начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Самостоятелен обект в сграда

Казуси за недвижими имоти

Самостоятелен обект в сграда

Мнениеот nnqkoi » 05 Авг 2022, 18:45

В нотариалния ми акт за новозакупен апартамент пише самостоятелен обект в сграда. Виждал съм и предходния и там пише апартамент. Защо е така? Трябва ли нещо да ме притеснява?
nnqkoi
Нов потребител

Re: Самостоятелен обект в сграда

Мнениеот guest1 » 05 Авг 2022, 19:37

nnqkoi написа:В нотариалния ми акт за новозакупен апартамент пише самостоятелен обект в сграда. Виждал съм и предходния и там пише апартамент. Защо е така? Трябва ли нещо да ме притеснява?

Здравейте.
Няма нищо притеснително, просто в ЗУТ понятие „апартамент” не съществува.
Има „жилище”, но СОС е по-общото.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот nnqkoi » 05 Авг 2022, 19:48

guest1 написа:
nnqkoi написа:В нотариалния ми акт за новозакупен апартамент пише самостоятелен обект в сграда. Виждал съм и предходния и там пише апартамент. Защо е така? Трябва ли нещо да ме притеснява?

Здравейте.
Няма нищо притеснително, просто в ЗУТ понятие „апартамент” не съществува.
Има „жилище”, но СОС е по-общото.

Но нали ателиетата например също са СОС? Не е ли редно да е упоменато, че става въпрос за апартамент (или жилище каквото казахте, че всъщност е понятието)а, не някакъв друг вид СОС?
Също и поразгледах някой нотариални актове из нета и там след СОС беще упоменато предназначение жилище, а в моя пише само сос.
nnqkoi
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 05 Авг 2022, 21:15

nnqkoi написа:Но нали ателиетата например също са СОС? Не е ли редно да е упоменато, че става въпрос за апартамент (или жилище каквото казахте, че всъщност е понятието)а, не някакъв друг вид СОС?
Също и поразгледах някой нотариални актове из нета и там след СОС беще упоменато предназначение жилище, а в моя пише само сос.

Щом пише СОС - значи е самостоятелен обект. Щото има случаи - цялата сграда е един обект.
За другото (НТП) трябва да проверите кадастралната документация - в Общината, служба „Геодезия и кадастър” или в АГКК.

Пп. Атилиетата НЕ СА жилища, защото не отговарят на изискванията за кухня, складово помещение и паркомясто

guest1
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 05 Авг 2022, 21:42

nnqkoi написа:Но нали ателиетата например също са СОС? Не е ли редно да е упоменато, че става въпрос за апартамент (или жилище каквото казахте, че всъщност е понятието)а, не някакъв друг вид СОС?

"Самостоятелен обект в сграда" е по-общото понятие, жилището е вид СОС. Би следвало в нотариалния акт да пише какво е предназначението на СОС, но и да не го пише, не е фатално, тъй като данни за него има в КККР, съответно в кадастралната схема.
guest1 написа:Пп. Атилиетата НЕ СА жилища

Не знам за атИлиетата, но за атЕлиетата се предвижда да се приравнят на апартаментите /жилищата/:
https://www.pariteni.bg/novini/imoti/at ... dba-242908
https://www.strategy.bg/PublicConsultat ... BG&Id=6937
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот nnqkoi » 05 Авг 2022, 21:56

guest1 написа:
Щом пише СОС - значи е самостоятелен обект. Щото има случаи - цялата сграда е един обект.
За другото (НТП) трябва да проверите кадастралната документация - в Общината, служба „Геодезия и кадастър” или в АГКК.

Освен стария НА ми бяха показали и схема от службата по кадастър. Така като гледам номера на документа и номера на документа изполван в НА става въпрос за един и същ. А там пишеше предзначени: жилище , апартамент в ...

Значи всичко е ок щом на друго място го има предзначението? Мен все пак ме притеснява, че в стария НА пише апартамент, а тук СОС. Защо се налага това?

kalahan2008 написа:
"Самостоятелен обект в сграда" е по-общото понятие, жилището е вид СОС. Би следвало в нотариалния акт да пише какво е предназначението на СОС, но и да не го пише, не е фатално, тъй като данни за него има в КККР, съответно в кадастралната схема.

Т.е. не е задължително да е упоменато предзначението?
В такъв случай , когато ходя да сменям партидите за ток и вода примерно ще ми трябват ли други документи освен НА? Нали трябва да е жилище , за да е сбитов ток? Или те тази информация си я проверяват сами, а НА е само за уточняване на собственост?
nnqkoi
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 05 Авг 2022, 22:36

kalahan2008 написа:Не знам за атИлиетата, но за атЕлиетата се предвижда да се приравнят на апартаментите /жилищата/:
https://www.pariteni.bg/novini/imoti/at ... dba-242908
https://www.strategy.bg/PublicConsultat ... BG&Id=6937

Не знам - какво се предвижда, защото не съм Алена и звездите не ми говорят.
Чета само приети, публикувани в ДВ и влезли в сила нормативни актове.

guest1
Активен потребител

Назад към Имотни казуси