: да си получите дължимото :)
Пожелавам ви успех в търсенето на защита на вашите законни права!

В случай, че желаете самостоятелно да си търсите правата погледнете тук http://lex.bg/bg/laws/tree/laws са събрани всички закони, които действат в България. Търсете на първо място:
Закон за задълженията и договорите
Граждански процесуален кодекс
Семеен кодекс
Закон за собствеността
Конституция на РБ - чл. 1-21; чл. 56; чл.117 и сл.
Закон за съдебната власт
ПРАВИЛНИК ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА В РАЙОННИТЕ, ОКРЪЖНИТЕ, АДМИНИСТРАТИВНИТЕ, ВОЕННИТЕ И АПЕЛАТИВНИТЕ СЪДИЛИЩА
lexter
Потребител

Мнениеот angel_81 » 05 Окт 2009, 21:43

много ви благодаря на мен ми е ясно че сама няма да мога просто не знаех на къде да се насоча а и нямам познат адвокат затова просто исках да си изясня процедурата
angel_81
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство