начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Отказ от наследство в полза на съсобственик

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от наследство в полза на съсобственик

Мнениеот fantasti4na » 22 Авг 2019, 14:44

Здравейте! :)

Бих искала отново да помоля за съдействие и мнение в този форум

Става въпрос за имот с малка къща, който беше на баба ми и дядо ми - те починаха преди мн години.
Майка ми и сестра й са наследници с по 1/2 част. След смъртта на леля ми, същата половина вече се поделя м/у едната й дъщеря и на другата/починала/ - съпруг и две деца.
Говорих с общината и партидата все още се води на майка ми и на сестра й. Обясниха ми, че наследниците на другата половина на имота, следва да подадат документ/нотариално заверен/, че се отказват от наследство в полза на майка ми. След което следва кадасър и т.н. за да се издаде нов нотариален акт на името само на майка ми като единствен собственик
При това за другата половина на имота, не е плащан данък 9 години, от наша страна сме си плащали. Ако платим и техния данък за тези 9г, имаме ли законово основание майка ми да придобие другата част на това основание. Имота не е ползван от нито една от страните,нито наследниците през годините

Бих искала да Ви попитам:
1. Могат ли да подпишат роднините такъв документ в полза на майка ми, след като половината имот се води на леля ми, а не на всеки от тях
2. Моля да ми разясните какво в общи линии като текст, клаузи и законови основания трябва да съдържа въпросия документ - може би Декларация, и трябва ли да се упоменават точните части на дяловете - напр: "отказвм се от моята 1/16част в полза на"

Предварително благодаря за отделеното време!
fantasti4na
Младши потребител

Re: Отказ от наследство в полза на съсобственик

Мнениеот vili_spasova » 22 Авг 2019, 23:48

Прочетете си Глава четвърта. ПРИЕМАНЕ И ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО от Закона за наследството

Такова животно - Декларация - отказвм се от моята 1/16част в полза на .... - НЕМА! Отказваш се от всичко и:

Чл. 53. Частта на отреклия се или на оня, който е изгубил правото да приеме наследството, уголемява дяловете на останалите наследници.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот teogeo » 23 Авг 2019, 15:27

vili_spasova написа:Прочетете си Глава четвърта. ПРИЕМАНЕ И ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО от Закона за наследството

Такова животно - Декларация - отказвм се от моята 1/16част в полза на .... - НЕМА! Отказваш се от всичко и:

Чл. 53. Частта на отреклия се или на оня, който е изгубил правото да приеме наследството, уголемява дяловете на останалите наследници.

Не всички останали, а само от същото коляно :)
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот fantasti4na » 28 Авг 2019, 13:51

Здравейте! :)

Благодаря за изказаните мнения и отделеното време. Ще прочета посочената vili_spasova глава

А има ли законово право да се придобие другата 1/2 от имота от този, който ще плати данъка за 10г? Защото не е плащан 9г за другата 1/2 и можем да го платим ние, но това помага ли ни по някакъв начин

Благодаря!
fantasti4na
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 28 Авг 2019, 16:09

fantasti4na написа:Здравейте! :)

При това за другата половина на имота, не е плащан данък 9 години, от наша страна сме си плащали. Ако платим и техния данък за тези 9г, имаме ли законово основание майка ми да придобие другата част на това основание. Имота не е ползван от нито една от страните, нито наследниците през годините

Заплащането на данъка не ви прави автоматично собственик. А понеже не сте го ползвали ...отпада и обстоятелствената проверка. Може и някой адвокат все пак да опита да завери молба - декларация и да призове съседи на имота, които да потвърдят, че само вие сте го владели и ползвали повече от 10 г....

Може би остава възможността с отказа от наследтво, като имате предвид уточнението на teogeo. Вие си знаете какви още роднини по права и съребрена линия имате.

Ето примерна бланка от тези на СРС:
ДО
СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД

ЗАЯВЛЕНИЕ
за отказ от наследство

От......................................................................................................ЕГН:..................................
Лична карта № ...................................изд. от МВР............................. .......на........................

Като наследник на
Бивш жител на гр./ с. ........................., починал/а на
в гр./ с. .................................., ЗАЯВЯВАМ, ЧЕ СЕ ОТКАЗВАМ ОТ ОСТАВЕНОТО ОТ НЕГО/ НЕЯ НАСЛЕДСТВО.

МОЛЯ, ОТКАЗЪТ МИ ДА БЪДЕ ВПИСАН В ОСОБЕНАТА КНИГА НА СЪДА, СЛЕД КОЕТО ДА МИ БЪДЕ ИЗДАДЕНО УДОСТОВЕРЕНИЕ.

ПРИЛАГАМ:
1. Препис-извлечение от акт за смърт;
2. Удостоверение за наследници;
3. Вносна бележка за платена държавна такса – в размер на 25 лева (20 лв. за вписването на отказа и 5 лв. за издаване на удостоверение);

Дата: .................... ЗАЯВИТЕЛ:

По спомени някъде 25 лв беше таксата в съда. Обаче преди да го подадете заявленията, трябва да минете през нотариус, да удостовери подписите на заявителите /демек за ги завери/.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот fantasti4na » 30 Авг 2019, 21:35

Здравейте!

Благодаря на всички , които се включиха с отговори и специално на vili_spasova за подадената бланка!

За пореден път се убеждавам, че в настоящия форум винаги мога да получа професионални отговори!

Поздрави!
fantasti4na
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба