начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

декларации и пълномощни

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

декларации и пълномощни

Мнениеот shivachev » 02 Май 2021, 20:36

Здравейте, Имам 2 въпроса.
Живея в чужбина и сестра ми и аз сме съсобственици на етаж от къща в София. Искаме да го продадем и ми е известно, че за да може сестра ми от София да го направи, би трябвало да и предоставя следните нотаризирани документи:
1/. Пълномощно за продажбата
2/. Декларация по чл.25, ал.8 от ЗННД (Закон за нотариусите и нотариалната дейност);
3/. Декларация по чл.264, ал.1 от ДОПК (Данъчно-осигурителен процесуален кодекс).
4/. Декларация по чл.42, ал.2 от ЗМИП
5/. Декларация по чл.26 от СК от съпругата ми.

Имам следните 2 въпроса:

1. Действително ли е необходима декларацията по чл 26 на СК от съпругата ми, при положение, че ние никога не сме живели като семейство в тази собственост и тя не фигурира като постоянен адрес нито в моята нито в нейната лична карта?

2. Възможнои ли е теоретически в пълномощното до сестра ми да и се даде право да подпише декларациите номер 2, 3 и 4 вместо мене?

Благодаря Ви предварително за помощта.
shivachev
Нов потребител

Re: декларации и пълномощни

Мнениеот amirashine » 03 Май 2021, 18:53

Здравейте, на първия Ви въпрос: декларацията по чл. 26 / СК е задължителна с оглед на това, че няма как нотоариусът да знае кой къде живее. Това, че адресните регистрации на двама ви или само нейната е на друг адрес, никак не доказва къде точно живеете. Така че, спор по този въпрос не може да има. Вариантът да се избегне тази декларация е да докажате, че или Вие, или съпругата Ви, или двамата притежавате друг жилищен имот, което разбира се, става с представянето на документи за това. По втория Ви въпрос - в декларациите се декларират обстоятелства, които само Вие бихте могли да знаете с пълна сигурност, това неща, които касаят само Вас и затова само Вие можете да подпишете съответните декларации. Така че, всичко изброено трябва да бъде подписано от Вас и нотариално заверено. Успех в сделката!
amirashine
Младши потребител

Re: декларации и пълномощни

Мнениеот shivachev » 03 Май 2021, 21:39

Благодаря много. Интересно, От личен опит знам за 3 различни нотариуси, които изобщо не са поискали документа за чл. 26 при сделка. Явно, че действително всичко зависи от конкретната пунктуалност на нотариуса.
Сърдечни поздрави.
shivachev
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба