Здравейте,
Случаят е следният. Искам да си опресня знанията по моята специалност, не съм работил по специалността десетки години. Исках и да посетя малко лекции по други специалности за да добия малко повече познания. Не съм студент, но познати ми казаха, че не е проблем и че образованието в България е отворено и всеки може да посещава лекции свободно, без да е студент, просто не може да завърши специалността ако не е.
Така ли е ? И къде е уредено това ? Може ли някой запознат да ми даде закон, член и т.н. относно това ?
Понеже аз бях на лекции. И покрай останалите студенти никой не ми обърна внимание по принцип и не пита студент ли съм или не. Но случих на лекции където ми поискаха сметка и като разбраха, че не съм им студент а просто искам да слушам за обща култура - ме изгониха и казаха, че не може всеки да присъства на лекциите им така. И че няма такова нещо като отворено и общодостъпно образование и всеки желаещ да слуша лекциите. Доста грубо си ме изгониха пред всички от залата. И аз не можах да се защитя с точни аргументи къде и как е уредено (нито пък те на какво основание и къде е уредено, че не мога да присъствам, но това не им пречи).
Ще се радвам да ми помогнете и да знам как да процедирам занапред. Важно ми е. Искам да присъствам когато мога и с абсолютно нищо не преча, като всички стоя и си водя записки.
Става дума за Пловдивски университет "П.Хилендарски" ... ако това е от значение. Четох им правилника, но и в него не намерих това да е уредено.
Поздрави,
Георги
- Дата и час: 23 Ное 2024, 16:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мога ли да присъствам на лекции ако не съм студент?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Мога ли да присъствам на лекции ако не съм студент?
За да слушаш лекции и да ползваш материално техническата база на университета трябва да си придобил статут на судент на съответния университет.
Който ти е казал , че можеш да си ходиш на лекции нагоре - надолу и да получаваш обучение освен всичко друго и безплатно , явно е искал да те изпързаля.
Който ти е казал , че можеш да си ходиш на лекции нагоре - надолу и да получаваш обучение освен всичко друго и безплатно , явно е искал да те изпързаля.
- REVOLUTION
- Активен потребител
REVOLUTION написа:За да слушаш лекции и да ползваш материално техническата база на университета трябва да си придобил статут на судент на съответния университет.
И къде го пише това? що да не можете да слушате невероятно интересните лекции по МЧП, без да сте студент? Кой ще ви спре и каже нещо?
Ако питащия иска да слуша лекции без да е студент, и по някаква неясна причина не го пускат-варианти-говорете с декана на факултета по въпроса, в официално обявеното му приемно време. Втори вариант-да пита ректора-чрез писмено запитване с вх номер, подадено в деловодството на университета.
- enter
- Потребител
Вие къде искате да го пише?
На челото на ректора ли?
Абсурдно е! Изнасянето , съответно слушането на лекции е част от учебния процес.На обучение в съответния ВУЗ подлежат единствено и само студентите.Те кандидатстват , за да получат тази възможност и след това плащат такси за това.Преподавателя е длъжен да обучава само студентите.
Няма как чичо Пенчо да реши , че иска да разшири кръгозора си по наказателен процес и затова примерно реши да посещава лекциите на съответния преподавател в СУ.
Нито университета , нито преподавателите са длъжни да обучават граждани , който не са студенти.Ами ако Чичо Пенчо разкаже колко е интересно на лекциите и колко полезни неща се научават там и след това целия вход на Пеня реши да ходи на лекции , ами ако всеки през къра си тръгне на лекции?Чудно :)
А има ли право гражданина да посещава упражнения и съответно да повиши и затвърди знанията си придобити от слушаната лекция посредством активното си участие в семинарното занятие? :)
На челото на ректора ли?
Абсурдно е! Изнасянето , съответно слушането на лекции е част от учебния процес.На обучение в съответния ВУЗ подлежат единствено и само студентите.Те кандидатстват , за да получат тази възможност и след това плащат такси за това.Преподавателя е длъжен да обучава само студентите.
Няма как чичо Пенчо да реши , че иска да разшири кръгозора си по наказателен процес и затова примерно реши да посещава лекциите на съответния преподавател в СУ.
Нито университета , нито преподавателите са длъжни да обучават граждани , който не са студенти.Ами ако Чичо Пенчо разкаже колко е интересно на лекциите и колко полезни неща се научават там и след това целия вход на Пеня реши да ходи на лекции , ами ако всеки през къра си тръгне на лекции?Чудно :)
А има ли право гражданина да посещава упражнения и съответно да повиши и затвърди знанията си придобити от слушаната лекция посредством активното си участие в семинарното занятие? :)
- REVOLUTION
- Активен потребител
Това, че свободно могат да се посещават лекциите, съм го чул и по радиото докато пътувах преди година-две в колата. Говореха за "отвореното образование" в България. Или нещо такова. Затова съм склонен да вярвам че е позволено и дори уредено в някакви нормативни норми.
Логически размисли дали и защо е забранено или позволено не ми вършат работа. Това дали "чичо Пенчо" и целия му вход ще отидат на лекции е без значение, ако има свободни места в залата и ако те с нищо с присъствието си не пречат на учебния процес. Самото им присъствие с какво е пречка,че да се вади като довод ?
Също не мисля, че сте прав и за това че студентите плащат за да получат обучение и само те могат да присъстват на учебния процес. Никъде в правилника не е записано. И по-скоро плащат за да получат диплома за полученото образование - да бъдат сертифицирани че са участвали в този процес и са го минали успешно, чрез изпитите.
Нека ако някой има точна информация да сподели, не да гадаем и да играем на логика (особено като знаете как понякога нещата не се свеждат до логика в правото - логично или не меродавен е закона).
Логически размисли дали и защо е забранено или позволено не ми вършат работа. Това дали "чичо Пенчо" и целия му вход ще отидат на лекции е без значение, ако има свободни места в залата и ако те с нищо с присъствието си не пречат на учебния процес. Самото им присъствие с какво е пречка,че да се вади като довод ?
Също не мисля, че сте прав и за това че студентите плащат за да получат обучение и само те могат да присъстват на учебния процес. Никъде в правилника не е записано. И по-скоро плащат за да получат диплома за полученото образование - да бъдат сертифицирани че са участвали в този процес и са го минали успешно, чрез изпитите.
Нека ако някой има точна информация да сподели, не да гадаем и да играем на логика (особено като знаете как понякога нещата не се свеждат до логика в правото - логично или не меродавен е закона).
- geost77
- Нов потребител
Аааа , ама защо не почнахте с това , че това право са го разяснили и по радиото.Няма съмнение тогава , че като са ви лишили от правото на отворено образование , съответния университет е нарушил закона. :)
- REVOLUTION
- Активен потребител
geost77 написа:Самото им присъствие с какво е пречка,че да се вади като довод ?
Не можете да се легитимирате като студент, докторант или специализант ( повишаващ квалификацията си) на съответния ВУЗ, респективно специалност- това е достатъчно, за да ви покажат пътя. Ако търсите правна норма - вижте ЗВО ( революшън ви го е написал, макар да имате собствено мнение). Като цяло търсите да получите безвъзмедно услуга, която не ви се следва. Такова право липсва разписано в нормативен акт.
Преди година-две може би сте чул за отворени врати за образование в чужбина , но касае съвсем различна хипотеза.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Предполагам, че ако някъде някой определя изрично кой може да присъства на лекции, това е самото висше училище в правилника си. Предполагам също така, че в някои случаи училището може да се предоставя решението на преценката на лектора. Практически пак само от него зависи, каквото и да е уредено или да не е уредено някъде.
Иначе колегите са Ви казали - гарантирано право да слушате лекции нямате. Поне никой от нас не знае да имате.
Иначе колегите са Ви казали - гарантирано право да слушате лекции нямате. Поне никой от нас не знае да имате.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|