Здравейте! Много се зарадвах на форума ви и ви поздравявам, че така професионално съветвате хората тук. Пуснах темата си и на други места, но засега нямам по-конкретни отговори, а въпросите ми са много... Ето за какво става въпрос:
Съсобствен имот - парцел в идеална съсобственост в съотношение 8/10 + 1/10 + 1/10 ; две сгради в него - едната принадлежи на съсобствениците с 8/10 от земята, а другата сграда представлява един жилищен етаж с 1/10 земя и партерен етаж от магазин с 1/10 от земята. Всички искаме да строим, но конфликтен е съсобственика с втория жилищен етаж и 1/10 от земята, тъй като иска обезщетение за земята, постройката и мазата си. Не знам какво да правим, защото той ни изнудва по всячески начин, че ако не се намери строител, който да му го даде това обезщетение, то НИЕ - останалите съсобственици трябва да му отстъпим от нашето; не иска да прави ремонт на къщата си, която се руши и от нея падат огромни парчета мазилки и тухли; има спукана ВиК инсталация и наводнява другите съсобственици с фекални води и най-вече с това, че сам ще си построи над неговия етаж още един жилищен етаж без наше съгласие... Въпросите ми следните:
1. Има ли право да строи над етажа си, защото в неговия НА е написано, че купува етаж от жилищна сграда и нито ред за учредено право на строеж или надстрояване /твърди, че в оценителния си протокол е заплатил право на строеж, но оттогава са минали 17 г., т.е. дори и да има такова нещо, то не е ли погасено с изтичането на 5 год. давност?/;
2. Ако успее да си надстрои нещо без да има дадено съгласие от нашата страна, то не става ли това собственост и на останалите съсобственици в същото съотношение каквото е и при иделната съсобственост върху земята?;
3. Важи ли тук чл. 32 ЗС, а именно, че общата вещ се използва и управлява, съгласно решението на съсобствениците, които имат повече от половината от общата вещ, т.е. може ли след като всички други съсобственици с обща квота от 9/10 върху съсобствената земя вземат решение, че най-доброто е да се строи, то и той трябва да се подчини или не?;
4. Ако не се разберем и се стигне до публична продан, то само земята ли се продава и какво става със сградите? Новият собственик на земята, независимо дали ще е някой от нас или трето лице, има ли право след това да иска наем от нас за това, че нашите сгради се намират върху неговата земя?
Изобщо става пълна каша... Извинете ме! Знам, че е прекалено дълго и ангажиращо и затова ви моля поне да ме насочите към съдебна практика, за да се ориентирам... Не си мислете, че не съм потърсила съвет от адвокат - направих го и най-неприятното е, че нашият адвокат изведнъж премина в кръга на почитателите на неразумния съсобственик след разговор между двамата - ако беше в нормална държава, сигурно трябваше да го осъдя за нелоялност и непрофесионализъм, след като е защитавал досега моите интереси и аз съм си плащала за това, но явно, че парите си казват тежката дума... Не искам да ме лъжат повече адвокати и да ми взимат парите /извинявайте и ви моля да не се обиждате/, затова преди да се доверя на нов, би трябвало поне малко да съм подготвена, за да не ми се говорят врели-некипели...
Благодаря за вниманието!
- Дата и час: 27 Ное 2024, 10:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Сложно... съсобственост... ох...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Сложно... съсобственост... ох...
Много въпроси и то сложни...........ако някой има време ще ти отговаря,.......... но те съветвам да си вземеш все пак адвокат / ИНТЕРЕСА ТИ НЕ Е -да спестиш 200-300 лв. за консултация,за да разчиташ на форума, тъй като ще трябва да се прегледат внимателно много документи и твои и други.../ Успех.
ЯВНО ОТГОВОРИТЕ НА АДВОКАТИТЕ не са ти харесвали, а ти очакваш някой ДА ТЕ ИЗЛЪЖЕ и да ти каже каквото ти изнася?
ЯВНО ОТГОВОРИТЕ НА АДВОКАТИТЕ не са ти харесвали, а ти очакваш някой ДА ТЕ ИЗЛЪЖЕ и да ти каже каквото ти изнася?
- МЛАДЕЖА
Не знам защо оставате с убеждението, че влизаме тук, за да си спестим пари за консултации? Нима клиентът трябва да тъне задължително в мъгла преди да отиде на консултация при адвокат? Досега съм дала не малко пари, но и продажните адвокати се увеличиха - нима не е истина? Явно в БГ не съществува етика към клиента и всеки безнаказано може да се обогатява като дава консултации и на двете страни... И веднага готовия извод, че аз не съм харесала отговорите на адвокатите, т.е. при мен нещата не са в ред, а при другия съсобственик всичко е както трябва... Вашо право е да смятате така - няма проблем.
Ако някой все пак реши да ме насочи към съдебна практика или членове от закони, които ме касаят, ще му бъда много признателна! Не искам да ми решавате казуса тук, но нямаше как да го напиша по-кратко, за да стане по-ясно, защото нещата не са еднозначни и чернобели.
Досега съм прегледала следните членове:
чл. 31, ал1 и 2 ЗС
чл. 66 ЗС
чл. 92 ЗС
чл. 19 ЗУТ
чл. 183 ЗУТ
Къде и как да открия съдебна практика, свързана с тях?
Ако някой все пак реши да ме насочи към съдебна практика или членове от закони, които ме касаят, ще му бъда много признателна! Не искам да ми решавате казуса тук, но нямаше как да го напиша по-кратко, за да стане по-ясно, защото нещата не са еднозначни и чернобели.
Досега съм прегледала следните членове:
чл. 31, ал1 и 2 ЗС
чл. 66 ЗС
чл. 92 ЗС
чл. 19 ЗУТ
чл. 183 ЗУТ
Къде и как да открия съдебна практика, свързана с тях?
- обезсърчена
Казусът е много интересен!
По принцип имате съсобствен имот, т.е. УПИ с две сгради в него. Пак по принцип никой от съсобственисците не може да строи, да надстроява и да пристроява, ако няма изричното съгласие на останалите съсобственици - справка чл.183 ЗУТ.
При всяко положение, ако съсобственикът започне да строи - ще има незаконен строеж, който ако се тръгне да се узаконява - ще се узакони на името на всички съсобственици. Всичко по въпроси 1 и 2 се намира в ЗУТ.
По въпрос 3: Имате съсобственост в идеални части върху УПИ и собственост на всеки един от Вас в реални части на жилищни етажи, магазини и т.н. Тук ЗС и ПУРНЕС не важат. Аз поне така смятам.
Извинявам се, но ми се налага да изляза. Може би по-късно ще се опитам да дам повече пояснения по казуса.
По принцип имате съсобствен имот, т.е. УПИ с две сгради в него. Пак по принцип никой от съсобственисците не може да строи, да надстроява и да пристроява, ако няма изричното съгласие на останалите съсобственици - справка чл.183 ЗУТ.
При всяко положение, ако съсобственикът започне да строи - ще има незаконен строеж, който ако се тръгне да се узаконява - ще се узакони на името на всички съсобственици. Всичко по въпроси 1 и 2 се намира в ЗУТ.
По въпрос 3: Имате съсобственост в идеални части върху УПИ и собственост на всеки един от Вас в реални части на жилищни етажи, магазини и т.н. Тук ЗС и ПУРНЕС не важат. Аз поне така смятам.
Извинявам се, но ми се налага да изляза. Може би по-късно ще се опитам да дам повече пояснения по казуса.
- 444
И какво искате да строите? Ново строителство в общия парцел или надстрояване на вашата си част. И коя е вашата част - тази от 8/10 или тази от 2/10?
Ако вие представлявате 8/10 що ще се бъркате на собственика с 2/10 да надгради своята си част? Той може да иска съгласието само на другия съсобственик с 1/10 част, но не и вашето съгласие.
Ако вие представлявате 8/10 що ще се бъркате на собственика с 2/10 да надгради своята си част? Той може да иска съгласието само на другия съсобственик с 1/10 част, но не и вашето съгласие.
- лунатик
Искаме да строим ново строителство. За да строи този съсобственик, то той трябва да пусне колони през нашата сграда, тъй като двете сгради са с обща стена и са много стари, нашата е на гредоред, а неговата е в окаяно състоние и не би издържала още един етаж без предварително укрепване. При положение, че сега не иска да си отстрани течовете и падащите части от сградата, то какво остава тогава, когато започне надстрояването? Неговият настоящ етаж е така пристроен, че част от него се пада таван на моя етаж и системно ни наводнява с незаконна баня, но нали има търпимост при заварено положение, нищо не можем да направим, при което се стигна до там, че майка ми преди три години плати за ремонт на банята му само и само да спре теча, но явно повредата е доста голяма и продължава.
Не разбирам защо да иска съгласието само на съсобственика с магазина и 1/10 от земята? Нали земята е съсобствена?
Не разбирам защо да иска съгласието само на съсобственика с магазина и 1/10 от земята? Нали земята е съсобствена?
- обезсърчена
Много Ви благодаря!!! Дори и така кратичко, пак ми дадохте чудесен ориентир, защото бяхте достатъчно изчерпателен. Ще се радвам, ако намерите време и вземете отношение и по последния 4-ти въпрос.
- обезсърчена
Някак си трудно мога да си обясня (геометрически) как съседната ви на калкан къща може да "виси" върху вашата. Такова нещо не би било допустимо, но щом го казвате - приемам, че е факт. Става наистина казус, защото с това "надвесване" на неговия етаж над вашия етаж, той фактически нарушава вашето евентуално право на надстрояване.
Не би трябвало да имате някакви особени страхове относно бъдещите му намерения за надстрояване (предполагам - само ви плаши) - едва ли гл. архитект или от РДНСК ще му позволят с оглед състоянието на сградата както го описвате. Освен че ще наруши целостта на вашата сграда, но и ще "открадне" допълнително от "въздуха" над вашето евентуално право на надстрояване.
А твърдението, че той може да иска съгласието за надстрояване само от другия съсобственик на сградата, го изказах с оглед на това, че макар имота (земята) да е съсобствен, сградите не са съсобственост на всички съсобственици на земята. Сградите са обекти, които съществуват самостоятелно от земята. Разрешение за надстрояване ще се иска само от другия съсобственик на сградата. Впрочем - поправям се - сигурно и от вас ще трябва да го иска - щом сградата му е на калкан на вашата и няма необходимото отстояние.
А доколкото за ново строителство - наистина ще се иска съгласието на всички съсобственици на земята.
А не може ли да искате делба на имота с цел да се образуват 2 УПИ - едно на притежателите на 8/10 и другото на тези с 2/10? Проверете дали такава възможност е осъществима. Тогава ще ви отпаднат проблемите, стига в новия УПИ с 8/10 да има възможност за извършване на ново строителство.
Не би трябвало да имате някакви особени страхове относно бъдещите му намерения за надстрояване (предполагам - само ви плаши) - едва ли гл. архитект или от РДНСК ще му позволят с оглед състоянието на сградата както го описвате. Освен че ще наруши целостта на вашата сграда, но и ще "открадне" допълнително от "въздуха" над вашето евентуално право на надстрояване.
А твърдението, че той може да иска съгласието за надстрояване само от другия съсобственик на сградата, го изказах с оглед на това, че макар имота (земята) да е съсобствен, сградите не са съсобственост на всички съсобственици на земята. Сградите са обекти, които съществуват самостоятелно от земята. Разрешение за надстрояване ще се иска само от другия съсобственик на сградата. Впрочем - поправям се - сигурно и от вас ще трябва да го иска - щом сградата му е на калкан на вашата и няма необходимото отстояние.
А доколкото за ново строителство - наистина ще се иска съгласието на всички съсобственици на земята.
А не може ли да искате делба на имота с цел да се образуват 2 УПИ - едно на притежателите на 8/10 и другото на тези с 2/10? Проверете дали такава възможност е осъществима. Тогава ще ви отпаднат проблемите, стига в новия УПИ с 8/10 да има възможност за извършване на ново строителство.
- лунатик
Благодаря Ви! Не знам как е надстроен неговия етаж така, но се е случило преди около 40 г. и дядо ми явно не е реагирал - нямам представа, но е факт. В този си вид наистина ми отнема част от моя "въздух".
Мисля, че няма как да се образуват две УПИ, защото ще противоречи на изискванията на ЗУТ за минимален размер и лице - ще се получи горе-долу това в реални квадрати - 230 кв.м. УПИ и 70 кв.м. УПИ. УПИ от 230 кв.м. ще е под формата на буквата "Г" и ще заобикаля сградата на въпросния съсобственик, а 70 кв.м. не могат да се обособят като самостоятелен парцел - нали така?
Мисля, че няма как да се образуват две УПИ, защото ще противоречи на изискванията на ЗУТ за минимален размер и лице - ще се получи горе-долу това в реални квадрати - 230 кв.м. УПИ и 70 кв.м. УПИ. УПИ от 230 кв.м. ще е под формата на буквата "Г" и ще заобикаля сградата на въпросния съсобственик, а 70 кв.м. не могат да се обособят като самостоятелен парцел - нали така?
- обезсърчена
липсват ми някои факти но ...все пак някои виждания от моя страна, които може и да ви помогнат
Проблемния съсобственик има 1/10 ид ч от имота и етаж от сграда??
Има нот. акт за покупка на етажа, а за 1/10 ид. част?
купувайки етажа той е придобил и трансформираното право на строеж
пр. на строеж се трансформира след реализирането му в правото на собственост в/у построеното и правото да се държи същото в/у чуждия имот
Тук обаче имаме и 1/10 ид. част от земята което го прави важен, по отношение ползването и разпореждането на целия съсобствен имот
Що се отнася до сградата
1. Не може да строи без ваше съгласие/на всичките/
2. предложения от Вас Вариант за квоти 9/10 е приложим при етажната собственост - тук не.
Нито ВИе нито Той можете да строите без взаимно съгласие - спора се решава чрез делба добр или съдебна.
Проблемния съсобственик има 1/10 ид ч от имота и етаж от сграда??
Има нот. акт за покупка на етажа, а за 1/10 ид. част?
купувайки етажа той е придобил и трансформираното право на строеж
пр. на строеж се трансформира след реализирането му в правото на собственост в/у построеното и правото да се държи същото в/у чуждия имот
Тук обаче имаме и 1/10 ид. част от земята което го прави важен, по отношение ползването и разпореждането на целия съсобствен имот
Що се отнася до сградата
1. Не може да строи без ваше съгласие/на всичките/
2. предложения от Вас Вариант за квоти 9/10 е приложим при етажната собственост - тук не.
Нито ВИе нито Той можете да строите без взаимно съгласие - спора се решава чрез делба добр или съдебна.
- tornado
- Нов потребител
Е, с делбата не е толкова просто. По въпроса за делбата на съсобствен парцел в който има жилища/сгради, принадлежащи на различни съсобственици - прочетете ППВС № 2/82 год. То не е изгубило значение
- Mi-Lena
Къща на калкан-ремонт,закони?
Здравейте,виждам че темата е доста стара от 2004г, но тъй като съм изпаднала в подобна ситуация и търся отговори бих искала да споделя моят проблем и ще очаквам някакви коментари.
Закупих преди 2 год. стара селска къща(над 100год.) - камък и гредоред в Родопите,Смолянска община. Тя е на калкан с друга по-нова, около 20г. къща.Земята е едно УПИ, в което влизат 4 парцела,т.е. имам идеална част от нея с размер около 100кв.м - съвсем малка, а къщата е 163кв.м. - на 3 ет. Реших да я ремонтирам и водих стр.инж., конструктор и строители. Оказа се, 4е е в мн лошо състояние, за да се укрепва и най-добре е да се събори и да се строи нова. Какво казва закона?Какви разрешения и от кого трябва да искам?Нотариално заверени ли трябва да са?Дали няма да е по-лесно да запазя само основите и да мина през общината като основен ремонт, като направя нови 2 и 3 ет и покрива?Ще се налага ли в този случай да искам същите разрешения от съседи и по-облекчени ли са процедурите.Прочетох закона за устройство на терит., но не мога да ги разтълкувам тези казуси около нов строеж и основен ремонт.Моля да ме ориентирате как да се справя и ако има вратички относно разрешението на съседите,тъй като се опасявам че имат основание да искат да ме спрат.Тъй като района е туристически и може би им се виждам като конкурент?Разбира се имам намерение да направя консултация с адвокат,но ми се иска да съм подготвена в основни линии и да мога да задавам правилните въпроси, когато съм там.
Закупих преди 2 год. стара селска къща(над 100год.) - камък и гредоред в Родопите,Смолянска община. Тя е на калкан с друга по-нова, около 20г. къща.Земята е едно УПИ, в което влизат 4 парцела,т.е. имам идеална част от нея с размер около 100кв.м - съвсем малка, а къщата е 163кв.м. - на 3 ет. Реших да я ремонтирам и водих стр.инж., конструктор и строители. Оказа се, 4е е в мн лошо състояние, за да се укрепва и най-добре е да се събори и да се строи нова. Какво казва закона?Какви разрешения и от кого трябва да искам?Нотариално заверени ли трябва да са?Дали няма да е по-лесно да запазя само основите и да мина през общината като основен ремонт, като направя нови 2 и 3 ет и покрива?Ще се налага ли в този случай да искам същите разрешения от съседи и по-облекчени ли са процедурите.Прочетох закона за устройство на терит., но не мога да ги разтълкувам тези казуси около нов строеж и основен ремонт.Моля да ме ориентирате как да се справя и ако има вратички относно разрешението на съседите,тъй като се опасявам че имат основание да искат да ме спрат.Тъй като района е туристически и може би им се виждам като конкурент?Разбира се имам намерение да направя консултация с адвокат,но ми се иска да съм подготвена в основни линии и да мога да задавам правилните въпроси, когато съм там.
- vallesa
- Нов потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|