начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Протокол

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Протокол

Мнениеот nickolay_s » 17 Юли 2020, 15:01

Здравейте,

Задължително ли е протоколите от общото събрание на ООД да имат пореден номер? Счетоводител съм, но на част от документите нямат такъв, включително и на тези изготвени от нотариус.
nickolay_s
Младши потребител

Re: Протокол

Мнениеот svegrigorov » 18 Юли 2020, 16:38

Не е задължително протоколите да имат номера. Нямат образец, правят се по-изчерпателни за сигурност на самите съдружници.
svegrigorov
Потребител

Мнениеот nickolay_s » 18 Юли 2020, 19:31

svegrigorov написа:Не е задължително протоколите да имат номера. Нямат образец, правят се по-изчерпателни за сигурност на самите съдружници.

Благодаря за отговора!
А ако искаме да се номерират, то от 1 ли трябва да започват, въпреки че има издедени преди това няколко, и ако да - за всяка календарна година ли е необходимо да има ново броене? В тази връзка, протоколните книги - задължителни ли са? Има разписано в Търговския закон, но не прочетох дали има глоба/санкция за липсата им? Или пропускам нещо?
nickolay_s
Младши потребител

Мнениеот nickolay_s » 22 Юли 2020, 11:17

Някой би ли могъл да се включил и по останалата част от питането ми?
nickolay_s
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 23 Юли 2020, 12:32

Аз досега не съм срещал ООД с протоколна книга. Е, сигурно има, но никак не е масово.
На Ваше място, аз бих предложил да си правят отделна номерация за всяка календарна година, освен ако нямате сигурност, че разполагат с всички протоколи от създаването на дружеството до ден днешен (независимо дали са натрупани в "книга", или насипно), та да ги преброят точно.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 23 Юли 2020, 15:47

ykovachev написа:Аз досега не съм срещал ООД с протоколна книга. Е, сигурно има, но никак не е масово.

Ако наистина не си виждал - заповядай, ще ти покажа! Всички документи на ООД-то са „подредени в папка, прономеровани, прошнуровани и ... бля-бля“. Щото не са много - затова!
Номерация е нужна, при голяма количество издавани документи, от един и същ тип, за определен период от време!
Например - пак протокол, ама от НАП. Има си техен изх.№.
Също при фактури, протоколи за брак, касови бележки ...

„Протоколите от общото събрание на ООД“ си имат дата на съставяне и това е достатъчно, за еднозначна идентификация. Стига, да не правите по 2-3 събрания на ден!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nickolay_s » 23 Юли 2020, 19:28

jhoro написа:
ykovachev написа:Аз досега не съм срещал ООД с протоколна книга. Е, сигурно има, но никак не е масово.

Ако наистина не си виждал - заповядай, ще ти покажа! Всички документи на ООД-то са „подредени в папка, прономеровани, прошнуровани и ... бля-бля“. Щото не са много - затова!
Номерация е нужна, при голяма количество издавани документи, от един и същ тип, за определен период от време!
Например - пак протокол, ама от НАП. Има си техен изх.№.
Също при фактури, протоколи за брак, касови бележки ...

„Протоколите от общото събрание на ООД“ си имат дата на съставяне и това е достатъчно, за еднозначна идентификация. Стига, да не правите по 2-3 събрания на ден!

Мен друго ме притеснява - не мога да намеря книга за дяловете на съдружниците като образец, а и дали се продава подобна, не съм и виждал. За протоколна книга - намира се в интернет, не е проблем. В Търговския закон не намерих да има санкция за липсата на водето им, а дали наистина няма такава?
Протоколите от общото събрание на съдружниците са два-три за година, но при осчетоводяването им в програмния продукт се изисква да се въведе номер, та затова.
nickolay_s
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 23 Юли 2020, 19:42

nickolay_s написа:Мен друго ме притеснява - не мога да намеря книга за дяловете на съдружниците като образец, а и дали се продава подобна, не съм и виждал. За протоколна книга - намира се в интернет, не е проблем. В Търговския закон не намерих да има санкция за липсата на водето им, а дали наистина няма такава?
Протоколите от общото събрание на съдружниците са два-три за година, но при осчетоводяването им в програмния продукт се изисква да се въведе номер, та затова.

И защо Ви е книга за дяловете - нали всичко вписва в търговския регистър? Такава книга ще е само за вътрешна употреба.
Щом протоколите се описват (не „осчетоводяват“ - става дума за деловодство, не счетоводство) - просто пишете поредния номер. На протокола и в програмния продукт.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nickolay_s » 29 Юли 2020, 15:16

Благодаря на всички за отговорите! :)
nickolay_s
Младши потребител

Назад към Търговско право