начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Материална правоспособност

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Материална правоспособност

Мнениеот berto » 27 Дек 2021, 23:43

Здравейте, ще се радвам някой да ми обясни накратко какво точно трябва да представлява материалната правоспособност. За процесуалната знам, че е абстрактната възможност едно лице да бъде субект на процесуални правоотношения като СТРАНА. Но за материалната не ми е ясно, и понеже няма подгрупа "гражданско право обща част" или "облигационно право", реших, че да питам тук!

Предварително благодаря на отзовалите се!

Желая на всички весели празници и успехи през новата 2022 година!
berto
Потребител

Re: Материална правоспособност

Мнениеот ivanov_p » 28 Дек 2021, 11:18

На теория може и да е различно, но като цяло се свежда до следното:
Седите в кръчмата и пиете - процесуална правоспособност има, процес няма;
алкохола е менте и ослепявате - към поцесуалната правоспособност се прибавя и материалната и вече имате не само процесуална легитимация, но и материално право за процес.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Общи дискусии