начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Публична продан на жилище

Публична продан на жилище

Мнениеот arran » 23 Ное 2009, 21:45

Преди две години заложих с нотариален договор апартамента си за 20000 лева на човек, който притежа заложна къща, но залога е към него като частно лице. В договора написахме сумата от 26 000 лева, като 6-те хиляди лева са лихвата за 6 месеца. Успях да му върна 12 000 лева. Той ми е завел дело и съм осъден да му заплатя сумата от 30 000 лева/които включват разноски и такси по делото/.
ЧСИ описа апартамента и го пусна за публична продан. Търга беше от 05.10.2009 до 05.11.2009г. Нямаше нито един желаещ да участва в търга. Сега е назначен нов
търг от 08.12.2009 до 08.01.2010 г. Въпроса ми е следния: тъй като това е единствено жилище на семейството ми/3 души/, възможно ли е да поискам изпълнението да бъде насочено срещу друг имот? Благодаря предварително!
arran
Нов потребител

Re: Публична продан на жилище

Мнениеот hidden » 23 Ное 2009, 21:52

arran написа:тъй като това е единствено жилище на семейството ми/3 души/, възможно ли е да поискам изпълнението да бъде насочено срещу друг имот? Благодаря предварително!

Чл. 444. Изпълнението не може да бъде насочено върху следните вещи на длъжника - физическо лице:
.........
7. жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това, дали длъжникът живее в него; ако жилището надхвърля жилищните нужди на длъжника и членовете на семейството му, определени с наредба на Министерския съвет, надвишаващата част от него се продава, ако са налице условията по чл. 39, ал. 2 от Закона за собствеността;
Отпадане на несеквестируемостта
Чл. 445. (1) От забраните по чл. 444 не могат да се ползват длъжниците относно вещи, върху които е учреден залог или ипотека, когато взискател е заложният или ипотекарният кредитор.
Можете да искате от кредитора да насочи изпълнението към друг имот, но ако не е съгласен, има пълното право да изнесе на публична продан ипотекирания имот.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот arran » 23 Ное 2009, 22:09

Благодаря за бързия отговор.
arran
Нов потребител

Мнениеот p_dyan » 23 Ное 2009, 23:46

След като си върнал 12 хил.лв, как така те е осъдил за 30 хил.лв. Ти като връща тези 12 хил.лв имаш ли документ ? А защо не си възразил пред съда, че си върнал част от сумата ?
p_dyan
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство