- Дата и час: 22 Ное 2024, 15:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нормално ли е продадена кола след 6 месеца да не е на купува
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Нормално ли е продадена кола след 6 месеца да не е на купува
Нормално ли е продадена кола след 6 месеца, да не е все още собственост на купувача?
Колата е продадена с Договор за продажба на 26.09.2018г. и заверен от Нотариус.
Преди няколко дни ходих да си плащам данъците и се установи, че колата все още е моя собственост пред данъчните.
Колата е продадена с Договор за продажба на 26.09.2018г. и заверен от Нотариус.
Преди няколко дни ходих да си плащам данъците и се установи, че колата все още е моя собственост пред данъчните.
- dakiss
- Младши потребител
Re: Нормално ли е продадена кола след 6 месеца да не е на ку
Отпиши я, гений!
- miko_pk
- Потребител
miko_pk написа:Отпиши я, гений!
Абе сладур, да не си мислиш, че съм й платил данъка
- dakiss
- Младши потребител
dakiss написа:miko_pk написа:Отпиши я, гений!
Абе сладур, да не си мислиш, че съм й платил данъка
Вместо да се заяждате, послушайте съвета, даден ви от Митко.
Все още не всички общини имат пряка връзка с регистрите на КАТ и не получават своевременно информация за всяка продадена и регистрирана на ново име кола.
Вашият случай е идентичен.
Просто трябва да подадете декларация по образец в местната ви служба по местни данъци и такси, към която да приложите копие от договора за покупко-продажбата на колата.
Данъците, начислени за нея, ще ви бъдат приспаднати или отписани (за кое от двете ще трябва вие да решите).
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:.... Данъците, начислени за нея, ще ви бъдат приспаднати или отписани (за кое от двете ще трябва вие да решите).
Ама Вие сериозно ли
Аз какво съм виновен, че общината нямала връзка ..... в кой век живеем?
Според закона продавача не прави нищо за прехвърлянето на собствеността си. Купувача е задължен до 14 дни да си прехвърли всичко.
Mай излиза, че той си плаща данъците за колата ама ме търсят и мен
- dakiss
- Младши потребител
За съжаление според закона е едно, а на практика, съвсем друго. Да и от нотариуса трябва да се получава информация по служебен път, нооо. Ако купувача си я е регистрирал на свое име в КАТ, то неговата община получава данни и му я завеждат и му търсят данъка. Но това не значи, че автоматично на теб ти отпада и ти я отписват.
Така, че послушай писалите по-горе и се разходи до общината с копие от договора.
Пиша го от собствен опит.
Така, че послушай писалите по-горе и се разходи до общината с копие от договора.
Пиша го от собствен опит.
- stoianovs
- Младши потребител
dakiss написа:borovinka написа:.... Данъците, начислени за нея, ще ви бъдат приспаднати или отписани (за кое от двете ще трябва вие да решите).
Ама Вие сериозно ли
Според закона продавача не прави нищо за прехвърлянето на собствеността си. Купувача е задължен до 14 дни да си прехвърли всичко.
Ако искате да си спестите нерви, си я отпишете. Ако искате да проявите инат, с аргумента, че живеем в 21 век, това е Ваше право, нищо не правете. Но се опасявам, че след това ще виснете тук във форума да питате "ЧСИ ми запорира сметката за данъци за МПС, което не е мое, в кой век живеем?" и т.н.
Забелязал съм, че хората хабят много нерви, време и пари, само заради собственото си твърдоглавие и инат. Но ако нямаше такива хора, нямаше да има и хляб за адвокатите...
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
kodi
Не всички общини имат пряка връзка с регистри на пътна полиция и не получават своевременно никаква информация за всеки продаден и регистриран автомобил с ново име.
kalahan2008 написа:dakiss написа:borovinka написа:.... Данъците, начислени за нея, ще ви бъдат приспаднати или отписани (за кое от двете ще трябва вие да решите).
Ама Вие сериозно ли
Ако искате да си спестите нерви, си я отпишете. Ако искате да проявите инат, с аргумента, че живеем в 21 век, това е Ваше право, нищо не правете. Но се опасявам, че след това ще виснете тук във форума да питате "ЧСИ ми запорира сметката за данъци за МПС, което не е мое, в кой век живеем?" и т.н.
Забелязал съм, че хората хабят много нерви, време и пари, само заради собственото си твърдоглавие и инат. Но ако нямаше такива хора, нямаше да има и хляб за адвокатите...
Не всички общини имат пряка връзка с регистри на пътна полиция и не получават своевременно никаква информация за всеки продаден и регистриран автомобил с ново име.
- marie057
- Нов потребител
Не е нормално, но се случва в 5 от 10 от случаите. Повечето общини са вързани към КАТ, проблемът идва от изпращането на информацията или от получаването и. Институциите си подават топката една на друга по този въпрос. Освен това ви търсят и двамата за данъка на колата понеже проверката за платен данък на колата се прави по ЕГН, а не по регистрационен номер на колата. Съвета ми е докато все още знаете къде е договора за покупко продажба да отидете в общинта и да си отпишете колата. Тази разходка за съжаление е неизбежна, ако не тази година през 2020г. задължително, когато ще се опитате да платите данъка на новата колата и ще ви заявят, че имате данък за 2019 на старата.
- waki1234
- Младши потребител
waki1234 написа:Не е нормално, но ....
Така и направих, а служителката вдигна рамене с думите "Така е било, така и ще бъде" ....
- dakiss
- Младши потребител
За да се получи информация в общината колата трябва да е регистрирана в КАТ на новия собственик. Продавачът да направи проверка на кой се води колата в КАТ и ако няма връзка с купувача да я отпише.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:За да се получи информация в общината колата трябва да е регистрирана в КАТ на новия собственик. Продавачът да направи проверка на кой се води колата в КАТ и ако няма връзка с купувача да я отпише.
Не става дума за КАТ, а за данъчните, че се води при тях все още като моя въпреки, че е продадена.
То остава и в КАТ да се води на мен все още, че е пререгистрирана при тях.
Не съм проверявал, ама ако е така .... ми нямам думи
- dakiss
- Младши потребител
Добре е хората да разберат, че не са центъра на Вселената и животът минава някак си и без техните чувства и одобрение. Купувачът не е регистрирал колата в КАТ, от КАТ не са съобщили на в отдел МДТ на Общината (не на НАП), там не са открили нова партида, съответно закрили старата. При това положение, без значение дали спокойно, нервно или потресено, се отива в КАТ, прави се справка и колата се отписва или се търси купувача за да я регистрира.
- ivanov_p
- Активен потребител
Защо КАТ да са в привилегия да си правят каквото искат, а ако бяха частни - тоест ако им набиваха канчетата да са любезни - да са услужливи, щяха да го правят, но каква е разликата, че са държавни.
Пострадалият е прав - откъде накъде ще го разкарват.
Министърът е собственик един вид на тази 50 000 армия от КАТ(МВР) и още освен това данъчни - с такава сила могат да направят много неща и да са бързи в реакцията. Тоест министърът или началникът може да ги стегне. Както е в един частен Макдоналдс или в еди-какво си.
Пострадалият е прав - откъде накъде ще го разкарват.
Министърът е собственик един вид на тази 50 000 армия от КАТ(МВР) и още освен това данъчни - с такава сила могат да направят много неща и да са бързи в реакцията. Тоест министърът или началникът може да ги стегне. Както е в един частен Макдоналдс или в еди-какво си.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Според закона трябва да има връзка между Нотаруиса, който издава договора за продажба с КАТ, а те с данъчните. Някъде връзката се къса - май било между КАТ и данъчните и за това трябва като едно време да седи човек с часове на опашки, за да се убеди сам дали са си свършили работата.
Според закона нещата за продавача свършват с изготвянето на договора за продажба при Нотариуса ...
Освен това според закона ако до 14 дни не се регистрира колата в данъчното, следва санкция за купувача. От КАТ също няма да му простят, ако не си я регистрира на свое име и да получи талоните и номерата.
Остава висящ въпроса защо една и съща кола се води на двама собственици. Изключвам възможността да не си я е обявил пред данъчните купувача, че знае за глобите. Ако с КАТ нямат връзка, както се каза, между тях пак ли няма такава?
Според закона нещата за продавача свършват с изготвянето на договора за продажба при Нотариуса ...
Освен това според закона ако до 14 дни не се регистрира колата в данъчното, следва санкция за купувача. От КАТ също няма да му простят, ако не си я регистрира на свое име и да получи талоните и номерата.
Остава висящ въпроса защо една и съща кола се води на двама собственици. Изключвам възможността да не си я е обявил пред данъчните купувача, че знае за глобите. Ако с КАТ нямат връзка, както се каза, между тях пак ли няма такава?
- dakiss
- Младши потребител
Прощавайте, този проблем с отписването на МПС в София ли е? И ако да, за кой район по-точно става въпрос? /ако не е тайна, с оглед защитата на личните данни /
Освен това може и нотариусът да не си е свършил работата докрай, тоест да не изпратил коректни данни в КАТ.
Освен това може и нотариусът да не си е свършил работата докрай, тоест да не изпратил коректни данни в КАТ.
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
vili_spasova написа:Прощавайте, този проблем с отписването на МПС в София ли е? И ако да, за кой район по-точно става въпрос? /ако не е тайна, с оглед защитата на личните данни /
Отговора на така зададения въпрос е - Не е в София случката
Иначе да питам и аз дали Нотариусите носят отговорност като не си свършат работата?
Ето информация по въпроса https://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B ... _at.1.html
цитирана от news.lex.bg като вероятно сте чели оригиналната информация
- dakiss
- Младши потребител
dakiss написа:vili_spasova написа:Прощавайте, този проблем с отписването на МПС в София ли е? И ако да, за кой район по-точно става въпрос? /ако не е тайна, с оглед защитата на личните данни /
Отговора на така зададения въпрос е - Не е в София случката
Иначе да питам и аз дали Нотариусите носят отговорност като не си свършат работата?
Ето информация по въпроса https://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B ... _at.1.html
цитирана от news.lex.bg като вероятно сте чели оригиналната информация
Да Ви кажа, информирам се директно от извора, демек ЗДвП, ЗННД, НАРЕДБА № 32 ОТ 29 ЯНУАРИ 1997 Г. ЗА СЛУЖЕБНИТЕ АРХИВИ НА НОТАРИУСИТЕ И НОТАРИАЛНИТЕ КАНТОРИ, има и още един закон, но него ще Ви оставя да си го откриете сам. Точно този закон задължава нотариусите да изпращат информация за извършените сделки с недвижими имоти и мпс директно на службите по МДТ, обаче... като го намерите закона, ще видите от кога са длъжни да го правят.
Иначе на питането - нотариусите носят няколко вида отговорност за несвършена или недобре свършена работа. Имуществена, дисциплинарна..... подробно е посочена в глава четвърта от ЗННД.
Ако се чудите как ме понасят вкъщи - ми всички сме юристи и в работата пак така - всички сме юристи
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
vili_spasova написа:има и още един закон, но него ще Ви оставя да си го откриете сам. Точно този закон задължава нотариусите да изпращат информация за извършените сделки с недвижими имоти и мпс директно на службите по МДТ, обаче... като го намерите закона, ще видите от кога са длъжни да го правят.
Ако се чудите как ме понасят вкъщи - ми всички сме юристи и в работата пак така - всички сме юристи
Определено ме изненадахте с тази информация. Чел съм законите и в тях пише, че Нотариусите изпращат информация само за сделки с недвижими имоти /нови/ до службите на МДТ, но не и за автомобили. За автомобилите само правят справка дали е платен данъка, ако не им е донесен документ за платен данък.
Информацията за автомобилите се изпраща по друг закон /първия посочен/ и ако го прочетете пак ще видите до кой изпращат информацията, но не са службите по МДТ
Относно поносимостта, се радвам че сте в такава обстановка, както и мога да кажа със сигурност, че нямам непоносимост, както към Вас, така и срещу всички непознати, с които имам подобни контакти. Не се чувствам нито по-умен от тях, нито по-глупав, а го разбирам по информацията, която се споделя за да се открие истината.
Обидите са знак за слабост и незнание и не им обръщам внимание. Ако съм обидил някой, че му говоря на ТИ се извинявам, но други обиди не сипя по непознатите.
- dakiss
- Младши потребител
dakiss написа:Определено ме изненадахте с тази информация. Чел съм законите и в тях пише, че Нотариусите изпращат информация само за сделки с недвижими имоти /нови/ до службите на МДТ, но не и за автомобили. За автомобилите само правят справка дали е платен данъка, ако не им е донесен документ за платен данък.
Информацията за автомобилите се изпраща по друг закон /първия посочен/ и ако го прочетете пак ще видите до кой изпращат информацията, но не са службите по МДТ ....
Ясно. И за нотариус сте готов. Само още съвсем малко четене на закони трябва. Само прощавайте, да питам: - Автомобилите превозни средства ли са, че нещо почнАх да се обърквам.
ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ
Чл. 51. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 1999 г., в сила от 01.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2004 г., в сила от 31.07.2004 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Службите по вписванията в 7-дневен срок уведомяват съответната община за прехвърлените, учредените, изменените или прекратените вещни права върху недвижими имоти.
(2) (Нова - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.)
Нотариусите в 7-дневен срок от извършване на сделката уведомяват съответната община за прехвърлените вещни права върху недвижимите имоти и превозните средства, като предоставят информация за размера на заплатения данък по чл. 49, ал. 2 и основата, върху която е определен.
Хубава вечер и приятно четене. Между впрочем и аз смятам да почета малко. Швейк.
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|