начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

бездействие на съдия- изпълнителя

бездействие на съдия- изпълнителя

Мнениеот niki_adv » 04 Юли 2003, 10:33

Поставям на вниманието Ви следния казус:
Образувано е изпълнително дело, по което по молба на взискателя се извършват поредица от изпълнителни действия - описи, продажби, възлагания и т.н. В един момент длъжника счита че вземането е погасено и подава молба до съдия изпълнителя за назначаване на експертиза, която да устантови този факт. Съдия - изпълнителя подминава молбата с високомерно мълчание - дори не поставя някаква резолюция върху нея - просто я прилага към делото. Следва нова молба - този път директно за прекратяване на изпълнителното дело поради погасяване на задължението. Съдбата на втората молба е аналогична с първата. Срещу това поведение на съдия - изпълнителя се подава жалба до съответния окръжен съд. Резултата - жалбата се оставя без разглеждане като недопустима поради това че "на обжалване подлежат само действията на съдия изпълнителя, а в случая сме изправени пред бездействие". Това което е най- фрапиращото в случая обаче е, че междувременно продължават да се насрочват нови описи и продажби...
Аналогичен би бил случая и когато взискател по делото подава молби за извършване на определени действия но по същите няма произнасяне.
В момента цитираното по-горе решение на Окръжния съд е обжалвано, но все още няма насрочване. Ще съм благодарен, ако чуя вашето мнение по въпроса - най- малкото ще подкрепя сега изложените си аргументи в жалбата с нови.
niki_adv
Младши потребител

Re: бездействие на съдия- изпълнителя

Мнениеот МСМ » 04 Юли 2003, 11:03

Ами не става ли установителен иск, че е погасено задължението, заедно със спиране на изпълнението като обезпечение на иска?
МСМ

Мнениеот pit » 04 Юли 2003, 11:33

Не става! Има си ред - чл.330, ал.1, б."А" от ГПК. Определението /не решението/ на Окръжния съд е незаконосъобразно доколкото на обжалване подлежат не само действията на съдия-изпълнителя, но и неговите бездействия - чл.332, ал.1 и чл.325а, изр.2 от ГПК. Успех niki_adv !
pit

Мнениеот juris » 04 Юли 2003, 13:45

Написаното от Вас според мене би трябвало да се допълни най-добре с текста на решението на ОС,защото поне за мен остават две неизяснени и странно звучащи неща:
1/ Как е възможно ОС да твърди,че подлежат на обжалване само действията на съдия-изпълнител след като чл. 332 ГПК сочи,че може да се подава жалба против отказ на съдия - изпълнителя да извърши дадено изпълнително действие ?
2/ Как обжалвате решението на ОС след като същото е окончателно по силата на чл. 334,ал. 4 ГПК ?
juris
Младши потребител

Мнениеот niki_adv » 04 Юли 2003, 15:31

Произнасянето е с решение, по повод на това, че жалбата е подадена не само срещу отказа на съдия изпълнителя да се произнесе по молбата за прекратяване на делото а и срещу последния извършен опис и насрочена публична продан, след като по наши изчисления вземането вече е погасено. В частта за мълчаливия му отказ да се произнесе по искането за прекратяване на делото обаче, решението има характера на определение което прегражда пътя на делото и поради това подлежи на обжалване по реда на чл.213 б."а" от ГПК.
А за мотивите не мога нищо да ви кажа по простата причина, че такива просто липсват. В писмените възражения на ответната страна обаче се съдържат аргументи в насока, че мълчалвите откази не подлежат на обжалване, като са развити аргументи в насока че в случая липсва изричен отказ, който би могъл да се обжалва. Предполагам че именно тези аргументи, може би подплатени и с други е имал предвид съда...
niki_adv
Младши потребител

Мнениеот Стойчо Стойчев » 04 Юли 2003, 16:56

Подайте жалба за бавност по чл. 217а от ГПК
Стойчо Стойчев

Мнениеот --------- » 05 Юли 2003, 10:57

Подайте жалба и до Министъра на правосъдието, да извърши проверка по случая и да наложи дисципл. наказание на виновния съдия-изпълнител. Може да стане така, че той да се произнесе по молбата ви в срок от 24 часа след като разбере, че срещу него има подадена жалба ;) Аз поне имах подобен случай.
---------

Мнениеот МСМ » 06 Юли 2003, 21:46

А пък ако пропуснеш този ред или по него не те огрее, според мен става, и още как. :-)
МСМ

Мнениеот m_grozdev » 07 Юли 2003, 10:29

Колега, не става ясно от писмото Ви по какъв начин се е удовлетворил кредиторът. Длъжникът доброволно ли е ли е платил или съдия-изпълнителят е събрал достатъчно пари. Ако е платил доброволно би трябвало да сте спазили условията на чл.330 ал.1, б."а".
Ако пък съдията е събрал достатъчно пари от продажби, Вие сте обжалвали съвсем правилно новите му действия за принудително изпълнение - опис, търг и т.н. По отношение на непроизнасянето по молбата Ви, както са Ви предложили и по-горе - жалба за бавност.
Според мен експертиза не е нужна. От практиката ми зная, че е достатъчно да отидете лично при съдия-изпълнителя и той пред Вас може да пресметне размера на дълга към същия ден (в едно с лихвите), както и да пресметне рамера на постъпилите суми по делото - от извършени публични продажби или от доброволно изпълнение (съобразно представените писмени доказателства).
Ако сумите не стигат той е длъжен да продължи.
Ако сте направили всичко необходимо до момента и делото не бъде прекратено, дайте официално срок на кредитора да поиска прекратяване на изп.дело и след това заведете установителен иск за вземането, като го обезпечите със спиране на изп. произвидство, както ви е предложено по-горе.
m_grozdev
Младши потребител

Мнениеот indi_alex » 26 Юли 2003, 08:15

Не съм прегелдал мненията на колегите преди мен и рискувам да повторя вече даден съвет. Виждал съм подобен случай с продължителност около 2 години.
Най-доброто (първоначално) е да се пусне оплакване до инспекората в Министерство на правосъдието, с копие до ВСС.
indi_alex

Назад към Изпълнително и обезпечително производство