начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Процедура при търг

Процедура при търг

Мнениеот bkalpakova » 21 Яну 2011, 23:50

Здравейте,

предварително се извинявам, ако темата е поставяна, но попрегледах, и не успях да си отговоря на въпроса, а и доколкото видях има промени по ГПК от края на 2010.
На въпроса - участвах в търг за имот, който е ипотекиран в полза на банка и съответно кредитът е станал съдебен. Провели са се три търга на една и съща цена (което е доста странно), докато стигне до четвърти търг, при който цената вече е по-ниска. Участвахме трима души и банката-кредитор. Моето предложение беше най-високо, но банката наддаде устно и спечели, след което ЧСИ няколко пъти натърти да му звънна в Петък, когато изтича срокът за плащане, защото ако те не платели, започвал да тече моят срок. Днес (гореспоменатият Петък) в 5 часа става ясно, че Банката все още не е превела пари, но ЧСИ ми казва, че трябвало да ги изчакаме още една седмица !!!!!!
Днес няколко пъти препрочитам ГПК в частта за търговете и не мога да схвана какво се случва. Възможно ли Банката да си прави някакво прихващане без да превежда пари по сметката на ЧСИ (нещо, което не намерих като вариант в ГПК) и каква е тази втора седмица, при положение, че в чл.492 ГПК е упоменат 7-дневен срок, и не видях никакви изключения. Доколкото разбрах, от 21.12.2010 вече не се поканва вторият наддал да приеме да е купувач, а директно се обявява за такъв и започва да му тече срокът и съответно може да загуби задатъка, което малко ме притеснява с тази втора седмица, която ми каза ЧСИ. И въобще, ако една банка е спечелила търг и иска да купи един имот, защо просто не преведе парите (при тях поне това не е проблем), а трябва да изчакваме. Според мен ЧСИ и Банката правят нещо, но не ми е ясно каква е идеята. Какво мога дя направя при създалата се ситуация, за да защитя правата си. Предварително благодаря, че прочетохте това дълго запитване :)
bkalpakova
Нов потребител

Re: Процедура при търг

Мнениеот wladi » 23 Яну 2011, 14:34

Изпратете Вашия адвокат при ЧСИ за да защити интересите Ви.

Иначе правилно сте прочели ГПК.

Впрочем, плащанията с прихващане не са забранени.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот bkalpakova » 23 Яну 2011, 19:56

Благодаря за отговора, обаче за да бъда честна, ще кажа, че не ми стана по-ясно. А за съжаление, адвокатката, с която по принцип работя за други неща, в случая се оказа напълно безполезна, т.е - единствено ми цитира думите на ЧСИ, тъй като тя комуникира с него, без обаче да може да ми разясни ситуацията. Та, задавам въпроса конкретно: Има ли право банката на втора седмица, при положение че до момента не е платила (или прихванала) задължението си, и ако да, по силата на какъв закон, а ако не - къде да се жалвам за случващото се?
bkalpakova
Нов потребител

Мнениеот wladi » 31 Яну 2011, 21:13

bkalpakova написа: единствено ми цитира думите на ЧСИ, .........
Има ли право банката на втора седмица, при положение че до момента не е платила (или прихванала) задължението си, и ако да, по силата на какъв закон, а ако не - къде да се жалвам за случващото се?

При липсата на информация откъде е извода, че не е направено прихващане?
Взискателя в случай, че цената привишава размера на дълга (което дали е така не стана ясно) придобива имота в 7 дневния срок (редуцира дълга който остава за досъбиране от ЧСИ) и веднага вече го е препродал на друг.
Защо пък да не е това ситуацията.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство