начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Покупка на имот в съсобственост и последващо дарение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупка на имот в съсобственост и последващо дарение

Мнениеот ivanova1 » 06 Юли 2024, 09:13

Здравейте! Предстои със съпруга ми да закупим 2/3 идеални части от недвижим имот, като баща ми ще закупи другата 1/3. Идеята е след закупуването, тази 1/3 да ми бъде дарена. Моля за информация дали има вариант дарението на имота да се осъществи едновременно с покупката, или трябва да се изчака нотариалния акт, като частта на баща ми се прехвърли впоследствие с договор за дарение. Също така, възможно ли е цялата стойност на имота да се заплати от моята банкова сметка и необходимо ли е преди това баща ми да ми преведе парите за неговата част по банков път, тъй като има възможност да ми ги даде на ръка. Брат ми е съгласен с дарението, но трябва ли да подпише документ, че няма претенции върху имота. Благодаря!
ivanova1
Нов потребител

Re: Покупка на имот в съсобственост и последващо дарение

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Юли 2024, 11:01

Това е въпрос към нотариус по-скоро - аз като адвокат - постоянно виждам разни опасности, страхувам се да не объркам сделката. Тоест - може да си измисля или да преувелича опасностите.

При изрядни роднински отношения - няма никакви притеснения за нищо. Сега - като житейска мъдрост, когато имате брак - никога не слагайте - каруцата пред коня - това е пословица или поговорка, но - това означава - какво - ако се почитате - ако се уважавате със съпруга си - не превръщайте в имотен съюз брачният съюз.

Едва ли ще остана разбран, но - залагането на "мини", това води до недоумение в един момент - внесе ли се подозрение, това е също глупаво.

Преводите нямат значение в случая, важното е да се придобие собствеността. Обединете сделката - с дарение и продажба - това няма пречка - като механизъм.

По-хубаво е да имате един нотариален акт. Както и да се развият нещата - все някога този нотариален акт ще се обсъжда. Като е на един лист един вид - няма какво.

Превод на пари - на ръка - тоест - плащане в брой е ограничено до 10 000 лева - най-разумно е - 9 999 лева - но и цифрата 10 000 е допустима. Ако приемете плащане над 10 000 лева - ще имате проблем - но не пряк - но все пак, ще си имате въпросителна.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот miko_pk » 07 Юли 2024, 13:46

Напоследък все по -често се наблюдава тази "мода". Да влезеш в брак с идеята, впоследствие, като го прекратяваш да имаш претенция за по-голям дял от СИО-то
Татенкьо има само за 1/3 и много го е страх зетчето да не се облажи....Ах, зетко - зетко, не ти е лесно...
По темата - зависи от местната практика, местната служба по вписваннията и местното данъчно.
По правило не може, на пркактика - може, но не навсякъде. Ключови са схемата ( на нея се изписват имената на текущият собственик) и данъчната оценка - и за нея важи същото. Та ако леля ти, примерно е шефка на съдийте по вписвания в съответното РС, а ти примено си помощник по заместване при най-обортният нотариус в града - може.
Не мисля, че в София я има тази практика, но не бих се изнедадал да го правят.
И дарението, пак е с нотаиален акт.( нещо ме притесни в това "договор") Изобщо две са сделките не една и ви трабват документи за две сделки. Ако "чорбаджията"* се разбере със служба по вписванията ще ги минете, респ. впишете една след друга с един набор докуенти/преписи.
*чорбаджийте са тея, дето сричат и взимат парите накрая..
За подажната цена, ако я имате цялата, нарушавате един закон ( за това са законите да се нарушават, иначе не сте българи), но спестявате разходи и може татенкьо да даде парата в плик/сак/торба/кесе/найлонка или друг платежен инструмент, неупоменат в ЗПУПС. Тия по ЗПУПС не са подходящи за целта.
По темата с "Брата иде, има време", да пише декларация, че делът му е уравнен и че е съгласен.
От брат се пази, от зет се пази, егати семейството..
miko_pk
Потребител

Мнениеот guest1 » 07 Юли 2024, 15:15

Здравейте! Ето едно по-различно мнение.
Казуса не е уникален - даже често се случва, но разсъжденията на автора и коментарите ме усмихват.
ivanova1 написа:Предстои със съпруга ми да закупим 2/3 идеални части от недвижим имот, като баща ми ще закупи другата 1/3. Идеята е след закупуването, тази 1/3 да ми бъде дарена. Моля за информация дали има вариант дарението на имота да се осъществи едновременно с покупката, или трябва да се изчака нотариалния акт, като частта на баща ми се прехвърли впоследствие с договор за дарение.

Макар продавача да е един - наличието на няколко купувача означава няколко сделки (покупко-продажби).
Даже когато купувате със съпруга - пак всеки еднолично ще придобие идеална част от закупеното. Партидите за МДТ са персонални.
Няма как - покупката и дарението да станат едновременно! Преди да дарява нещо - бащата трябва да е станал собственик, тоест - сделката трябва да е финализирана и вписана.
ivanova1 написа:Брат ми е съгласен с дарението, но трябва ли да подпише документ, че няма претенции върху имота.

Сега може да няма претенции (не се сещам какви може да има), но в един момент - пак той или неговите наследници да се замислят за запазената част ...
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanova1 » 07 Юли 2024, 21:02

Разбирам упреците, но при излагането на казуса съм спестила информация за причините за този начин на придобиване. Благодаря на всички за полезните отговори!
ivanova1
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Юли 2024, 21:45

Действайте с един нотариален акт и - преводът да не е над 10 000 лева.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 07 Юли 2024, 22:45

ivanova1 написа:Разбирам упреците, но при излагането на казуса съм спестила информация за причините за този начин на придобиване. Благодаря на всички за полезните отговори!

Предисторията няма значение- говорим за действията напред.

ivan_lawyer написа:Действайте с един нотариален акт и - преводът да не е над 10 000 лева.

Накрая ще е един НА, но междувременно ...

А за парите - дали продавача ще е съгласен?

guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanova1 » 08 Юли 2024, 07:37

Покупката ще се осъществи на реална стойност, като сумата на дяла на баща ми ще е над 10 000 лв. и ще се превежда по банков път.
ivanova1
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 08 Юли 2024, 08:26

ivanova1 написа:Покупката ще се осъществи на реална стойност, като сумата на дяла на баща ми ще е над 10 000 лв. и ще се превежда по банков път.

Ето за това говоря!

guest1
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба