начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Стоки, купени на сгрешени цени в МЕТРО

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Стоки, купени на сгрешени цени в МЕТРО

Мнениеот sotirov12j » 23 Яну 2013, 13:51

Здравейте!
Купих два телевизора от МЕТРО в рамките на изминалите събота и неделя. Няколко дни след това получавам обаждане от полицията, че съм ги купил на неправилна цена - за по 800 лева при положение, че цената на всеки един е близо 2200 лева. Искаха да върна и двата телевизора, но аз се съгласих да върна само този, който съм взел като втори, като от магазина ми върнаха парите.. Пазя си фактурите, касовите бележки и т.н.
Имат ли право МЕТРО чрез полицията да вземат от мен първия телевизор, при положение, че като е взиман е платен на каса, имам касов бон и бях проверен от охраната на излизане и всичко беше наред. Т.е. напълно нормална покупка.
Благодаря!
бъдете добри
sotirov12j
Нов потребител

Re: Стоки, купени на сгрешени цени в МЕТРО

Мнениеот neutralen » 23 Яну 2013, 14:38

:shock: "Кьорав на карти не играе". :D
Очедно нямате вина за случилото се, но все пак от гледна точка на правото, в случая се прилага чл.28, ал.2 от ЗЗД - "Грешка, която се отнася само до пресмятането, не е основание за унищожение, а подлежи на поправяне". 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот sotirov12j » 25 Яну 2013, 18:39

Т.е да разбирам, че МЕТРО имат правото да ми вземат ТВ-то?
Минаха няколко дни, след като отказах да им върна втората бройка и никой не е потърсил.
В разговора ми с районното, които съдействаха на МЕТРО разбрах, че те имат обяснение как се е случило това.
Аз ходих да гледам ТВ-то и тогава според тях съм лепнал друг баркод на кашона. По-късно през деня майка ми отиде да купи телевизора. Плаща го на каса и след това фактурата ѝ е проверена от охраната. Всичко е наред и така минават дни, след което ми звънят от полицията. Сега те казват, че съм сменил баркода и после съм пратил майка ми да купи телевизора.
Разбира се всичко е неофициално, не съм призоваван да дам обяснения.
Притеснява ме и факта, че след два месеца ще излизам извън страната за около година и тогава ако ме призоват, ще трябва да се връщам и това би бил проблем вече и в такъв случай ще е по-добре да им върна телевизора и късмета, с който съм го взел да си остане в миналото.
Ще се радвам ако ми дадете съвет.
бъдете добри
sotirov12j
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 25 Яну 2013, 19:52

Аз не разбрах... във фактурата би трябвало да е записан модела на уреда. Той отговаря ли на това, което имате в къщи? Имате ли гаранционна карта със серийния номер на уреда?
Ако отговаря - да си търсят в Метро кой е оплескал нещо и да си взимат парите от него.
Ако не отговаря ... явно имате проблем. Нямате документ откъде сте придобили този телевизор, и току-виж полицията реши че сте го откраднал и ви го приберат.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот sotirov12j » 26 Яну 2013, 03:27

Телевизорът, който все още е вкъщи е само с фактура от МЕТРО. Гаранционни карти вече не се издават там, пази се касовата бележка и гаранцията започва да важи след покупката. Не се изисква име, модел или сериен номер.
На самата фактура пише друг модел ТВ, който също се продава в МЕТРО. Полицията няма как да кажат, че съм го откраднал защото имат запис как минавам с него през касата и го плащам. Те се съмняват, че някой е подменил баркода на кашона и аз после минавам и взимам ТВ-то. Реално съм взел ЛЕД Самсунг 46 инча, еди кой си модел, а при сканирането на касата излиза ЛСД Самсунг 42 инча. Плащам го, спира ме охраната и ми проверява фактурата, не намира нищо нередно и аз си излизам от магазина. Няколко дни след това получавам обаждане по полицията, които любезно ме канят да върна телевизорите и да си взема парите или да доплатя до реалната им цена.
Трябва ли да им върна телевизора, при положение, че аз не съм сменял баркодове? Пазя и кашона, на който няма следи от нещо лепено или отлепяно.
бъдете добри
sotirov12j
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 26 Яну 2013, 11:22

8) Не си създавай проблеми. Очевидно нещата не са както трябва, щом е сменен баркода и то не на един а на 2 телевизора, които купуваш точно ти. :shock:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот sotirov12j » 26 Яну 2013, 13:07

Ще бъда благодарен ако някой ми даде поне поне идея кой текст от закона е или не е в моя полза.
бъдете добри
sotirov12j
Нов потребител

Назад към Търговско право