начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

съдебно изпълнение-призоваване

съдебно изпълнение-призоваване

Мнениеот ivanowa » 04 Юли 2003, 14:49

Юридическо лице дължи пари по фактура. Заведено е изпълнително дело и му е изпратена призовка за доброволно изпълнение,но призовкаря вече почти 2 месеца не може да открие управителят за да му я връчи. Няма промяна в съдебният адрес на ю.л. Мога ли аз като адвокат на кредитора да направя нещо?Какъв е пътят от тук на татък за да продължи делото?
ivanowa

Re: съдебно изпълнение-призоваване

Мнениеот juris » 04 Юли 2003, 21:45

Би следвало да се приложи чл. 51,ал. 4 ГПК - призоваване на последния посочен в регистъра на ОС адрес,а при неоткриване на представител на ЮЛ или ТД - да се приложи призовката към делото и да се счита за редовно връчена.
juris
Младши потребител

Мнениеот --------- » 05 Юли 2003, 10:49

Защо призовкаря не връчи призовката на някой от съседите на основание чл. 46 ал.2 от ГПК?
---------

Мнениеот ivanowa » 07 Юли 2003, 11:24

имам удостоверение за актуалност на фирмата,което съм извадила непосредствено преди да заведа изпълнителното дело.сега необходимо ли е отново да вадя ново за да видя адреса?
ivanowa

Мнениеот МСМ » 07 Юли 2003, 11:50

Защото за юридическите лица се приема, че нямат съседи.
Макар че аз съм виждала пощенска обратна разписка - писмо до юрид. лице, връчено на син или на майка.
МСМ

Мнениеот kaa » 07 Юли 2003, 13:07

Predlagam Vi da potursite po nadejden prizovkar. Az lichno taka praktikuvam. Nalagalo mi se e dori da hodia lichno s prizovkaria. Fakt e che dlujnicite obichat da se kriat. V momenta imam sushtia problem.
kaa
Нов потребител

Мнениеот juris » 07 Юли 2003, 19:16

Съдия - изпълнителят следва да разпореди призоваване на посочения в изпълнителния лист адрес.Само ако поиска допълнително от Вас удостоверение за актуално състояние следва да се представя такова.
juris
Младши потребител

Мнениеот ivanowa » 08 Юли 2003, 09:40

лошото е че аз съм от Русе,а делото ми е в София.до колко ще намеря такъв "надежден" призовкар.а и дали ще ми съдейства?ясно е че докато не отида до София няма да се разбере какво трябва да правя
ivanowa

Мнениеот --------- » 08 Юли 2003, 15:31

Не може да се приема такова нещо! А и нали си има адрес на управление в удостоверението за актуално съдебно състояние? Всички съобщения треябва да се пращат там и призоваванията се считат редовни ако са на този адрес. Ако в съседния апартамент живее някой, защо да не може да получи призовката???
---------

Мнениеот МСМ » 08 Юли 2003, 16:03

Защо не? Чл. 46 и 47 очевидно се отнасят за физ. лица. За юрид. лица е следващият, 48-ми.
В ДПК дори изрично е записано, че на адреса задължително трябва да има някой за връчване на данъчни съобщения. В ГПК няма подобен текст, но идеята е същата: че в една канцелария в работно време обикновено има хора (едно юрид. лице работи с клиенти или както там ще ги наречем), докато от физ. лица не се очаква непременно да са си вкъщи.
МСМ

Мнениеот rosa » 12 Юли 2003, 00:24

Достатъчно е на призовката надлежно да е отбелязано от връчителя, че на конкретния адрес няма такава фирма, след което същата се прилага по делото и се прилага чл.51 ал.3 ГПК и започва да тече срокът за доброволно изпълнение и т.н.
rosa

Мнениеот rosa » 12 Юли 2003, 00:28

Поправям се - чл.51 ал.4 ГПК
rosa

Мнениеот jurist_vratza » 22 Юли 2003, 15:44

Колежке, препоръчвам ти да поискаш от съдия-изпълнителя да бъде приложена цитираната в предишния отговор разпоредба от ГПК, за да продължи изълнителното производство. Няма пречка да продължи и без изричното уведомяване на длъжника.
jurist_vratza
Младши потребител

Мнениеот ivanowa » 23 Юли 2003, 12:05

аз направих следното:пуснах молба да се потърси отговорност и обяснения на призовкаря за невръчването на призовката,като му бъде наложена глоба.очаквам да видя резултата и ще послушам съвета ви като крайна мярка.благодаря за помоща.
ivanowa

Назад към Изпълнително и обезпечително производство