- Дата и час: 22 Ное 2024, 21:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Промяна на статут - от лозе към парцел за строеж
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Промяна на статут - от лозе към парцел за строеж
Здравейте. Искам да закупя място, което е със статут на лозе, но същевременно искам да строя на него. Няма регуляция, ток и Вик. Ясно е, че статутът трябва да се промени, но може ли някой с подробни стъпки да ми обясни къде, какво, кое след кое трябва да се направи. Знам, че е сумати бумащина и т.н. но ще се радвам, ако някой отдели малко време да ми изясни нещата. Поздрави!
- nadejda_dqkova
- Нов потребител
Re: Промяна на статут - от лозе към парцел за строеж
Това не е твоя работа, има хора които го правят.
- ivanov_p
- Активен потребител
Ясно ми е, но нали аз трябва да задвижа нещата - молби, документи и т.н.. Или най-добре да се консултирам с адвокат?
- nadejda_dqkova
- Нов потребител
Здравейте nadejda_dqkova.
Като начало стъпките са две - "леви-десни" и ... при главния архитект на общината. Там ще Ви обяснят:
- е ли и може ли въпросния парцел да се вкара в регулация;
- има или няма за съответния квартал / землище ПУП (подробен устройствен план) и може ли изобщо да се говори за застрояване;
- ако отговорите дотук са "твърдо нИе" - остава последния вариант.
Това или да ви разреши поставянето на преместваем обект.
Това за регулЯцията.
Относно инфраструктурата - електрозахранване, водоподаване, канализация, път (достъп) и др ... - добре е да проучите възможностите. Понякога необходимите разходи обезсмислят начинанието.
Като начало стъпките са две - "леви-десни" и ... при главния архитект на общината. Там ще Ви обяснят:
- е ли и може ли въпросния парцел да се вкара в регулация;
- има или няма за съответния квартал / землище ПУП (подробен устройствен план) и може ли изобщо да се говори за застрояване;
- ако отговорите дотук са "твърдо нИе" - остава последния вариант.
Чл. 12. (3) Без промяна на предназначението в поземлените имоти по чл. 8, т. 2*, 3 и 4 се допуска застрояване на обекти, чиито функции са съвместими с предназначението на имотите, при спазване на действащата нормативна уредба и въз основа на подробен устройствен план или виза за проектиране, издадена от главния архитект на общината.
* Чл. 8 2. в земеделски територии - за обработваеми земи (ниви, овощни и зеленчукови градини, лозя, ливади и други) и необработваеми земи (пасища, скатове, дерета, оврази и други);
Това или да ви разреши поставянето на преместваем обект.
Това за регулЯцията.
Относно инфраструктурата - електрозахранване, водоподаване, канализация, път (достъп) и др ... - добре е да проучите възможностите. Понякога необходимите разходи обезсмислят начинанието.
- jhoro
- Активен потребител
ivanov_p написа:Това не е твоя работа, има хора които го правят.
Гусин Иванов - поста ви, освен че увеличава общия брой на постовете ви, няма никаква стойност.
За всяко нещо е така - лекарите лекуват, строителите строят и т.н.
Но нали не си мислите, че "хората които го правят" - просто си се разхождат и в един момент си казват
"- я какво (У)ПИ - лозенце. Що не взема да го вкарам У регулация, чи чиляка да моЙ да си строи."
- jhoro
- Активен потребител
Вероятно поста ми няма стойност, но аз съм променил статута на толкова земи и повишил показателите на толкова УПИ-та, че като четеш за презастрояване се сещай за мен.
Правилният ред е следния:
Отиваш при надзорника, чийто офис е най-близо до общината и му казваш какво искаш да направиш, а той ти казва възможно ли е и какво ще ти струва. Стъпките - кучета ги яли, който трябва ги прави ще ги направи, може от време на време да ви викат да подпишете някой документ, с което, и плащането, се изчерпва вашето участие в процеса.
Имало и друг ред, правов или нещо от рода, но него не го знам и не съветвам никой да го ползва - бил голямо набутване, с пари и време и накрая ти режели квитанциите. За щастие не съм го ползвал нито веднъж.
Отиваш при надзорника, чийто офис е най-близо до общината и му казваш какво искаш да направиш, а той ти казва възможно ли е и какво ще ти струва. Стъпките - кучета ги яли, който трябва ги прави ще ги направи, може от време на време да ви викат да подпишете някой документ, с което, и плащането, се изчерпва вашето участие в процеса.
Имало и друг ред, правов или нещо от рода, но него не го знам и не съветвам никой да го ползва - бил голямо набутване, с пари и време и накрая ти режели квитанциите. За щастие не съм го ползвал нито веднъж.
- ivanov_p
- Активен потребител
Ок, ще си мисля (а може и други да си мислят). Ако случайно Ви засърби ... - да знаете, че някой си мисли.
Цитата ми в предния пост беше малко за разведряване на обстановката.
Но пак казвам на питащия - проверете вариантите за електро- и водоснабдяване на имота. Да не се окаже, че ... то "Мисия невъзможна" няма, ама понякога не е оправдана. От финансови съображения.
ЕРП-тата отпускат "за без пари" ("само" четири-пет-шестотин лева) едно междустълбие окабеляване. Ако ви трябват 10 - става златно.
Цитата ми в предния пост беше малко за разведряване на обстановката.
Но пак казвам на питащия - проверете вариантите за електро- и водоснабдяване на имота. Да не се окаже, че ... то "Мисия невъзможна" няма, ама понякога не е оправдана. От финансови съображения.
ЕРП-тата отпускат "за без пари" ("само" четири-пет-шестотин лева) едно междустълбие окабеляване. Ако ви трябват 10 - става златно.
- jhoro
- Активен потребител
ivanov_p написа:Вероятно поста ми няма стойност, но аз съм променил статута на толкова земи и повишил показателите на толкова УПИ-та, че като четеш за презастрояване се сещай за мен.
Отиваш при надзорника, чийто офис е най-близо до общината и му казваш какво искаш да направиш, а той ти казва възможно ли е и какво ще ти струва.
Добър ден,
Аз съм точно в същата ситуация. За да е по конкретно става дума за р-н Аспарухово (Варна), нлавния път от Галата за Ракитника, отляво е СО Прибой, а отдясно само лозя. Харесал съм едно до пътя (ел.стълбове, канализация и вода вървят от другата страна на пътя). По ОУП на Варна е за ниско застрояване, нещо от рода на Ж1, Ж2 ли беше...
Въпросът ми е кой е този надзорник, и къде да го намеря? Горе прочетох, че трябвало да се отиде при главния архитект на общината. Те там само мен чакат да ги питам
Лек ден.
- yassi
- Младши потребител
yassi написа:ivanov_p написа:Вероятно поста ми няма стойност, но аз съм променил статута на толкова земи и повишил показателите на толкова УПИ-та, че като четеш за презастрояване се сещай за мен.
Отиваш при надзорника, чийто офис е най-близо до общината и му казваш какво искаш да направиш, а той ти казва възможно ли е и какво ще ти струва.
Добър ден,
Аз съм точно в същата ситуация. За да е по конкретно става дума за р-н Аспарухово (Варна), нлавния път от Галата за Ракитника, отляво е СО Прибой, а отдясно само лозя. Харесал съм едно до пътя (ел.стълбове, канализация и вода вървят от другата страна на пътя). По ОУП на Варна е за ниско застрояване, нещо от рода на Ж1, Ж2 ли беше...
Въпросът ми е кой е този надзорник, и къде да го намеря? Горе прочетох, че трябвало да се отиде при главния архитект на общината. Те там само мен чакат да ги питам
Лек ден.
Не обръщайте внимание на Иванов. Той си ни е драка. Не че е лош човек
На такива въпроси наистина няма еднозначен отговор. Някой може да си го мисли за "лозе", а то да е примерно имот в селищно образувание или хайде, дори и да не е в такова - имот по §4 от ПРЗ на ЗСПЗЗЗ - т.нар. вилни зони (с много условности по отношение на знака "=" между тези понятия). Тогава може да се строи вила и без промяна на предназначението / статута на земята - ниско застрояване, но до 7 метра. Но както казах - трябва да се проверят куп неща. Има ли имотът достъп до път поне? Всичко е до конкретика. Най-добре да се иде при адвокат, който се занимава с подобни неща, така също и при архитект. В Общината не очаквайте много-много съдействие. Там се отива с конкретни задачи, не с общи питанки.
-
teogeo - Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|