начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Банки поддържат сметки с години без да уведомяват собствениц

Банки поддържат сметки с години без да уведомяват собствениц

Мнениеот kayak1 » 30 Сеп 2009, 10:46

Здравейте,
искам да споделя, че банки /не мога да твърдя за всички/ поддържат разплащателна сметка 2-3 години с нулево салдо, а когато поискаш да закриеш сметката ти вадят едни 200 - 300 лева, които си натрупал като такси за месечно обслужване. В началото искаха един неснижаем минимум от 50 лева, за да не ти закрият сметката. Имам приятели, които са в подобно положение. Ако ме попитате, защото имам толкова сметки, мога да кажа, че когато се кандидатстваше за кредит задължително условие беше да отвориш сметка в същата банка, за да ти приберат "такса разглеждане" веднага. Ще ви бъда благодарен ако споделите опита си с такива банки.
kayak1
Нов потребител

Re: Банки поддържат сметки с години без да уведомяват собствениц

Мнениеот betina » 30 Сеп 2009, 18:11

Напълно споделям казаното от Вас. От години съм клиент на Първа инвестиционна банка и наскоро съвсем случайно разбрах, че за разплащателните сметки във валута са започнали да начисляват такси, без да информират титулярите за това.
betina
Потребител

Мнениеот kayak1 » 30 Сеп 2009, 19:03

Като гледам как "омбуцмана" как защитава колекционерите на антики, дали ще му привлечем вниманието? За нещастие не семе толкова заможни...
kayak1
Нов потребител

Мнениеот dasqad » 01 Окт 2009, 12:17

@betina

Таксата за физ. лица се въвежда от началото на 2009та година, най-ниската
е спрямо конкурентите ни(0.30лв) и това е оповестено чрез медиите в
началото на годината
http://www.segabg.com/online/new/articl ... 0040000501 -
има таблица за всички банки. Таксата се начислява като отделна партида към
сметката, а не се дебитира самата сметка т.е. ако сметката е на 0, след
един месец не става -0.30 лв, което води до начисляване на отрицателни
лихви (така е при повечето други банки), а отделно се трупат по 0.30 лв на
месец.

Такса поддръжка юридически лица - 6 лв. на месец; физически лица - 0.30
лв, на месец. Тарифа на ПИБ - http://www.fibank.bg/uploads/Docs_download/Tariff.pdf

Надяваме се, че информацията ще Ви е полезна и съжеляваме за създаденото неудобство.
dasqad
Нов потребител

Мнениеот hidden » 02 Окт 2009, 01:02

Извинявам се, че се намесвам в темата, но бих искал да попитам: преди 2-3 месеца изведнъж всички банки вдигнаха таксите за междубанковите преводи, като същевременно въведоха такси и за вътрешнобанкови преводи. Сега научавам, че всички банки са въвели и такси за обслужване на депозитите (които автоматично изяждат и без това ниските доходи по депозитите). След 2 седмици ми е падежът на срочния влог и смятам да попитам банката, в която ми е депозитът, дали и те също са въвели подобни такси, без да ме уведомят, както са направили ПИБ. Преди подобни такси имаха само Булбанк, сега явно всички са така.
Въпросите ми са следните:
1/ има ли право банката едностранно да въвежда подобни такси и доколко това е закпоносъобразно;
2/ възможно ли е да има картелно споразуемние между банките, за въвеждане на подобни такси за банковите преводи и за поддържане на депозитите, с оглед компенсиране на загубите от финансовата криза?
Знам, че звучи параноично, но покрай последните скандали за картел между застрохавателите на нищо няма да се учудя.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот dasqad » 02 Окт 2009, 22:25

В отговор на hidden искам да го успокоя, че ПИБ няма такси по депозитите :)
dasqad
Нов потребител

Мнениеот betina » 05 Окт 2009, 22:53

[quote="dasqad"]@betina

http://www.segabg.com/online/new/articl ... 0040000501 -
има таблица за всички банки. Таксата се начислява като отделна партида към
сметката, а не се дебитира самата сметка т.е. ако сметката е на 0, след
един месец не става -0.30 лв, което води до начисляване на отрицателни
лихви (така е при повечето други банки)

Горецитираното категорично не отговаря на истината. Казвам го от личен опит и то от вчера. Сметката ми се оказа на минус, защото съм я открила преди години и въобще бях забравила за нея. Трябваше да платя близо 2 лева, за да я закрия.

Що се отнася до твърдението, че било разгласено чрез медиите, това е най-малкото несериозно. В крайна сметка, не съм сключила договор чрез медиите, че банката така да контактува с клиентите си!!!
betina
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство