Здравейте!
Съпругата ми е учител по пиано и е написала учебник в помощ на учениците си. В него са включени и нейни транскрибции на детски песнички като "Мила моя мамо" от Лазар Николов, "Снежен човек" - Веса Берова и други композитори. Обмисляме да го издадем и искаме авторските права на композиторите да бъдат уредени.
В тази връзка бих искал да Ви попитам:
1. Как стои въпросът в България с авторските права на музика, издавана на ноти? Уредени ли са точно тези права със закон?
2. Към кого трябва да се обърнем, за да получим разрешение за ползване – в частност, ако в учебника присъстват само посочените по-горе български произведения?
3. С каква допълнителна информация, освен името на автора, трябва бъде оформен нотният текст, за да е ясно, че правата за публикуване са уредени?
В Закона за авторското право само веднъж се споменава словосъчетанието "нотен материал" и то е в разпоредби за лица с увреждания. Ще бъда благодарен, ако някой, компетентен по въпроса ми отговори. Благодаря!
- Дата и час: 13 Фев 2025, 18:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Авторски права върху нотния текст на музикално произведение
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Авторски права върху нотния текст на музикално произведе
Транскирпцията трябва да се види - дали изобщо може това. Продължителността на музикалната потпура - ако говорим за това - трябва да не е повече от определено време - тоест - аз мога да направя реклама - в която да звучи Васил Найденов - но не повече от определено време. Примерно - реклама на кафе и - звучи "Бързам, нямам време, чаша горещо кафе ...", дотук - мога - да си позволя - после е вече авторското на певеца.
Аз работех навремето с отдела в Културното министерство, то е в София на - Стамболийски. Правихме предавания по телевизията и т.н. Според мен - директно в отдел - "Авторски права" към Министерство на културата и - един кратък разговор - ще изясни работата. Иначе - патента не е точно патент - а авторски права и трябва да се види закона, аз съм натоварен - за съжаление, дава ви се консултация, но няма как.
Аз работех навремето с отдела в Културното министерство, то е в София на - Стамболийски. Правихме предавания по телевизията и т.н. Според мен - директно в отдел - "Авторски права" към Министерство на културата и - един кратък разговор - ще изясни работата. Иначе - патента не е точно патент - а авторски права и трябва да се види закона, аз съм натоварен - за съжаление, дава ви се консултация, но няма как.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Re: Авторски права върху нотния текст на музикално произведе
Тук изобщо не става дума за "продължителност" и "време". Това не е музика в смисъла на звукови вълни с различни честоти. Това е графичното изобразяване на музиката - нотният текст. Никъде в закона не се говори за това.
Пак питам: Ако продам лист хартия с нотите на песента "Мила моя мамо" (авторско произведение), къде трябва да платя за авторските права? И къде е регламентирано?
Според българския закон - никъде.
Пак питам: Ако продам лист хартия с нотите на песента "Мила моя мамо" (авторско произведение), къде трябва да платя за авторските права? И къде е регламентирано?
Според българския закон - никъде.
- tsatchev
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|